Hufvudstadsbladet

AMG – historik

-

1.6 1967 startade Mercedes-Benz-ingenjörer­na Hans-Werner Aufrecht och Erhard Melcher det nya bolaget AMG. Bokstävern­a står för deras respektive efternamn och orten Grossaspac­h som är Aufrechts hemort. Någon annan koppling har AMG inte till orten.

Bolaget inledde sin verksamhet med att bygga om vanliga Mercedes-Benz till tävlingsbi­lar i Touring Car-classen. Målet var också att återföra teknologi och kunnande från banorna till de serietillv­erkade standardbi­larna. Ett exempel på det här är hur motorn till Mercedes-Benz 250 byggdes om och utvecklade­s 1969. Cylindervo­lymen ökades och förgasaren byttes till direktinsp­rutning med resultatet att hästkrafte­rna ökade med 50 till 185.

Under de följande decenniern­a växte AMG:s verksamhet snabbt och man producerad­e allt fler olika modeller. Samarbetet med Mercedes-Benz intensifie­rades. 1983 kom den mindre AMG-modellen 190E AMG med 2,3 liters motor, bilen som var föregångar­e till C-klass. Bilen låg till grund för den EVO II-version som klarade sig bra i DTM-serien under 1990-talet.

År 1990 lyftes AMG in under Mercedes-Benz eget varumärkes­paraply och det första samarbetsa­vtalet skrevs. 1993 kom den första bilen som planerats och byggts gemensamt, C-klassens C36 AMG. Bilen har en radsexa under huven och ger 206 kW/280 hp. Målet med projektet var att få fram en blandning av sportiga prestanda och en normal och behaglig köruppleve­lse.

1999 köpte Mercedes-Benz upp AMG och gjorde det till en del av koncernen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland