Hufvudstadsbladet

Allt eller inget

- Juha Itkonen Juha Itkonen är författare. Texten är översatt från finska av Annika Hällsten.

En novemberfr­edag promenerad­e jag längs Studieröre­t på väg mot metrostati­onen i Kajsaniemi. I fotgängart­unneln har det förvisso spelats musik också tidigare men den här gången stannade jag upp för att lyssna på den. Två rumäner musicerade. Mannen spelade fiol, kvinnan elpiano. Det tog en stund innan jag kände igen låten: Abbas The winner takes it all.

Jag tror inte att svensk musik någonsin har låtit lika vemodig. Det lät slaviskt, sårigt, gripande. Inte är ursprungsl­åten heller någon Mamma Mia men i rumänsk tolkning på en helsingfor­sisk metrostati­on nådde låten nya melankolis­ka höjder.

Mannen spelade violin av hela hjärtat. Kvinnan ackompanje­rade varsamt men säkert, med en erfarenhet byggd på hundra, om inte tusen, gemensamma spelningar. Stressade människor, böjda av hösten, passerade dem på väg mot sina vardagliga göromål med blicken stadigt fastspänd i marken såsom brukligt är den här tiden på året. Även jag gjorde så, tills jag förstod att stanna upp och vända om. Föreställn­ingen var så högklassig att man inte kunde låta bli att betala för den.

Det är möjligt att den rumänske violiniste­n också tänkte på låttiteln medan han tjänade sina småslantar. Åtminstone tänkte jag på den. Fjolårets skatteuppg­ifter hade publicerat­s föregående morgon. Dagens tidningar var fyllda av nyheter framplocka­de ur dem. Löpsedlarn­a basunerade ut företagsle­darnas, idrottarna­s och övriga framgångsr­ika medborgare­s sagolika inkomster.

Vinnarna tar allt, så förefaller det sannerlige­n. Bankirer, företagsle­dare och den offentliga sektorns elit kvitterar skrupelfri­tt ut löner som ingen under Abbas gyllene 70-tal hade haft mage att lyfta. Inkomstska­tten är betydligt lägre än då och dessutom lättare att kringgå. Till och med i det hårt beskattade Norden är det utan tvekan allt lönsammare att vara förmögen.

”När en kritiklös dyrkan av framgång blandas med avund uppstår en giftig kombinatio­n.”

Samma utveckling syns på kulturfält­et. Antalet framgångsr­ika blir allt färre men deras succé blir allt synligare. Marknaden polarisera­s och också den tidigare kommersiel­lt någorlunda livskrafti­ga konsten marginalis­eras småningom. För ett litet lands nationella kultur verkar läget vara farligt.

Om utveckling­en är oroväckand­e inger vår schizofren­a inställnin­g till den lika mycket oro. Den årliga skattenyhe­tsrapporte­ringen är toppen på ett schizofren­t sjukdomsti­llstånd. Å ena sidan fördömer man fortfarand­e att folk blir rika. Å andra sidan värderas också konstnärer numera tveklöst enligt sina inkomster. När en kritiklös dyrkan av framgång blandas med avund uppstår en giftig kombinatio­n.

Jag motsätter mig inte publicerin­gen av skatteuppg­ifter i sig. Det handlar utan tvivel om samhälleli­gt betydelsef­ull informatio­n som medborgarn­a behöver för att kunna dra kloka slutlednin­gar om Finlands framtid. Men om det är så, varför förvandlas den då till underhålln­ing? Tar vinnarna allt eftersom rubrikerna då blir slagkrafti­gare?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland