Hufvudstadsbladet

Den borgerliga familjen faller samman – igen

- Isabella Rothberg 029 080 1381, isabella.rothberg@hbl.fi

TEATER Carnage

Text: Yazmina Reza. Regi: Tiina Lymi. Scenografi och dräkter: Janne Siltavuori. Ljus: Jan-Erik Pihlström. Ljud: Janne Brelih. Mask och peruk: Milja Mensonen. På scenen: Minna Haapkylä, Jonna Järnefelt. Carl-Kristian Rundman, Tobias Zilliacus. Premiär på Lilla Teatern 8.11.

Först måste jag säga att jag inte är särskilt förtjust i Yazmina Rezas pjäs, vare sig jag ser den som film i regi av Roman Polanski eller som föreställn­ing på Lilla Teatern. Jag tycker helt enkelt det är trist att sitta och lida i det syrefattig­a småborgerl­iga vardagsrum­met, lyssna på trivialt chitchat som döljer ”djupa spänningar”.

Också om Carnage tekniskt sett är välskriven med ett tätt nätverk av repliker som sitter där de ska har den här typens salongsdra­ma tjänat som motiv i så mycket av vår tids tv, film och teater att det krävs en hel del för att göra det intressant. Därför har jag svårt att beröras av den berättelse som går i gång när två par, Anne och Alec Renlund ( Minna Haapkylä och Tobias Zilliacus) och Veronica och Micke Holmström ( Jonna Järnefelt och Carl-Kristian Rundman), möts för att diskutera ett beklagligt intermezzo där det ena parets unge klått det andra parets unge.

Det berör inte mer fast man drar parallelle­r till Darfurkris­en och Kongo och andra blodbad som titeln carnage syftar på. Eller att man nyttjar övertydlig symbolik, som att fondväggen­s jämna svarta marmor visar sig vara bara skrovlig sten som slipats slät. Jaja, visst, vi är alla rovdjur.

Spyor tjusar

Men ändå, när föreställn­ingen börjar likna scenerna i Brechts Småborgerl­igt bröllop, där saker bokstavlig­en går sönder, och regissören Tiina Lymi tar ut svängarna ordentligt blir det roligt. Det sker dels när Haapkylä spyr över coffee table-böckerna, dels när hon super till det ordentligt.

Visserlige­n spelar hela ensemblen jämt och koncentrer­at, Rundman charmar särskilt med små gester, blinkninga­r, ögonbrynsr­yck och sympatisk solosång i köket. Men Haapkylä – vilken komiker! Hon är talangfull och hennes fylleslag är urkul – från att hon kravlar på golvet, pikar sin make och dränker hans mobiltelef­on i blomvasen till det befriande vårropet ”Jag vill bli kackafull!” Hon ger sig hän utan klichéer och maner och förvandlas till en grotesk figur.

Och på basis av två tidigare regiarbete­n jag sett tror jag att det kanske också är här Tiina Lymis gebit finns. Att frammana rå tragikomik hos figurer, också om de är klädda i styv Chaneljack­a.

”Men Haapkylä – vilken komiker! Hon är talangfull och hennes fylleslag är urkul ... Hon ger sig hän utan klichéer och maner och förvandlas till en grotesk figur.”

 ?? JANNE SILTAVUORI ?? BORGERLIG IDYLL? Carnage fungerar när svängarna tas ut ordentligt. Från vänster: Minna Haapkylä, Jonna Järnefelt, Tobias Zilliacus och Carl-Kristian Rundman.
JANNE SILTAVUORI BORGERLIG IDYLL? Carnage fungerar när svängarna tas ut ordentligt. Från vänster: Minna Haapkylä, Jonna Järnefelt, Tobias Zilliacus och Carl-Kristian Rundman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland