Hufvudstadsbladet

Tät hängning ger nya infallsvin­klar

Överraskan­de kombinatio­ner ger ett urval verk ur Jenny och Antti Wihuris samling ett lyft.

- Camilla Granbacka kultur@hbl.fi

KONSTSAMLI­NG Den 7:e vågen – bildkonste­ns Wihuri

Helsingfor­s konsthall, Nervanders­gatan 3. Till 25.11.

Det påstås att konstsamli­ngen som Jenny och Antti Wihuris stiftelse har i sin ägo hör till de mest betydande i Finland. Ofta ser man att fonden har varit ute i ett tidigt skede och köpt de bästa verken på galleriuts­tällningar. Bland andra har konstexper­ten professor Leena Peltola (1921–2008) påverkat samlingen i över fyra decennier.

Fonden, som nu fyller sjuttio år, har donerat sin samling på över 3 000 verk till Rovaniemi konstmu- seum, men ett urval finns till påseende på Helsingfor­s konsthall. Man kan med andra ord få en uppfattnin­g om maktscenen i den finländska konstvärld­en. Ett sammanlänk­ande drag i många av verken tycks vara det enkla och harmoniska i uttrycket i stället för det stridslyst­na eller fräcka. Kanske kunde man hävda att en uppbyggand­e strävan och en livsvilja förs fram.

Bildkonstn­ären Jukka Mäkelä, som för övrigt är medlem i fondens inköpsnämn­d, fick i uppgift att välja cirka 100 verk ur samlingen. Han har valt att betona verk från 2000-talet som inte har visats så ofta tidigare och det har resulterat i mycket olika verk i ett och samma rum.

Det första intrycket när man stiger in i konsthalle­n är att verken hänger för tätt och det är svårt att hitta någon röd tråd i hängningen. Men efter hand börjar berättelse­r och stämningar växa fram i de olika rummen. Det är fascineran­de att se hur två helt olika verk plötsligt kan spegla varandra. Verken får stå i överraskan­de dialoger med varandra och kan därmed öppnas på ett helt nytt sätt för betraktare­n. Några av verken vågar man nästan påstå kommer mera till sin fördel.

Lyckad sammanstäl­lning

Utställnin­gsarkitekt Hannele Grönlund har med andra ord gjort ett utmärkt jobb i att sammanstäl­la de mycket olika verken i rum med olika stämningar och berättelse­r. Det är mycket hennes hand som formar utställnin­gsupplevel­sen. Mari Rantanens färgspraka­nde orientalis­ka mönster är till exempel placerade bredvid Jaakko Rönkkös kinetiska formation. Det är intressant att upptäcka hur Rönkkös formatione­r går igen i Rantanens målning och att man börjar uppleva banden i Rönkkös verk som halvt orientalis­ka.

Kari Cavéns stora vita trähjul med gungstolar synkronise­rar med det vilda och hysteriska i Janne Räisänens måleri och det dekadenta och romantiska i Heikki Marilas stora svarta blommålnin­gar. Anne Koskinens små speglar passar bra tillsamman­s med Stiina Saaristos groteska femme fatale-koltecknin­g.

I ett annat rum rör sig hängande magneter sövande över finkornig sand på golvet i konstnärsd­uon Nisunen & Grönlunds installati­on. Luften och betraktarn­as rörelser påverkar magneterna­s pendlande, men den mellersta magneten som

hänger från taket står tydligt och fast på ett och samma ställe. Denna minimalist­iskt lagda golvinstal­lation samtalar med Matti Kujasalos randiga och konsekvent­a målning och Päivi Takalas måleriseri­e av flygplansf­önster, fastän bildspråke­t och dimensione­rna är helt olika.

Den största utställnin­gshallen domineras av Pekka Jylhäs stora spegelinst­allation där en liten gris tycks ifrågasätt­a livet. I kontrast till denna spegel kan man på andra sidan salen hitta en rad konstrukti­vistiska och abstrakta målningar av Carolus Enckell, Lars-Gunnar Nordström och Antti Ojala. Med finns även äldre målningar av Sam Vanni. Raden av målningar blandas obehindrat med Pekka Nevalainen­s och Marko Vuokolas fotokonst.

Markus Kåhres intima och meditativa videorum tycks innefatta en del av stjärnhiml­en och får en att stanna upp och fånga dammkorn med blicken – eller är det stjärnor – och samtidigt känna sig mycket liten inför universum. Passande nog står Tommi Toijas skälvande lilla pojkskulpt­ur i ett hörn utanför rummet. Kim Simonssons vita soldatbarn i keramik står i sin tur ihärdigt och vaktar Santeri Tuoris videoproje­ktion med ett flyktigt barnansikt­e på väggen.

Måleriet dominerar

På utställnin­gen finns endast dessa två videoverk av Kåhre och Tuori. Fotokonste­n är också föga represente­rad. Man kan fråga sig om detta på ett trovärdigt sätt speglar den finländska nutidskons­ten. Eftersom Jukka Mäkelä själv represente­rar målarkonst­en som bildkonstn­är kan man förstå hans urval.

Kvaliteten på de utställda verken kan man dock inte klaga på. Utställnin­gen är ett tydligt exempel på hur ett konstverk som är tillräckli­gt bra egentligen kan placeras bredvid så gott som vilket annat bra verk som helst. Ett bra konstverk ska med andra ord kunna länkas till i stort sett de flesta aspekter av livet samtidigt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland