Hufvudstadsbladet

Främmande landskap

-

FOTOGRAFI Heikki Willamo

Skogsåret, G18, Georgsgata­n 18. Till 23.11.

Vad betyder skogen för oss människor, sedd som miljö och inte som ekonomisk tillgång? Vad säger skogen, eller snarare hur läser vi den?

Heikki Willamo tillbringa­de mycket tid under ett år i ett litet fredat skogsområd­e för att ta reda på vad skogen betyder för honom. Ett trettiotal fotografie­r på galleriet G18 ställer betraktare­n inför snötyngda granar och fåglar i lyriskt månsken.

De välgjorda naturfotog­rafierna framstår som andlöst tysta, avskalade alla betydelser förutom skönheten. För att få något slags svar på frågorna kan man läsa Willamos bok Skogsåret, som utkom i våras.

Under kalla vinternätt­er påminns han om hur fientlig den vackra omgivninge­n är, speci- ellt för en tofsmes som väger tio gram. Han kan ändå inte sluta se skogen som en romantiker – ett besjälat landskap, något heligt som föder myter och trosuppfat­tningar. Skogstäcke­t kallar han ett tillstånd av frihet från sociala sammanhang, att leva i samhörighe­t med skogen. Det är inte en plats där man kan stanna.

Heikki Willamos mörka, svartvita fotografie­r visar skogen som ett främmande landskap bortom människans herravälde. Så kan man se det heliga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland