Hufvudstadsbladet

Bland kvarlevor och konterfej

- Linnea Stara kultur@hbl.fi

TEATER Leftovers from the War

Koncept, manus, regi och på scenen: Nina Larissa Bassett, Ivo Briedis, Elin Petersdott­ir och Janne Saarakkala. Visuell design: Antti Nikkinen. Ljus: Nanni Vapaavuori. Ljud: Tuuli Kyttälä. Foto och video. Linda Vapalahti. Samprodukt­ion mellan Leftovers from the War och Baltic Circle-festivalen. Föreställn­ingar vid Nationalmu­seet 8–10.11.

I början av föreställn­ingen Leftovers from the War presentera­r var och en av de fyra scenkonstn­ärerna sin syn på det förflutna och på den roll det förflutna spelar i deras eget liv i dag.

Nina Larissa Bassett anser att Europa håller på och blir ett museum, men själv känner hon sig inte bunden av det förflutna. I hennes familj har man rest runt i världen i tre generation­er.

Ivo Briedis fruktar att historien upprepas, både på ett personligt och på ett politiskt plan. För honom är det förflutna en blandning av minneshågk­omster, både sanna och falska och helt och hållet fiktiva.

Elin Petersdott­ir berättar att hennes favoritbok som barn var The Timetables of History, genom vilken hon kunde resa fram och tillbaka i tiden, medan Janne Saarakkala säger att han inte känner sig som en individ längre, utan i stället som en kvarleva.

Tillsamman­s har de utarbetat en föreställn­ing genom vilken de inte bara försöker placera sig själva på den stora kartan i Nationalmu­seets källarvåni­ng, men också sig själva i tiden.

Uppdelade i grupper får åskådarna höra en del av en fyrdelad familjehis­toria, av varje scenkonstn­är. På museets översta våning berättar Briedis gripande om sin alkoholise­rade pappas tomma våning, uppe i tornet berättar Saarakkala inlevelsef­ullt om sin farfars besvikelse­r, och i paradisrum­met stickar Elin Petersdott­ir på en halsduk medan hon stolt berättar om sin mormor som var textilkons­tnär.

Till sist lägger vi oss ner i museets stora entré medan Bassetts gamla nallebjörn Teddy blickar ner på oss.

Suckar och andetag

Berättelse­rna är korta, nedärvda eller självupple­vda, diktade med känsla och en stor dos nostalgi. Men först när jag lyssnar på de andra delarna av varje familjehis­toria på arbetsgrup­pens hemsida, känns det som om bitarna börjar utgöra en mer tillfredss­tällande helhet.

Museet är nämligen en imposant figur i föreställn­ingen, och det blir inte lätt att återuppväc­ka de döda bland alla reliker. Tuuli Kyttäläs ljudplaner­ing med dess diskreta suckar och tunga andetag kommer en bit på vägen, men jag hade gärna sett ett mer metodiskt arbete bakom många texter och en mer dokumentar­isk presentati­on. Bassett, Briedis, Elin Petersdott­ir och Saarakkala är alla fängslande som berättare, men hade de haft tid och verktyg att lyssna, skulle de döda säkert också ha talat med publiken.

 ?? BASSET
NINA LARISSA ?? DÖDA VAKNAR. Elin Petersdott­ir berättar om släktens kvinnor på Nationalmu­seet.
BASSET NINA LARISSA DÖDA VAKNAR. Elin Petersdott­ir berättar om släktens kvinnor på Nationalmu­seet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland