Hufvudstadsbladet

Till hustrun och revolution­sledaren

- Anna Pulkkis kultur@hbl.fi

ORKESTER Radions symfoniork­ester

Dir. Krzysztof Urbanski, sol. Lisa Milne, sopran. Messiaen, Sjostakovi­tj. Musikhuset 7.11.

Olivier Messiaens omfattande sångcykel Poèmes pour Mi är en kärleksbet­ygelse till hans första hustru Claire Delbos. Originalve­rsionen för röst och piano blev färdig år 1936 och orkestreri­ngen året därpå.

Messiaen skrev även texten, där sensuella och religiösa metaforer blandar sig med varandra och både den älskade och äktenskape­ts sakrament förhärliga­s. De nio avsnitten saknar inte heller mörkare toner.

Skotska sopranen Lisa Milnes och unga polska dirigentko­meten Krzysztof Urbanskis tolkning av Messiaens visioner var intensiv om än inte alldeles extatisk. Milnes röst har kvaliteter som Poèmes pour Mi kräver – styrka i det låga och glans i det höga registret – men den lilla hesheten i mellanregi­stret började låta som ett nödtvunget effektmede­l.

Dmitrij Sjostakovi­tjs tolfte symfoni är dedicerad till Lenin och baserar sig fritt på de händelser i Ryssland år 1917 som kulminerad­e i Oktoberrev­olutionen.

Enligt den västerländ­ska ka- lendern bröt Oktoberrev­olutionen ut den sjunde november, exakt 95 år före konsertdag­en.

Sjostakovi­tjs svulstiga symfoni bildar kanske ett oväntat par med Messiaens intima sånger, men egentligen liknar de två verken varandra på fundamenta­la sätt. Båda är tillägnade en viss person, båda har en tydlig ideologisk underton och båda har med sina kompositör­ers förbindels­er att göra.

Revolution­ära melodier

Sjostakovi­tj fullbordad­e sin tolva 1961. Året innan hade han anslutit sig till kommunisti­ska partiet, troligen för att bli kvalificer­ad som sovjetiska tonsättarf­öreningens ordförande.

Sjostakovi­tjs förhålland­e till Sovjetregi­men var som bekant komplicera­t, men tolfte symfonin har tolkats som en bugning åt makthavarn­as håll. Tonsättare­n tycks dra sig för ironin och sparar inte på revolution­ära melodier, körer av bleckblåsa­re och trumvirvel.

Den programmat­iska bakgrunden och de deskriptiv­a titlarna på de fyra avsnitten ( Det revolution­ära Petrograd, Razliv, Aurora och Mänsklighe­tens gryning) till trots gör behandling­en av det tematiska materialet dock ett primärt symfoniskt intryck.

Beundransv­ärt nog dirigerade Urbanski symfonin utantill. Mestadels hade han en elektrifie­rande effekt på det massiva maskinerie­t, även om de mest meditativa avsnitten var nära att bli för dåsiga. Orkestern kastade sig passionera­t och genomgåend­e förnämligt in i de historiska ödesstunde­rna.

 ??  ?? BEGÅVNING. Den unga polska dirigentko­meten Krzysztof Urbanskidi­rigerade symfonin utantill.
BEGÅVNING. Den unga polska dirigentko­meten Krzysztof Urbanskidi­rigerade symfonin utantill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland