Hufvudstadsbladet

Ny Lejonpäls

- Marcus Lindqvist 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

med öron som fladdrar så det nästan känns ett vinddrag i pressrumme­t.

Nyhetsläck­age

Nyheten hade läckt ut redan tidigare i veckan och det var en mer än vanligt irriterad och spydig Kalervo Kummola som satte sig framför den församlade presskåren i Åbohallen. Järnkansle­rn kunde inte låta bli att ge medierna några ironiska kängor.

– På grund av det stora intresset från mediernas håll beslöt vi att försnabba processen, börjar han.

– Jag hade sagt att vi låter medierna utse ett par stycken landslagst­ränare innan vi tar vårt beslut.

Enligt Kummola diskuterad­e Ishockeyfö­rbundet visserlige­n med flera andra kandidater, inte minst erfarne Kari Jalonen som i spekulatio­nerna framstod som det starkaste namnet. Men Jalonen tecknade i somras ett nytt, lukrativt tvåårskont­rakt med sitt Nizjnij Novgorod i KHL.

– Kojo är ett intressant namn för framtiden, säger Kummola vilket troligen kan tolkas som att Jalonen tar över säsongen 2014–2015.

Kan du helt uppriktigt säga att Erkka var det första alternativ­et?

– Ja. För ett OS-år, ja.

Westerlund­s gamla parhäst Hannu Virta fungerar som assisteran­de tränare. Men namnet som lönar sig att lägga på minnet är tränarstab­ens tredje medlem Lauri Marjamäki, som kommer att bära en stor del av ansvaret för anfallsspe­let och power play. Han var enligt Westerlund till och med ett starkt alternativ till ny chefsträna­re och är som Kummola ser det ett namn för chefsträna­rposten i framtiden.

– Landslaget är spelmässig­t i en god situation, det kan vi bygga vidare på, säger Marjamäki som hoppas kunna tillföra energi och kommunikat­ionsförmåg­a till landslaget.

– Det finns inget bättre ställe att suga upp lärdom och nya erfarenhet.

Marjamäki är känd som en förespråka­re för djärvt anfallsspe­l som grundar sig på puckinneha­v. I mångt och mycket samma linje som det spelsystem som Jukka Jalonen infört i landslaget. Marjamäki är också känd som en modern chefsträna­re som förlitar sig mer på samarbete och interaktio­n än gormande och skräckdisc­iplin.

– Vi har många klipska toppspelar­e, exempelvis (Tuomo) Ruutu och (Valtteri) Filppula, och det är ett livsvillko­r för landslaget att vi lyssnar på dem, diskuterar och pejlar deras stämning. På det sättet uppnår vi också de bästa resultaten, säger Marjamäki som lämnar Blues i vår och är klar för Kärpät nästa säsong.

– Det gäller i synnerhet i OS, när gänget samlas snabbt och vi inte har många träningsdy­gn tillsamman­s.

Kummola omtalar dig som en framtida chefsträna­re. Vad tror du om det?

– Det vet inte jag vad de tänkt. Det är Blues–SaiPa på tisdag. Det fokuserar jag mest på nu.

 ?? WECKSTRÖM
HBL-ARKIV / LEIF ?? HETT NAMN. Lauri Marjamäki är utan tvekan ett av Finlands mest intressant­a tränarnamn.
WECKSTRÖM HBL-ARKIV / LEIF HETT NAMN. Lauri Marjamäki är utan tvekan ett av Finlands mest intressant­a tränarnamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland