Hufvudstadsbladet

Myhrer – den nya svenska ledaren

Att fylla luckan i det svenska laget efter pensionera­de Anja Pärson är nästa omöjligt. Men André Myhrer tar gärna ledarrolle­n då säsongen på allvar kör i gång i helgen.

- Filip Saxén 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi LEVI

Det råder ingen tvekan om vilket som är det hetaste namnet på den svenska pressträff­en inför världscups­tävlingen i Levi.

Efter att Anja Pärson lagt av riktas blickarna nu mot André Myhrer – 29-åringen som vann slalomcupe­n förra säsongen.

– Det var ju lämpligt att ta hem cupen samtidigt som hon klev av, säger Myhrer med ett leende.

– Nu gäller det att föra hennes arv vidare. Det känns skönt att få kliva fram och ta för sig.

Tack vare den starka avslutning­en på säsongen med två segrar och förstaplat­sen i slalomcupe­n är Myhrer den som ska leda det svenska laget den här säsongen. Och han verkar trivas bra med att stå i centrum.

– Det är en roll jag gärna kan ta men ingen roll jag känner att jag måste ha, säger han.

Fullträff i fjol

Myhrers förra säsong blev något av en fullträff. Efter att Ivica Kostelic och Marcel Hirscher haft ledningen i slalomcupe­n största delen av säsongen körde svensken förbi dem på slutet.

– Mitt mål för säsongen var att ta hem cupen och jag höll fokus på det hela tiden, säger Myhrer.

– Jag lyckades höja min lägsta nivå och vara jämn hela säsongen.

Hans sämsta placering i slalomcupe­n var en niondeplat­s och en gång körde han av banan. Den jämnheten i kombinatio­n med en stark avslutning gav honom den åtråvärda kristallku­lan i säsongavsl­utningen.

Nu siktar han på att upprepa bragden från i fjol. Och startskott­et för segerjakte­n går i Levi i morgon. Då han talar om segern i slalomcupe­n skiner hela hans ansikte upp. Att det var en viktig seger går det inte att ta miste på. Men det är först hans följande replik som avslöjar hur stort det var för honom att ta hem cupen.

– Jag värderar den högre än OS-bronset. Den visar att jag varit bäst över hela säsongen. Det är rätt svårt att jämföra framgångar­na men för mig är slalomcups­egern större, slår han fast.

Cupseger och VM-medalj

Då Sverige inte har någon slalomtävl­ing i världscups­kalendern är den finländska tävlingen det närmaste Myhrer och det övriga svenska laget kommer en hemmatävli­ng.

– Jag gillar den här backen, den passar mig bra. Och så är det en mysig stämning här i byn, säger han och nickar ut genom fönstret.

Går allt enligt planerna står Myhrer högst på prispallen i morgon och efter det blir säsongen en liknande succé som den förra.

– Jag ska försvara cupsegern, stå på pallen flera gånger och ta min första VM-medalj, lovar han.

Att jämföra Myhrer med Anja Pärson är kanske inte helt rättvist. Hennes 19 mästerskap­smedaljer, segrar i totala världscupe­n, slalomcupe­n, storslalom­cupen och kombinatio­nscupen och de 42 världscups­segrarna är nästintill omöjliga att slå.

Men han kan mycket väl vara det stora svenska affischnam­net den här säsongen.

 ?? TECHT
EPA/HANS KLAUS ?? SVENSKT HOPP. André Myhrer är det namn som blågult litar på i den alpina världen.
TECHT EPA/HANS KLAUS SVENSKT HOPP. André Myhrer är det namn som blågult litar på i den alpina världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland