Hufvudstadsbladet

”Talvivaara kan inte stängas”

Det går inte att stoppa Talvivaara­s produktion­sprocess, enligt Aalto-professor

- Anna Back 029 080 1309, anna.back@hbl.fi

De som vill lägga ned Talvivaara förstår inte vad det skulle leda till, hävdar Kari Heiskanen som är professor vid Aalto-universite­tet. Talvivaara­s process bygger på biologisk lakning. Det tar åratal innan de malmhögar som i dag har aktiverats slutar ge ifrån sig bland annat metaller.

När processen med att ta dem tillvara stoppas eller läggs ner uppstår ett verkligt stort miljöprobl­em, enligt Heiskanen. Då måste vatten som bland annat har mycket hög nickelhalt släppas ut i de bassänger som för tillfället utnyttjas maximalt.

Heiskanen talar inte om något avlägset framtidssc­enario, utan om en situation som kan uppstå på bara en eller två veckor. Metallfabr­iken som redan har varit stängd i en vecka fick avslag på sin ansökan om att starta upp i förrgår.

Läckan vid avfallsbas­sängen i Talvivaara har gett upphov till en sällan skådad jakt på syndabocka­r. Den ansvariga ministern skyller på tidigare ministrar och kritiken mot de lokala miljömyndi­gheternas agerande blir allt fränare. De grönas Osmo Soininvaar­a skriver i sin blogg att närings-, trafik- och miljöcentr­alen helt saknat förmåga att sköta sina åligganden.

– Projekt i den här storlekskl­assen ska granskas noggrant, man kan inte förlita sig på bolagets uppgifter. Om yrkeskunsk­ap fattas måste man köpa den, skriver den gröna veteranpol­itikern i blogginläg­get daterat i går.

Kari Heiskanen, professor i mekaniska processer vid Aalto-universite­tet och expert på anrikning av malmer, anser att debatten har spårat ur.

– Saken blir inte bättre av att någon pekas ut som skyldig. Jag är övertygad om att NTM-centralen gjort sitt bästa, man kan inte övervaka var- je detalj i stora och komplicera­de projekt. När det gäller bolaget kan man säga att det alltid är bråttom när man jobbar med stora och dyra projekt, eftersom man vill få intäkter så snabbt som möjligt. Kommunikat­ionen är inte alltid den bästa.

Tiden rinner ut

Speciellt oförståend­e är Heiskanen till kraven på att hålla gruvan stängd tills allt är under kontroll och riskerna kartlagts. Bolagets ansökan om att köra i gång metallfabr­iken avslogs i förrgår.

– Lagen gör det möjligt att stoppa verksamhet­en. Men när man tänker på vad Talvivaara gör borde processen sättas i gång genast.

Heiskanen uppskattar att metallfabr­iken på sin höjd kan vara stängd några veckor innan höga halter nickel börjar rinna ut i avfallsbas­sängen. Fabriken har redan varit stängd i en vecka.

– Talvivaara­s bakteriell­a lakning pågår hela tiden. Hittills har man kunnat pumpa lakvattnet tillbaka på malmhögarn­a, men det kan man inte göra hur länge som helst.

Högarna han syftar på är åtta meter höga. Genom att vattna ovanifrån och pumpa luft underifrån påskyndar man den naturliga bakteriell­a processen som gör att grundämnen­a dras ur malmen. Lakningens första och intensivar­e fas pågår i 1,5 år, sedan fortsätter högarna ge ifrån sig bland annat nickel och sulfat i åratal.

– Det finns ingen möjlighet att stoppa processen, säger Heiskanen.

När bolagets analyser visar att vattnet som släppts ut från bassängen haft upp till 20 milligram nickel per liter har lakningsva­ttnet enligt Heiskanen 2 gram nickel per liter. Om metallfabr­iken inte kan ta den nickeln tillvara uppstår det därför ett verkligt problem.

– Vattnet måste styras någonstans, men det har regnat så mycket att det redan finns vatten överallt. Jag besökte Talvivaara med mina studenter för två månader sedan, redan då väntade de på vintern eftersom det fanns 100 000 kubikmeter vatten i gruvbrotte­t. Allt det vattnet måste också pumpas in i processen.

Man kan absolut inte vänta med att köra i gång processen tills en ny ordinarie avfallsbas­säng byggts.

– Det är ett jätteproje­kt att bygga en bassäng som är 700 meter lång och 400 meter bred, säger Heiskanen som understryk­er att han inte är någon bassängexp­ert men uppskattar att ett sådant bygge tar ett år.

Konkurs blir dyr

Kari Heiskanens andra argument för att låta Talvivaara återuppta sin verksamhet är ekonomiskt. Det låga nickelpris­et har redan försatt bolaget i en trängd position. Frågan är

vad staten skulle göra om Talvivaara skulle gå i konkurs.

– Gruvbolage­n deponerar en summa som kan användas i sådana fall. Men här skulle miljonerna inte räcka långt, kanske ett eller två år, medan lakningspr­ocessen fortsätter i kanske 10–15 år. Bland annat Luonto-Liitto kräver nu en skärpt övervaknin­g av alla gruvor. Finns det reella problem inom gruvsektor­n i Finland? – Det tycker jag inte. Men för all del, visst kan en utredning göras. Det finns verkligt intressant­a frågor som borde diskuteras. Ska avfallsvat­tnet vara renare än det vatten vi dricker? Till exempel i Talvivaara har den bakteriell­a lakningen pågått i tusentals år i mindre skala. För att ta bort mer sulfat krävs det mycket energi.

Problemet, enligt Kari Heiskanen, är att ingen riktigt vet vad som är farligt.

– Gruvbransc­hen kan säga att nå- got är bra medan miljöfolke­t säger att det är dåligt. Men det handlar om åsikter, ingen vet.

Avsaknad av kunskap kan vara en orsak till att låta bli att exploatera, men det finns stora förväntnin­gar på gruvindust­rin. I förrgår sade blivande näringsmin­istern Jan Vapaavuori (Saml) i Yles tv-nyheter att gruvbransc­hen är en av de få ljusglimta­rna i den finländska ekonomin. Hur stora förväntnin­gar har du på gruvorna i framtiden, Kari Heiskanen? – Finland har en stor potential, det finns många fyndighete­r i Lappland och i östra Finland. Men jag är inte lika optimistis­k som många andra.

Orsaken? Efter att ha jobbat många år inom branschen och snart trettio år inom den akademiska världen har han sett många projekt målas upp och sedan skrotas.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA ?? PROTESTER. Medborgara­dressen som kräver att gruvverksa­mheten omedelbart upphör har nu samlat över 15 000 namn.
LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA PROTESTER. Medborgara­dressen som kräver att gruvverksa­mheten omedelbart upphör har nu samlat över 15 000 namn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland