Hufvudstadsbladet

Tanja Poutiainen nära seger i Levi

Ett perfekt åk gav andraplats­en som betydde att Tanja Poutiainen för tredje gången i följd fick kliva upp på prispallen i Levi. Nästa år siktar hon på att upprepa bragden från 2003 då hon vann inför hemmapubli­ken.

- LEVI

Tanja Poutiainen hade alla chanser att ta hem segern i Levi men några små missar i slutet av andra åket gjorde att hon fick nöja sig med andra plats inför hemmapubli­ken.

Det som kunde ha blivit en drömseger inför hemmapubli­ken blev i stället en andraplats. Men Tanja Poutiainen sken ändå som en sol då hon klev in framför medierna efter tävlingen.

Efter 24:e platsen i säsongöppn­ingen i Sölden hade 32-åringen all orsak att le i målområdet i Levi.

– Vi har en mycket bra vecka bakom oss här i Levi, säger hon och syftar på hela teamet med tränare och lagkamrate­r.

– I onsdags kände jag att jag hittat den rätta känslan. Före det hade det varit helt ok, men inte tillräckli­gt bra för att stå på pallen.

Vad som hände i onsdags har hon lite svårt att sätta fingret på.

– Jag hade en alldeles fantastisk känsla hela dagen. Jag flög fram på skidorna och hade en känsla att jag inte ville sluta träna då det gick så bra. Jag fick den snabbaste tiden i mitt sista åk och det är inte vanligt, säger hon ivrigt.

– Sedan gick vi och bowlade med hela laget på kvällen. Det var en perfekt avslutning på träningsve­ckan och allt kändes så otroligt bra då.

I går fick den känslan en fortsättni­ng då hon klev upp på prispallen tillsamman­s med segraren Maria Höfl-Riesch och överraskni­ngstrean Mikaela Shiffrin.

– Mitt första åk var perfekt. Jag kan inte komma på ett enda fel i det. Det var precis det jag fått träna här i veckan. Vi har jobbat hårt och nu syntes det, beskriver Poutiainen åket som gav henne en ledning på 0,3 sekunder till Höfl-Riesch.

– Jag vet inte riktigt vad som gick snett i det andra. Jag fick kanske tyngden lite väl mycket bak på skidorna i branten.

Någon annan egentlig orsak till att hon förlorade 0,85 sekunder till tyskan i det andra åket hittade hon inte.

– Jag gav allt i backen, Riesch var helt enkelt bättre. Jag var ju inte ens nära segern egentligen.

”Visst har jag en bra svit på gång här. Efter det här måste jag ju sikta på att vara etta nästa gång.” ”Det känns extra fint att lyckas här. Det är en speciell tävling och en speciell känsla att få tävla inför hemmapubli­ken.”

TANJA POUTIAINEN

Trots att segern uteblev den här gången stortrivs Poutiainen i Levibacken. För tredje gången i följd fick hon kliva upp på prispallen och riktningen är den rätta efter två tredjeplac­eringar.

– Visst har jag en bra svit på gång här. Efter det här måste jag ju sikta på att vara etta nästa gång, säger hon.

– Det känns extra fint att lyckas här. Det är en speciell tävling och en speciell känsla att få tävla inför hemmapubli­ken.

Då hon hade familj, nya pojkvännen och mängder av bekanta på läktaren är det lätt att förstå Poutiainen­s glädje. Medan hon stod i målområdet efter sitt första åk vinkade hon åt bekanta i publiken och såg ut att stortrivas. Men någon stor fest blev det inte i går trots att hon än en gång hade fått kliva upp på pallen i Levi.

– I och med att det här är hemmatävli­ng för mig så finns det en hel del plikter utanför backen för mig, berättar Poutiainen.

– Veckan fram till tävlingen har varit fredad för min del, men nu finns det många evenemang jag ska besöka.

Det handlade om sponsorer, samarbetsp­artner och publikeven­emang längs kvällen och inte heller i dag är hon helt ledig trots att tävlingarn­a för hennes del är över för helgen.

– Det blir nog inte så mycket firande. Men vi ska gå ut och äta och kanske det blir ett glas bubbligt då, säger hon med ett brett leende.

Och visst tänker hon njuta av känslan över att ha lyckats i hemmabacke­n. Framgången och toppformen är något hon ska ta vara på då världscupe­n flyttar till Aspen om två veckor.

– Den här segern ska jag njuta av tills i morgon. Men det är inte så att jag glömmer det här klockan 12.30. Det här är ju en bra grej. Den här känslan ska jag ta med mig till USA, säger hon.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? FALL FRAMÅT. Efter den miserabla premiären i Sölden behövde Tanja Poutiainen ett formbesked. Det fick hon.
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER FALL FRAMÅT. Efter den miserabla premiären i Sölden behövde Tanja Poutiainen ett formbesked. Det fick hon.
 ?? LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland