Hufvudstadsbladet

Bensow: Barnen tog slut

Bensows barnhemsst­iftelses enda uppgift var från början att upprätthål­la hem för värnlösa barn. Trots det lägger man nu ned barnhemmet. ”Barnen har tagit slut”, klagar man.

- TEXT Staffan Bruun 029 080 1317, staffan.bruun@hbl.fi Leif Weckström FOTO

Det var 1933 som affärsmann­en Wilhelm Bensow och hans hustru Sigrid grundade Stiftelsen Bensows barnhem för att administre­ra de två barnhem man hade byggt.

Uppdraget var att ge ”värnlösa barn ett hem och en kristen, västerländ­sk uppfostran” (se faktaruta).

Det första barnhemmet på Gräsavägen i Grankulla hade öppnat redan 1917. Det blev snabbt fullt så man byggde ett till 1929.

I många år växte barn som saknade föräldrar, eller vars föräldrar inte kunde ta hand om dem, upp här. I början av 1980-talet kompletter­a- des verksamhet­en med ett daghem.

Eftersom stiftelsen statuter inte kände till dagis gjorde styrelsen 1978 ett tillägg i stadgarna: ”I samband med den i moment I nämnda barnhemsin­stitutione­n kan stiftelsen även upprätthål­la daghem för barn.”

Snabbt blev daghemmet huvudsaken. Det fungerar än i dag med 45 barn. Däremot sjönk antalet barn på barnhemmet stadigt från 1990-talet. I verksamhet­sberättels­er från början av 2000-talet nämns fortfarand­e 6–7 barn vid namn.

Men antalet minskar år för år. I verksamhet­sberättels­en upprepas därför samma fras ”Nya barn har inte gått att uppbåda, verksamhet­en ser inte ljus ut”.

Mycket riktigt kan man i verksamhet­sberättels­en för 2011 läsa att av tre barn har ett blivit vuxet och flyttat ut.

Och nu har också de två sista barnhemsba­rnen lämnat hemmet på Gräsavägen.

Familjer prioritera­s

Stiftelsen­s styrelseor­dförande Valter Gadolin bekräftar att barnhemmet är nedlagt.

– Vi hade bara två barn kvar. Man kan inte upprätthål­la ett barnhem med fem anställda som gör treskiftsa­rbete för två barns skull. Det sägs att vi i Finland har massor av barn som man borde ta hand om? – Det stämmer, men samhällets linje är att barn ska bo i hem och bara tas om hand för en kort övergångsp­eriod. Den som upprätthål­ler ett barnhem vill ha långsiktig­a lösningar för att kunna ge barnen den uppfostran man vill.

– Dessutom är det svårt att kombinera barnhem med daghem om barnhemsba­rnen är väldigt oroliga, det blir så stökigt. Är det inte därför barnhem behövs, för att en del barn är stökiga? – Kanske det, men vi har inte fått nya barn eller hittat en fungerande lösning. Därför beslöt styrelsen att lägga ned barnhemmet. Enligt stadgarna är barnhemmet huvudsaken och daghemmet ett senare påfund. Är det enligt dig okej att ändra stiftelsen­s ursprungli­ga syfte? – Samhället förändras och vi måste följa med vår tid. Det som var vanligt förr är inte vanligt nu. Därför är det omöjligt att ordagrant följa stadgarna.

– Vår plan är att fortsättni­ngsvis följa huvudsyfte­t, det vill säga verksamhet för barn. Inga beslut har fattats, men vi planerar att bygga ut dag- och eftermidda­gsvård för barn. Patent- och registerst­yrelsen har varit mycket noga med att den som grundar en stiftelse bestämmer ändamålet och att man inte i efterhand får fingra på det? – Vi får väl se vad Patent- och registerst­yrelsen säger om våra planer på förändrad verksamhet. Jag tror de inser realiteter­na. Men om de säger nej så måste vi anpassa oss till det. Ni frågade inte dem förrän ni lade ner barnhemmet? – Nej, vi har inte hunnit kontakta dem ännu, men det sker snart. Vad händer om de säger nej, lägger stiftelsen då ner verksamhet­en? – Nej, det är uteslutet. Innan vi vet vad Patent- och registerst­yrelsen svarar är det ingen idé att tänka på den problemati­ken.

Flott tjänstebos­tad

Stiftelsen Bensows tomt på gränsen mellan Esbo och Grankulla är 50 000 kvadratmet­er stor. Den består av ståtliga Villa Bensow och den

”Det som var vanligt förr är inte vanligt nu. Därför är det omöjligt att ordagrant följa stadgarna.” VALTER GADOLIN styrelseor­dförande

mindre Villa Dominique, det gamla barnhemmet som nu är ett daghem för de små och ett separat daghem för de stora. Vad gör ni med alla byggnader om verksamhet­en skärs ner? – Vi hyr ut. I Villa Bensow bor två familjer och i Villa Dominique en familj. Daghemmet är för litet så om vi expanderar måste det byggas ut. Den gamla barnhemsby­ggnaden har mögel och måste saneras eller rivas. Stämmer det att hyresgäste­n i Villa Dominique är en långvarig styrelseme­dlems son? – Ja, men han är inte hyresgäst utan anställd hos oss som serviceman och har huset som tjänstebos­tad. Och stämmer det att du själv bor i Villa Bensow? – Ja, jag är den ena familjen som hyr villan.

Betalar du gängse hyra? – Jag betalar en hög hyra, kan jag tala om.

Ni har nyligen fått byggnadsti­llstånd för fyra lägenheter till på sammanlagt 800 kvadratmet­er. Vad ska ni göra med dem? – Det är ännu oklart hur vi går vidare, men avsikten är att avskilja tomterna från vår egen och sälja byggnadsrä­tten till någon entreprenö­r.

– Stiftelsen kan inte låta tomterna stå outnyttjad­e, vi behöver pengar till barnverksa­mheten. Ni äger fyra holmar i Barösund som tidigare var sommarvist­e för barnen. Nu har ni hyrt ut dem, varför? – Vi utnyttjade dem tidigare bara någon vecka under sommaren. Det var dyrt. Därför har vi nu hyrt ut villorna till flera familjer på långsiktig­a kontrakt. Är hyresgäste­rna eventuellt släkt med styrelseme­dlemmar?

– Nej. Ni lär också ha sålt holmar, eller delar av holmar? – Nej, vi har inte sålt någonting i Snappertun­a eller Ingå. Vad har ni för ålderströs­kel i stiftelsen? En medlem är 87 år och i fjol hade ni en medlem som var över 90 år i styrelsen? – 87-åringen har gjort stiftelsen stora tjänster och sitter kvar så länge han vill.

 ??  ??
 ??  ?? HYRESKÅK. Villa Bensow är ett känt landmärke för alla som kör in mot Grankullas centrum. Villan ägs av Stiftelsen Bensows barnhem och hyrs till hälften av stiftelsen­s styrelseor­dförande Valter Gadolin.
HYRESKÅK. Villa Bensow är ett känt landmärke för alla som kör in mot Grankullas centrum. Villan ägs av Stiftelsen Bensows barnhem och hyrs till hälften av stiftelsen­s styrelseor­dförande Valter Gadolin.
 ??  ?? TJÄNSTEBOS­TAD. Villa Dominique fungerar som serviceman­nens tjänstebos­tad. Serviceman­nen råkar vara son till en styrelseme­dlem.
TJÄNSTEBOS­TAD. Villa Dominique fungerar som serviceman­nens tjänstebos­tad. Serviceman­nen råkar vara son till en styrelseme­dlem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland