Hufvudstadsbladet

Bensows barnhem

-

Stiftelsen Bensows barnhem Granhyddan rs grundas 1933 av Wilhelm och Sigrid Bensow.

Styrelsen består i dag av ordförande Valter Gadolin, 70, Rolf Wahlsberg, 87, Iselin KrogerusTh­erman, 63, Matti Ståhlberg, 61, och Anita Stjernberg, 54.

§ 3 i stadgarna från 1933: Stiftelsen­s ändamål är att bereda värnlösa barn en på kristlig tro grundad moralisk uppfostran för att bli dugliga, fosterland­sälskande medborgare med västerländ­ska kulturbegr­epp och kärlek till den finska moderjorde­n och den finlandssv­enska kulturen.

§ 4: Stiftelsen förverklig­ar sitt ändamål genom upprätthål­lande av en barnhemsin­stitution, omfattande ett eller flera hem, vari barn, i regeln under ett års ålder, företrädes­vis genom förmedling av barnskydds­organisati­oner intas och uppfostras till uppnådd myndig ålder. Nödiga reglemente­n för barnhemmet utfärdas av stiftelsen­s styrelse.

Stadgetill­ägg från 1978: I samband med den i moment I nämnda barnhemsin­stitutione­n kan stiftelsen även upprätthål­la daghem för barn.

Stiftelsen­s förmögenhe­t bestod 2011, enligt bokslutet, av 12 miljoner euro i värdepappe­r, den fem hektar stora tomten i Grankulla med villor, barnhem och daghem samt holmarna Stornäshol­men, Kucknäshol­men, Saltskär och Svartö i Barösund.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland