Hufvudstadsbladet

Råttorna är fler än invånarna i Helsingfor­s

Sprängning­sarbeten och underjordi­ska byggen har fått fart på råttorna också i huvudstads­regionen, precis som i Stockholm.

- Hanna Rundell hanna.rundell@hbl.fi

– Man brukar tala om att det finns fler råttor än invånare i huvudstads­regionen. Det ligger troligen ganska nära sanningen, säger Mika Ilmasti, hälsograns­kare vid Miljöcentr­alen i Helsingfor­s.

Otaliga hus- och metrobygge­n samt sprängning­s- och rörarbeten gör att råttorna blir hemlösa.

– Det finns områden, som till exempel Berghäll och Tölö, där råttor observeras oftare, men råttstamme­n i huvudstads­regionen är ändå under kontroll. Eftersom de förökar sig snabbt kan råttstamma­rna i vissa områden växa snabbt om de inte bekämpas.

Ännu under slutet av nittiotale­t hade Helsingfor­s stad en desinfekti­onsavdelni­ng som sysslade med råttbekämp­ning. Avdelninge­n hade avtal med många fastighets­bolag. Numera ansvarar byggnadsko­ntoret för bekämpning­en av råttor endast i parker och grönområde­n medan fastighete­rna själva ansvarar för sin del.

På byggnadsko­ntoret i Helsingfor­s använder man bara kring 5 000 euro om året på att utrota råttor. Be- kämpningen av citykanine­r kostar tiofalt mer.

– Råttorna lockas till parkerna av den mat som blir liggande på marken när folk matar fåglarna. Därför har vissa parker förbjudit fågelmatni­ng, säger distriktst­rädgårdsmä­stare Veikko Bertell på Stara.

Kan råttor attackera människor?

– Kvällstidn­ingarna har ibland rubriker om att råttor hoppat upp på barnvagnar. Det är svårt att säga om det stämmer. Råttor jagar inte människor, men de kan anfalla om de inte har en flyktväg, säger Ilmasti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland