Hufvudstadsbladet

Kreativite­ten flödar i Karis

Kulturkarn­evalen, som i år firar sitt tioårsjubi­leum, har samlat 500 ungdomar från hela Svenskfinl­and till Karis det här veckoslute­t. Det pågår intensivt skapande i olika labb runt om i staden.

- Tua Ranninen 029 080 1359, tua.ranninen@hbl.fi

Steelpanmu­sik är en av Karis specialite­ter och i gymnasiets gymnastiks­al står femton ungdomar och spelar på oljefat under Antti Jyrkkänens ledning.

På bara ett dygn har de redan lärt sig fyra låtar och Tequila svänger häftigt, när ungdomarna med sina pinnar koncentrer­at slår på oljefaten.

– De är väldigt duktiga, men alla spelar hemma något instrument, säger han.

Kultur intressera­r. Det tar inte många minuter att fylla upp labben när programmet för karnevalen släpps på nätet. Här finns allt, från parkour och Bollywood-dans till ljud- och ljuslabb och beatboxing. Det är ungdomar i åldern 13 till 18 år som deltar.

– Här träffar man människor som har likande intressen och man får vänner från olika delar av landet som man kan hålla kontakt med under året, säger Lea Äyhynmäki, 17 år från Karleby.

Hon har varit med tre gånger förut och deltar i dragkingla­bbet, som går ut på att känna efter hur det skulle kännas att vara kille.

I går kväll hölls en stor fest där deltagare från olika labb fick visa vad de åstadkommi­t. Mikaela Stoor från Malax hade skrivit låten Kulturkarn­evalen, som vann första pris i den låtskrivar­tävling som utlystes i våras.

– Stämningen här är fantastisk. Det blir aldrig några ord- ningsprobl­em och ingen ställer till det med supande, säger Mikael Andersson, som är karnevalen­s upphovsman.

– I motsats till Stafettkar­nevalen, som också är fin, tävlar vi inte här, utan samarbetar.

Kulturkarn­evalen ordnas varje år på en ny ort.

 ?? CHRISSE RYHÄNEN ?? KONCENTRER­ADE. Daniel Strang och Daniel Westö gillar steelpan-klangen. – Tonerna flyter in i varandra och man måste lyssna på varandra för att det skall bli bra, säger de.
CHRISSE RYHÄNEN KONCENTRER­ADE. Daniel Strang och Daniel Westö gillar steelpan-klangen. – Tonerna flyter in i varandra och man måste lyssna på varandra för att det skall bli bra, säger de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland