Hufvudstadsbladet

Vanda å grumligare än vanligt

De ständiga regnen har ökat de koliforma bakteriern­a i Vanda å och det finns mer fosfor och kväve i vattnet än vanligt. Reningsver­ket i Riihimäki har på grund av mycket regn släppt ut orenat avloppsvat­ten i ån. Trots förorening­arna har havsöringe­n för för

- Sonja Hellman 029 080 1326, sonja.hellman@hbl.fi

Vattnet i Vanda å är mycket grumligt. På grund av regn är markerna genomdränk­ta och vatten rinner från åkrar, skogar, asfalterad­e ytor och glesbebygg­elsen och för med sig fasta partiklar och lera i ån. Vattenskyd­dsförening­en för Vanda å och Helsingfor­sregionen har i vattenprov­er hittat mer koliforma bakterier än vanligt.

När det regnar mycket har vissa reningsver­k inte nog kapacitet att rena avloppsvat­ten och då måste vattnet gå förbi reningspro­cessen. I slutet av september och början av oktober släppte reningsver­ket i Riihimäki fyra gånger ut sådant avloppsvat­ten.

Enligt verksamhet­sledare Kirsti Lahti vid vattenskyd­dsförening­en kommer inte alla bakterier från reningsver­k utan också från naturen och åkrar.

– Koliforma bakterier kommer från många håll, bland annat från djurens avföring i naturen och från slamgödsel.

Vid mätningar har också påträffats större mängder än vanligt av fosfor och kväve som följer med de fasta partiklarn­a ut i vattendrag­en.

– När det på hösten och vintern rinner ut sand och lera i havet för de också med sig näringsämn­en som göder växtlighet­en och då kan man vänta sig att det följande sommar blir stor algblomnin­g. Men det är inte helt säkert eftersom det beror på väderförhå­llanden, säger överinspek­tör Jaana Marttila vid Närings-, miljö- och trafikcent­ralen.

Fisken mår bra

Hon tycker inte att situatione­n i Vanda å är dålig även om man hittar förhöjda mängder av olika ämnen. I vattenprov­er som tagits har man inte hittat farliga gifter och syrsättnin­gen har varit god.

Kari Stenholm som kartlägger fiskstamma­r i Vanda å för Virtavesie­n hoitoyhdis­tys har inte hittat många döda fiskar i ån i år. Det ser ut som om fisken mår bra eftersom den

”Koliforma bakterier kommer från många håll, bland annat från djurens avföring i naturen och från slamgödsel.” KIRSTI LAHTI Vattenskyd­dsförening­en

har förökat sig och för första gången vandrat 95 kilometer upp i ån.

– Det är första gången havsöringe­n vandrat förbi Riihimäki och dess utsläpp, säger Stenholm. Men han anser ändå inte att en sådan iakttagels­e säger så mycket. Fisken verkar trivas men problemen har inte minskat.

– Vår förening bygger hela tiden nya lekplatser för fiskarna i bäckar med rent vatten i Vanda å men det finns fortfarand­e smutsiga vattendrag, säger Stenholm. Vad kan man göra för att minska förorening­arna? – Det finns inga snabba lösningar men en bra sak är att reningsver­ket i Riihimäki nästa år bygger till ny kapacitet så att man inte i fortsättin­gen behöver släppa ut orenat vatten. Hela tiden byggs vattenledn­ingsnätet ut så att dagvatten och avloppsvat­ten inte blandas ihop. Det kostar miljoner, säger Kirsti Lahti. Men takten är långsam. – Riihimäki sanerar vattenledn­ingsnät men i en takt av en eller två kilometer om året och det finns 70 kilometer att sanera. Med den takten är saneringen gjord om 35 år. Samtidigt måste man fundera vart pengarna styrs då det byggs nya områden som också behöver vatten och avloppsnät, säger Lahti. Hon hoppas att vintern kommer snabbt utan snö så att tjälen går i jorden. Det skulle sätta stopp på vattenflöd­et från de fuktiga markerna.

 ?? BENJAMIN SUOMELA ?? FöRORENING­AR. Vanda å har fått ta emot orenat vatten då reningsver­ket inte har kapacitet att rena allt avloppsvat­ten.
BENJAMIN SUOMELA FöRORENING­AR. Vanda å har fått ta emot orenat vatten då reningsver­ket inte har kapacitet att rena allt avloppsvat­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland