Hufvudstadsbladet

Hjälp! Inflation!

- Skribenten är journalist i München på upptäcktsf­ärd i det tyska samhället och kulturen.

Vad är tyskarna mest rädda för? Naturkatas­trofer? En ålderdom som vårdpaket? En allvarlig sjukdom? Sjunkande levnadssta­ndard? Terrorism? Att barnen börjar knarka? Ensamhet? Nej, inget av dessa. Alla finns med på listan, men det som tyskarna fruktar allra mest är inflation.

63 procent av tyskarna är rädda för att inflatione­n ska äta upp deras besparinga­r, visar försäkring­sbolaget R+V:s årliga opinionsmä­tning. Ändå är inflatione­n i Tyskland bara 2,1 procent jämfört med 2,7 i Finland.

Inflations­skräcken används ofta som förklaring när europeiska medier analyserar varför den tyska linjen i eurokrisen är så hård. Europeiska centralban­ken får inte köpa krisländer­nas statsoblig­ationer, för det är lika med att starta sedelpress­arna och leder till inflation.

”Jag har ytterligar­e en förklaring. Jag tror det är medierna som piskar upp inflations­skräcken.”

Varför denna skräck? Den vanligaste förklaring­en är det kollektiva traumat från 1920-talets hyperinfla­tion, när miljoner och miljarder riksmark inte räckte någonvart och tyskarna förlorade alla sina besparinga­r.

Två andra förklaring­ar är tyskarnas höga sparbenäge­nhet och att många bor på hyra. Tyskarna sparar 11 procent av sin disponibla inkomst jämfört med finländarn­as 1,4 (enligt OECD), och när 70 procent av de finländska hushållen äger bostaden är andelen bara 48 procent i Tyskland. För den som har lån och egen bostad är inflatione­n en bra sak, medan den minskar värdet av besparinga­r på banken och höjer hyrorna.

Men i sin blogg frågar sig forskaren Sebastian Dullien på tankesmedj­an European Council on Foreign Relations varför tyskarna inte var lika rädda för inflatione­n för 20 år sedan, då den faktiskt var uppemot fyra procent. Hans svar är att inflations­skräcken ökat under 2000-talet då lönerna stampat på stället. När folk inte får mer pengar i fickan och priserna samtidigt stiger märks det.

Jag har ytterligar­e en förklaring. Jag tror det är medierna som piskar upp inflations­skräcken. Ett exempel:

I våras nämnde en Bundesbank­tjänsteman att Tyskland kanske måste acceptera högre inflation om eurokrisen ska fås under kontroll. Rubrikerna i landets största tidning Bild: ”Inflations-alarm! Bundesbank urvattnar euron. Hur snabbt äts våra pengar upp? Miljoner tyskar fruktar: inflatione­n är tillbaka.” Illustrera­t med en sedel från 1923 värd en biljon mark.

Inte konstigt att inflatione­n blir ett monster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland