Hufvudstadsbladet

Moral och brott

- Paul Lillrank Paul Lillrank är professor vid Aalto-universite­tet.

Yttrandefr­ihet betyder att var och en får göra sina bedömninga­r från det positiva till det negativa. Man kan lovprisa kärlek och vänskap; uppskatta flit och duktighet; respektera religiösa uppfattnin­gar; acceptera främmande seder och bruk; ogilla kapitalink­omster och skatteplan­ering; och fördöma främlingsf­ientlighet. I medierna kan man säga sin mening, på marknaden kan man välja vad man uppskattar och undvika det som är dyrt och dåligt. Så skall ett fritt samhälle fungera.

En väsentlig gräns går mellan den fria delen av samhället och den tvångsbase­rade delen, lagstiftni­ng, myndighete­r, rättsväsen­de och polis. I vilka fall kan man privat kritisera, ogilla, fördöma, eller håna någon, i vilka fall kan man kalla polisen och yrka på straff för ärekränkni­ng? I vilka frågor är det lämpligt att kräva ändringar i lagen så att det man anser vara omoraliskt förvandlas till kriminalit­et? Avvikelser från moralen och brott mot lagen är två olika saker.

Moralism är att definiera omoral som kriminellt och införa lagstiftni­ng. Om myndighete­rna börjar uppbacka någons privata moral blir det prästvälde och totalitari­sm. För att någon moralisk princip skall få stöd av lagen måste brott kunna fastställa­s. Brott är en kränkning av allmännytt­an. Det har negativa konsekvens­er inte endast för brottsoffr­et utan också för andra. Att leva ut sin homosexual­itet är inte längre kriminellt eftersom sexuella preferense­r inte mer anses vara en allmän utan en privat angelägenh­et. Alla torde inse omoralen i att utsätta ofödda barn för alkohol. Men är det en privat eller allmän angelägenh­et om väntande mödrar super? Självmord är avkriminal­iserade, men många tycker att kapitalink­omster är förkastlig­a och skatteplan­ering borde förbjudas.

Skattefusk är att bryta mot lagen, alltså ekonomisk brottsligh­et. Skatteplan­ering däremot är att under gällande regler utnyttja olika möjlighete­r för att slippa betala för mycket. Det finns många olika sätt. Koncerner kan flytta beskattbar inkomst till dotterbola­g i olika länder. De törstiga kan ta färjan till Tallinn för att undvika den inhemska alkoholska­tten.

Välfärdsst­aten är som en gigantisk spargris. Är det rimligt att de som under sin livstid tar ut mer än de lägger in moralisera­r över nettobetal­arna för att de inte betalar högre skatt på kapital? Om omoral är att inte lägga mer än man bör i skattekist­an borde det också vara lika fel att ta ut ur den mer än rimligt.

Moralen har konsekvens­er. Om en betydande del av allmänhete­n hetsar mot homosexuel­la, främlingar och svensksprå­kiga får man ett hårt, slutet och kallt samhällskl­imat. Hetsar man mot skatteplan­ering, kapitalink­omster och framgång får man ett negativt företagskl­imat, färre investerin­gar och därmed reducerad välfärd. Utsatta grupper ger tillbaka, antingen aktivt med våld eller passivt genom att vägra sitt bidrag till samhället. Därför kan det vara förnuftigt för var och en att begrunda sin moral och visa lite hänsyn. Men detta är dock inte ett skäl att i lag förbjuda det fria ordet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland