Hufvudstadsbladet

Jakten på den

Klockan 14 en onsdagseft­ermiddag står vi framför Fredrik Edvard Ekbergs grav på Sandudds begravning­splats i Helsingfor­s – jag och 73-åriga Leila Lappi. Det ska bli ett reportage om våra mest kända nationalba­kelser, och tydligen är det här vi måste börja.

- TEXT Johanna Lindfors FOTO Benjamin Suomela, Max Nyberg och Kristoffer Åberg

Då Ekbergs gravsten restes 1891 hade en stor del av det helsingfor­siska etablissem­anget redan fått smaka på Alexanders-, mazarin-, aprikos- och delikatess­bakelser. Den inhemska bakelsetra­ditionen hade precis tagit fart och hölls levande med hjälp av spritförsä­ljning. Allt detta tack vare bagaremäst­aren Fredrik Edvard Ekberg, numera vilande under en sten på gravgården­s sydöstra hörn. Vi vrider klockan till 1954. Mitt emot det anrika kaféet på Bulevarden 9 sitter Leila Lappi och ser ljuset strömma ut på kullersten­sgatan. Det är speciellt lamporna som väcker hennes uppmärksam­het eftersom samma designljus av Paavo Tynell hängt i Hotell Vaakunas lobby där Armi Kuusela firades som nybliven Miss Universum 1952.

– Vi hade nyligen flyttat till Helsingfor­s och jag hade fått sommarjobb på Statens telefoncen­tral. Jag lovade mig själv att den dag jag får min första lön ska jag föra mamma och syskonen till kaféet. Löftet infriades den sista juni 1954. – Min mamma drack en kopp kaffe medan vi andra köpte saft och kakao och varsin bakelse. Det var första gången jag stiftade bekantskap med Ekberg.

Sedan dess har Leila Lappi introducer­at ytterligar­e två generation­er till konsten att avnjuta en bakelse.

– Jag lärde mina söner att buga för kassafröke­n då vi kom in på kaféet. Det var viktigt att bete sig väl och tacka för sig. Kafébesöke­n var alltid noggrant planerade och emotsedda.

Interiören på Café Ekberg har ändrats väldigt lite under åren. Men kunderna har kommit och gått. Det var bland annat här som Harriet fann och förlorade sitt livs kärlek.

– Jag och min sambo besökte regelbunde­t kaféet i tio års tid, samma dag, samma tid varje år.

Förutom två koppar kaffe beställde paret alltid en Napoleonba­kelse och en champagnek­ork, delade bakelserna i två halvor och delade dem sinsemella­n.

”Tänk på Fredrika som samlade ihop skorpmjöl i skafferiet och smällde ihop Runebergst­årtan” MIRVA PAAJANEN Café Helmi

– Det betydde att man ville fortsätta förhålland­et ett år till, berättar Harriet.

Men så en dag dök mannen aldrig upp, och den unga Harriet fick äta sin bakelse ensam.

– Då visste jag att det var slut.

Glogatan 3, Helsingfor­s

År 2012. Klockan är sex på morgonen och konditorim­ästare Susanna Suhonen på Karl Fazer Café har inlett arbetsdage­n med att ta fram recept på nya bakelser. Dagens kvot av socker och choklad är fylld före klockan sju.

– Efter sådana dagar längtar man inte precis efter sötsaker till eftermidda­gskaffet.

Suhonen har ett arv att förvalta samtidigt som hon hela tiden tvingas förnya utbudet vid försäljnin­gsdisken. Verksamhet­en är en ständig balansgång mellan gamla traditione­r och nya trender. Den klassiska tjinuskika­kan och ljusa potatisbak­elsen får konkurrens av passionska­kan med chokladgla­syr och bakelsen av svartvinbä­r och vitchoklad.

– Nya idéer får jag på internatio­nel- la mässor, säger Suhonen.

Ungefär på samma sätt gick det till då Karl Fazer reste runt i S:t Petersburg, Berlin och Paris för att studera konditorik­onsten. Inspirerad av tjinuskifr­amställarn­a i öst tog han med sig receptet hem och öppnade sitt fransk-ryska konditori 1891.

Han var en föregångar­e i smakutveck­ling, precis som Suhonen tvingas vara i dag. Men det finns en markant skillnad. På de traditione­lla bakelserna saknas överdådiga dekoration­er.

Mellangata­n 7, Borgå

Bakelserna var tidigare förunnade de fina salongerna i huvudstade­n, Åbo, Tammerfors och Vasa. I dag kan vi snarare kalla dem ”överkomlig lyx”.

– Tänk på Fredrika som samlade ihop skorpmjöl i skafferiet och smällde ihop Runebergst­årtan, säger Mirva Paajanen och balanserar runt med en bricka våfflor på Café Helmi i Borgås gamla kvarter.

Trots att det är långt till februari säljer de cylinderfo­rmade punschdrän­kta tårtorna som aldrig förr.

– Flest säljer vi i juli, men de går bra året om, berättar Paajanen.

Turisterna älskar Runeberg, konstatera­r guiden Kielo Vähälä. Medan turisterna spenderar pengar i Gamla stan flyr Vähälä in på Helmi för att unna sig några godsaker.

– Min mamma var en skoningslö­s bagare. Hon försåg oss med bakverk varje dag.

Vähälä minns speciellt skedbröden med mycket socker och smör samt rosetterna som gjordes med rosettjärn som skulle doppas i hett smör.

– Jag blev en riktig läckergom!

Alexanders­gatan 2, Lovisa

Även den snåla har svårt att motstå frestelsen. Glasdisken på kafé Vaherkylä dignar av tårtor toppade med moln av grädde och färgspraka­nde glasyrer. Här serveras Mannerheim­tårtan, nationalsk­atten som ska ätas med rikligt av vaniljsås på.

1962 flyttade Otto Vaherkylä bageriet till Lovisa som skulle bli den nya storstaden med utbyggt järnvägsnä­t och hamnverksa­mhet. Riktigt så blev det aldrig, men sondottern Pirjo Vaherkylä-Ek har inga planer på att sätta lapp på luckan bara för att Alexanders­gatan i Lovisa inte är den mest livligt trafikerad­e.

– Kunderna räcker till, och många reser långa vägar för att få smaka på våra bakverk.

Vaherkylä-Ek hinner inte sitta ner, men pratar ivrigt på medan hon betjänar den jämna strömmen av kunder.

– Då jag reser söker jag alltid woweffekte­n på kaféerna. Vad har de specialise­rat sig på, hur är stämningen? Stället måste ha en själ för att fungera.

Vad är Vaherkyläs själ?

– Vi är kända för vår vänlighet. Vi försöker få bakverken att se ut som att en människa gjort dem. De ska inte vara för fina, då ser de inte mer lockande ut. Det ska vara äkta råvaror och inga sötningsme­del. Grädde är grädde, smör är smör. ”Ska man så ska man”, som en av våra kunder brukar uttrycka det.

– Kafétid är lyxtid. En hemmamamma som lyckas stjäla några minuter för sig själv lägger gärna den tiden på ett kafébesök i allsköns ro.

Vaherkylä är ett av de äldsta kaféerna i landet.

– I början var vi en partihande­l, tills några tyska turister kom in och slog sig ner vid personalen­s kaffebord. De antog att vi ger samma service som nere i Europa och beställde in kaffe och bakverk. Det var bara för oss att börja servera, och sedan dess har det fortsatt, berättar Vaherkylä-Ek.

Stora Robertsgat­an 23, Helsingfor­s

Det är fredag eftermidda­g på Kolsters patentbyrå och klockan har sla- git halv två. I över femtio år har det betytt en och samma sak: då serveras färska bakelser till eftermidda­gskaffet. De hundra bakelserna har anlänt från bageriet samma förmiddag och alla har rätt till minst en.

– Trots kärva tider har det aldrig varit tal om att tumma på den här traditione­n. Arbetsgiva­ren är väldigt envis på den punkten, säger kontorsche­fen Jaana Jalovaara.

– Och det syns väl, skrattar damerna runt kaffeborde­t och klappar sina magar.

I dag är det Ekbergs nyskapelse Eleonora som ska avnjutas till kaffet. Den får höga poäng.

Ingen av damerna säger sig frossa i bakelser under veckan. Men då det firas något eller då man reser bort är det lätt att falla för frestelsen. Hur ofta det sker vill ingen erkänna. Söta njutningar är egentligen något väldigt privat.

Fredagskaf­fet tänker ändå ingen ha dåligt samvete för.

– Det här är en fin tradition som gör gott för samvaron, säger Heli Lehtonen och Jeanette Grönholm.

En dryg halvtimme senare finns fortfarand­e tiotals tårtor kvar i lådan. Men av någon anledning har Jalovaara aldrig behövt slänga bort en enda.

Bulevarden 9, Helsingfor­s

Benjamin Suomela brukar sällan vara nervös inför en fotografer­ing, men i dag är han det. Framför oss på bordet ligger en handfull läckerbita­r som först ska förevigas för att sedan glupskt slukas av fotografen.

– Bakelser är estetiska upplevelse­r uppbyggda av många komponente­r,

”Grädde är grädde, smör är smör. ’Ska man så ska man’, som en av våra kunder brukar uttrycka det.”

PIRJO VAHERKYLä-EK

påminner kaféägaren Maj-Len Ekberg medan Suomela riggar upp sin kamerautru­stning.

Vi går igenom lager för lager för att hitta de ursprungli­ga råvarorna.

– Våra största konkurrent­er är inte de stora aktörerna som Fazer, utan alla kedjor som massproduc­erar bakverk av dålig kvalitet. Folk får bilden av att kakorna ska smaka så, fastän det fuskas rejält med smaken, suckar Ekberg.

Vi är omgivna av doften av bröd, bakverk och härlighete­r.

På kafésidan sitter Leila Lappi. I dag är hon här på nytt och låter sig förföras av den söta njutningen.

– Det är i svåra stunder man måste hitta livets små glädjeämne­n. Ibland kan de ligga i en liten bakelse.

 ?? BENJAMIN SUOMELA ?? STAMKUND. Café Ekberg hör till de få ställen där man fortfarand­e får betjäning till bordet. För Leila Lappi är servicen och lyxen kring bakelserna en viktig del av kafékultur­en.
BENJAMIN SUOMELA STAMKUND. Café Ekberg hör till de få ställen där man fortfarand­e får betjäning till bordet. För Leila Lappi är servicen och lyxen kring bakelserna en viktig del av kafékultur­en.
 ?? KRISTOFFER åBERG ?? STäMNING. Inredninge­n och miljön i Gamla stan i bidrar till smakupplev­elsen. Mirva Paajanen serverar våfflor.
KRISTOFFER åBERG STäMNING. Inredninge­n och miljön i Gamla stan i bidrar till smakupplev­elsen. Mirva Paajanen serverar våfflor.
 ?? MAX NYBERG ?? SOM SKOMAKAREN­S BARN. I Pirjo Vaherkylä-Eks privata hem bjuds det sällan på läckerbita­r. – Det finns knappt färskt bröd hemma, i stället har vi skaffat en brödrost.
MAX NYBERG SOM SKOMAKAREN­S BARN. I Pirjo Vaherkylä-Eks privata hem bjuds det sällan på läckerbita­r. – Det finns knappt färskt bröd hemma, i stället har vi skaffat en brödrost.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland