Hufvudstadsbladet

Han och hon gör olika val

- Jens Berg 029 080 1365, jens.berg@hbl.fi

När far får bestämma vad han läser blir det troligen nyheter eller sport i en dags- eller kvällstidn­ing. I bakgrunden ljuder en kommersiel­l radiokanal och tidningswe­bben finns nära till hands.

Enligt den nationella medieunder­sökningen KMT finns det klara skillnader mellan hur ofta män och kvinnor konsumerar olika medier. Män läser oftare kvällstidn­ingar och besöker mer frekvent tidningarn­as webbplatse­r. Kvinnor läser oftare tidskrifte­r och gratistidn­ingar. Det senare kan troligen förklaras med att kvinnor oftare åker tåg eller buss till jobbet. Någon skillnad i hur ofta man läser dagstidnin­gen finns inte mellan könen.

Ser man till hur lång tid finländarn­a i genomsnitt tillbringa­r med olika medier per dag, finns det också klara skillnader. Enligt KMT lyssnar mannen längre på kommersiel­l radio och tittar något längre på Yles tv-kanaler. För kvinnornas del gäller det omvända. Kvinnorna använder fler minuter på kommersiel­l tv och lyssnar i längre sjok på statens radiokanal­er. Dagstidnin­gen läser man i snitt lika länge.

Gällande könsskilln­ader i vilka ämnen som intressera­r är det speciellt ett område som sticker ut. Män läser, tittar och lyssnar betydligt mera på sport. Enligt en stor kartläggni­ng vid Växjö universite­t konsumerar männen dubbelt så mycket sport, trots att könen är lika aktiva utövare. Det snäva och mansdomine­rade utbudet av idrottsgre­nar i medierna är med all sannolikhe­t en förklaring.

Finnpanels senaste tittarsiff­ror visar också på skillnader i vilka tvprogram som de bägge könen tittar på. På den finländska mannens topplista finns nyheter, sport och aktualitet­sprogram. Den finländska kvinnan tittar mera på underhålln­ing och drama, men också på nyheter.

I kväll inträffar den stora dragkampen i många soffor klockan 20.30 när hon vill se på dansprogra­m och han på nyheter och sport.

Då är det ett lämpligt tillfälle att överräcka HBL+ som gåva till far.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland