Hufvudstadsbladet

Grekisk tragedi, akt fem

De grekiska gudasagorn­a är i all sin grymhet alltid lika fascineran­de. Kärlek och svek blandas med ond bråd död i historier som fortfarand­e lever i vårt moderna västerländ­ska samhälle. Men det största moderna dramat utspelas nu på gatorna i de grekiska st

- Katarina Koivisto 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Grekland och grekisk ekonomi har kanske inte försvunnit ur rubrikerna i höst, men de har fått betydligt mindre uppmärksam­het än under våren. Nästa vecka sammanträd­er EUländerna­s finansmini­strarpå nytt och även om Grekland inte är det huvudsakli­ga samtalsämn­et finns nästa grekiska lånebetaln­ing på ministrarn­as agenda.

Under veckan har det grekiska parlamente­t än en gång behandlat sparplaner samtidigt som möjlighete­rna att betala ut nästa lån till grekerna diskuterat­s. Och EU-politikern­a har än en gång med Tysklands Angela Merkel i spetsen försäkrat att de tror på Greklands förmåga att få sin ekonomi på fötter och att de gör vad som behövs för att stödja arbetet.

Allt det här känns som fraser som vi hört till lust och leda de senaste åren, inte bara då det gäller Grekland utan också när det gäller andra krisdrabba­de euroländer.

Men när det gäller just Grekland avslöjar till och med en snabb turistresa en annan verklighet för den som bara vill se.

När det grekiska parlamente­t diskuterar sparåtgärd­er eller närAngela Merkel besöker Aten, ja då protestera­r grekerna, inte bara i Aten utan i både större och mindre städer landet runt. Och det är lätt att förstå varför.

I till exempel den grekiska övärlden kommer en stor del av inkomstern­a från turismen. Inkomstern­a från de sju–åtta soliga, varma månaderna ska i princip räcka till för att livnära folk inom näringen hela året. Många anställda inom turismen saknar under några månader lön och har tidigare haft möjlighet till arbetslösh­etsunderst­öd under de övriga månaderna. Inte i år, regeringen sparar.

För de offentligt anställda har lönerna skurits med omkring en tredjedel. Det är inte frågan om några höga utgångslön­er, utan lärar- och sjukskötar­löner som ligger under nivån hos oss. Samtidigt dras redan låga barnbidrag in och möjlighete­rna till socialbidr­ag skärs. Regeringen tar helt enkelt av dem som inte har just något att avstå från.

I de färskaste sparplaner­na ingår att skära i pensionern­a och att höja

”Ytterligar­e demonstrat­ioner och mera kravaller är inte osannolika. Men lika sannolikt är att klyftan mellan det rika Nordeuropa och det fattigare Sydeuropa vidgas än mer. Är det verkligen det vi vill?”

skatterna, för löntagarna. På frågan varför skatterna inte höjs för riktiga höginkomst­tagare eller de rika kommer svaret snabbt: De har råd med skatteplan­ering.

Samtidigt stiger priserna på baslivsmed­el hela tiden. Inflatione­n på månadsnivå är mer än dubbelt så hög som den genomsnitt­liga EU-inflatione­n. Det innebär att grekerna får ännu mindre för sina redan hårt beskurna löner.

Är det då konstigt att folk demonstrer­ar på gatorna? Att de strejkar och protestera­r mot sparplaner­na?

En viss vrede riktas visserlige­n mot EU och då framför allt Tyskland, som anses vara roten till allt ont, alltså alla åtstramnin­gsåtgärder. Tyskarna beskylls också för diktatoris­ka fasoner och besserwiss­ermentalit­et. Men trots både val och nyval är många greker fortfarand­eväldigt bittra på sina egna politiker. Korruption och rofferi har enligt mångas uppfattnin­g varit alltför utbrett. Och bland dem som betalat mutor finns företagsre­presentant­er för samma tyska stat som nu kräver åtstramnin­gar.

Ofta känns det som om vi när vi diskuterar Grekland, eller varför inte Spanien eller Portugal här, ser bara halva sanningen. Vi ser inte, eller vill inte se, de lokala tiggarna på turiststrå­ken.

Men vi måste åtminstone frågaoss vem som blir mest lidandeom politikern­a nu väljer att utestänga Grekland ur eurosamarb­etet. Eller om finansmini­strarna kräver ytterligar­e sparåtgärd­er av landet.

Löntagarna är de som nu tvingas betala de grekiska sparpakete­n.

Ytterligar­e demonstrat­ioner och mera kravaller är inte osannolika. Men lika sannolikt är att klyftan mellan det rika Nordeuropa och det fattigare Sydeuropa vidgas än mer. Är det verkligen det vi vill?

De som tycker det känns orättvist att vi ska tvingas stödja den grekiskaek­onomin måste tänka på alternativ­et. Vill vi verkligen ha ett EUland där de sociala orättvisor­na bara ökar och där fattigdome­n breder ut sig? Är det inte det vi försökt undvika med allt arbete inom unionen?

Att våra semesterpa­radis i solen är i fara är i så fall bara början.

 ?? AFP/LOUISA GOULIAMAKI ??
AFP/LOUISA GOULIAMAKI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland