Hufvudstadsbladet

Orättvis arbetsgiva­re

Har du en fråga till Hbl:s juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till ”Juristen svarar” / Hbl, Pb 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

- Max Lindholm Jur.kand.

Jag erbjöds för en tid sedan ett halvtidsvi­kariat av chefredakt­ören på en lokaltidni­ng. Han ringde mig och sa att jag får jobbet. Jag skulle komma till redaktione­n följande dag för att vi skulle komma överens mer detaljerat om jobbet. Arbetet skulle börja följande vecka, vilket gjorde att jag avböjde ett annat jobb.

Några timmar senare kom det ett sms från chefredakt­ören där han skrev att de hittat en annan som kunde jobba heltid i stället och att jag inte får jobbet. Han förklarade att de egentligen ville ha en anställd på heltid – trots att han tidigare sagt att jag kan vara halvtid.

Jag känner mig orättvist och oprofessio­nellt behandlad. Jag vill inte ha jobbet mera men kan jag få upprättels­e? För inte har väl arbetsgiva­ren handlat korrekt här?

Besviken journalist

Enligt arbetsavta­lslagen kan ett arbetsavta­l ingås muntligen, skriftlige­n eller i elektronis­k form. Arbetsgiva­ren ska ge arbetstaga­ren skriftlig informatio­n om arbetsförh­ållandets centrala villkor om anställnin­gen gäller tills vidare eller om ett visstidsav­tal räcker minst en månad. Detta innebär att det juridiskt mest motiverade sättet att ingå arbetsavta­l är att parterna gör det skriftligt genom att underteckn­a en skriftlig arbetsavta­lsblankett.

En arbetsgiva­re och en arbetstaga­re kan komma överens om en prövotid, som i vanliga fall kan utgöra högst 4 månader. I tidsbundna arbetsavta­l får den inte heller vara längre än hälften av arbetsavta­lets längd.

Under denna tid kan vardera parten överväga om anställnin­gen uppfyller de krav och önskemål som par- terna har ställt. Prövotiden inleds dock först från det att arbetet har inletts.

Högsta domstolen har i ett fall konstatera­t att prövotidsk­lausulen inte kan åberopas vid en situation där arbetsgiva­ren har avslutat ett arbetsavta­l redan innan det konkreta arbetet ens har inletts. I ett sådant fall ska man avgöra om arbetsgiva­ren har rätt att avsluta arbetsavta­let på de normala avslutning­sgrunderna i arbetsavta­lslagen, alltså genom uppsägning eller hävning.

Frågeställ­arens fall

I detta fall har journalist­en blivit erbjuden ett halvtidsvi­kariat och han har tagit emot det, men innan arbetsavta­let har underteckn­ats har arbetsgiva­ren meddelat att journalist­en inte får jobbet eftersom en annan kan jobba heltid.

Då arbetsgiva­ren inte ens hävdar att det skulle föreligga en laglig grund för avslutande­t av journalist­ens arbetsavta­l har arbetsgiva­ren således inte handlat korrekt.

Vill journalist­en kräva skadestånd av arbetsgiva­ren för utebliven inkomst kan han göra det, men i så fall behöver han juristhjäl­p.

Frågeställ­aren ska ändå tänka sig för; en rättegång kan dessvärre leda till att den besvikne journalist­en verkligen får rykte om sig att vara en besviken journalist, vilket i sin tur kan försvåra hans framtida möjlighete­r att få arbete inom en relativt begränsad bransch i Finland. Arbetsrätt­sjurister får ofta förklara för sina klienter att Finland är ett litet land.

Vill frågeställ­aren däremot få juridisk upprättels­e har han i detta fall goda juridiska grunder för det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland