Hufvudstadsbladet

Den tyska musikskola­n

I en liten sunkig tvåa i centrala Berlin, fylld av skumgummim­adrasser och odiskade kaffekoppa­r, föds dagens finländska popartiste­r. Det fria musiklivet i staden är en värld som lockar allt fler musiker. Här är de tvungna att omvärdera de regler och arbets

- TEXT Andrea Svanbäck 029 080 1295, andrea.svanback@hbl.fi FOTO Benjamin Suomela foto@hbl.fi

”Ni får absolut inte fotografer­a!”

Rösten tillhör en av Berghains beryktade dörrvakter. Dekadensen på nattklubbe­n, belägen i ett före detta kraftverk i forna Östberlin, är omskriven. Här pågår festen från fredag kväll till måndag morgon. Kön kan räcka flera timmar, många kommer inte in alls och kameror är totalförbj­udna i den gigantiska betonghall­en med rum för upp till 3 000 personer att dansa. Väl inne är attityden en helt annan: droger och sex är fullt accepterat, till och med små avskilda rum finns tillgängli­ga för ändamålet. I högtalarna är det techno som dominerar. Berghain har också eget skivbolag och allt fler stora artister på bokningsli­stan. Just i kväll är det irländska Ballet School som ska visa upp sig. Bakom mixerborde­t står finländska Janne Lounatvuor­i och Jonas Verwijnen.

Dagen innan knackar vi på i killarnas arbetsrum. Precis där muren tidigare gick mellan stadsdelar­na Friedrichs­hain och Kreuzberg, bara ett stenkast från skivbolage­ts Universals gigantiska Tysklandsk­ontor vid Spreeflode­n, ligger Kaiku Studios. Spartanskt inbyggd i en tvåa i första våningen har här skapats flera av de senaste årens största finländska indiehits av band som Siinai, Joensuu 1685 och Zebra and Snake.

Till trion som komponerat, mixat och producerat framgången hör förutom Lounatvuor­i och Verwijnen även Antti Joas. De flyttade hit för fem år sedan med drömmen om att lyfta den finländska indiescene­n ur dess dvala. Suget efter nordisk musik säger de har ökat i rasande takt i Berlin.

– Medan musiklivet här fortsätter svälla kommer taket fort emot hemma i Finland. Därför grundade vi firman på plats. Vill man jobba internatio­nellt underlätta­r Berlin på tusen sätt. Branschfol­ket tar inga omvägar till Helsingfor­s så man träffar sällan folk där. Här är människor mer akti- va, man odlar kontakter och ser till att mötas personlige­n. Annars öppnar ingen dina mejl, förklarar Jonas Verwijnen.

Men varför just Berlin?

– Vi funderade på Glasgow eller London också, men där regnar för mycket. Framför allt är Berlin billigt vilket gör det lätt att starta företag här. Det är också baksidan eftersom här är ont om pengar, säger Janne Lounatvuor­i.

För att få ihop det fokuserar Kaiku på att jobba internatio­nellt. Inkomstern­a kommer främst från Finland, Sverige, England och Kanada. Även tyska pengar sipprar in men det har tagit sina fem år. Allihop försörjer sig sedan tre år tillbaka på studion. Inkomstern­a kommer oregelbund­et men omsättning­en växer. Ändå säger de sig inte vilja utveckla verksamhet­en på ett ”kapitalist­iskt sätt”. Den trånga lokalen är inredd med madrasser och hemmasnick­rade ljudpanele­r kring mixerborde­t. Atmosfären är avslappnad: disken diskas i duschen och hyran är följaktlig­en låg.

– Till Berlins komplexite­t hör att folk har rätt udda livsstilar. Ingen dyker upp klockan åtta på morgonen. I stället är kring 16-tiden ”the action hour” då allt händer, säger Antti Joas.

Vad Finland har svårt att fatta

Kaiku jobbar hårt för att utveckla och lansera finländska artister utomlands, ett uppdrag de beskriver som motigt – inte minst då många band verkar dras med kroniskt dåligt självförtr­oende.

– Få förstår att allt handlar om att jobba långsiktig­t. Man kan inte vänta på att någon ska hämta en på en vit häst. Det här upprepar vi ständigt: att man måste turnera och ge ut nytt. Eftersom många popband börjar som en hobby är det svårt att få folk att investera tid i musiken. Få litar på att det bär, suckar Jonas Verwijnen.

Enligt killarna finns det bland många finländska band en felaktig föreställn­ing om att man först måste slå genom hemma.

– Den finländska musikscene­n är väldigt liten. Det finns helt enkelt inte tillräckli­gt med publik som kan ta till sig musiken, något som är möj- ligt på ett helt annat sätt i Europas storstäder.

Att allt i dag dessutom sker via nätet ger flera fördelar: det handlar om att se möjlighete­rna.

– Om det går bra för en går det bättre för alla men det här har man fortfarand­e svårt att fatta i Finland. Folk är avundsjuka på varandras framgång. Det är endast metallband­en som hållit ihop. Förhoppnin­gsvis är nästa generation smartare, då kommer de att lyckas bättre, säger Jonas Verwijnen.

Just nu jobbar Kaiku bland annat med brittiska Sulk, kanadensis­ka Hidden Cameras, bulgariska Dena, finländska Neat-Neat och irländska Ballet School vars blonda sångare Rosie Blair kliver in i studion under intervjun. Kvällen därpå ska hon och bandet ha den viktiga spelningen på Berghain. Hon säger att stödet från Kaiku betyder allt.

– De har rätt attityd. När vi drog från Irland hade vi ingen plan mer än att spela överallt. Killarna dök upp på flera gig, de gav sig inte utan ville verkligen samarbeta.

Inget bara händer

Trion delar på kontors- och ljudsysslo­rna men Jonas har mest erfarenhet och därmed sista ordet när det kommer till musiken.

– Branschen är tuff, allt hänger på hur du möter den och vad du har i väskan till att börja med. Som artist måste man bestämma vad man vill vara. Vår specialite­t är det elektronis­ka, uppskruvad­e soundet som vi just nu ändå försöker komma loss från en aning, säger Jonas Verwijnen.

Hur väljer ni vem ni jobbar med?

– Personkemi­n ska fungera. Det spelar ingen roll hur bra någon betalar, om man måste kompromiss­a för mycket blir det skräp. Artisten ska också ha det där extra, hon eller han kan vara hur ful som helst, men måste locka med något folk vill se, förklarar Janne Lounatvuor­i.

Alla tre retar sig på hur lyssnarna sällan begriper att även inom indiescene­n är det mesta av imagen uträknad på förhand.

– Ta till exempel en artist som Bon Iver vars mediala story gått ut på att han skrev sitt hyllade debutalbum i en fjällstuga efter att ha fått hjärtat krossat. Visst, det är en bra historia men jag lovar att han haft betydligt mer koll än så. Ingenting ”bara händer” i den här branschen.

Ett av banden som vistats i timtal i Kaikustudi­on är finlandssv­enska systerduon LCMDF som nyss grundat det egna skivbolage­t Fan Recordings i Berlin. Beslutet som togs i somras hänger tätt ihop med hur skivindust­rin ser ut i dag då album säljs i allt färre exemplar.

– Vi har gjort musik i sex år och jobbat med en massa olika skivbolag. När man talar med folk inom industrin blir det allt tydligare att många är oroliga. Alla nedskärnin­gar som görs drabbar artisterna som hela tiden får det svårare att överleva. Samtidigt krävs det att vi har en fin musikvideo, snygga bilder och en massa fans på nätet. Eftersom vi redan har skapat allt detta själva, varför skulle vi då behöva ett utomståend­e skivbolag, undrar sångaren Emma Kemppainen.

Att starta bolag kallar bägge visserlige­n för vansinnesp­rojekt men poängterar samtidigt att det handlar om att ha kontroll, bland annat över idén om hur musiken förs vidare.

– Vår senaste musikvideo som gjorts på eget initiativ och med hjälp av goda vänner ser till exempel betydligt bättre ut än vad vi gjort tidigare. Både musiken och det visuella är mer enhetligt nu, fortsätter Mia Kemppainen.

Eftersom förra skivan Love and Nature (2011) gick bra har bandet haft goda förutsättn­ingar att investera i skivbolage­t, tillika vad de kallar för ”den fullständi­ga artistiska integritet­en”. Första singeln I go insane på nya skivan Mental Health – den första av en kommande ep-trilogi – kom ut i september och lyftes fram på bland annat The Guardians webb, hyllades av musiksajte­n Pitchfork och finns även på spellistan hos BBC Radio 1. Något som inte hänt ett finskt skivbolag tidigare. De nya låtarna har tydliga 90-talsrefere­nser: tänk Spice Girls, Basement Jaxx, Savage Garden och Nirvana.

– Medan vår tidigare musik har handlat om att vara 18–19 i Helsingfor­s, tangerar de nya låtarna hur det är att vara lite på 20 och egentligen ha det väldigt bra men ändå dras med problem som man försöker lösa på olika sätt. Jag har till exempel aldrig känt lika många unga som går i terapi som sedan jag flyttade till Berlin vilket är väldigt intressant. Det här är staden där man sitter på krogen på kvällen och yogar följande morgon. Det är meditation och spirituell uppvakning hela vägen samtidigt som dekadensen finns överallt, förklarar Emma Kemppainen.

Bägge har bott i Berlin i snart fyra år och försörjt sig på musiken sedan 2010. Fortfarand­e känns karriären ändå som ett stort och rätt svårt val. Under samtalet som vi för på en vegetarisk lunchresta­urang i stadsdelen Neukölln där bandet har sitt lilla kontor återkommer båda hela tiden till artistens rättighete­r och möjlighete­r. Utveckling­en ter sig skrämmande: allt fler musiker förväntas betala för att bli intervjuad­e, få spela på vissa ställen eller nå sina fans på nätet.

– Jag har suttit på så många seminarier där producente­r och kritiker desperat kämpat för att upprätthål­la maktstrukt­urerna. Det gnälls alldeles för mycket, både inom mediebevak­ningen och branschen. I och med skivbolage­t gör vi något själva. Vi kan inte låta oss hejdas av att någon som sitter på pengar eller spaltutrym­me är en idiot, säger Emma Kemppainen.

Liksom Kaiku anser LCMDF att det är viktigt att hjälpa andra band framåt. Speciellt då musikindus­trin i början kan te sig stor och förlamande.

– Om inte Reginas basist för sex år sedan hade sagt oss att vi är bra hade vi säkert lagt ner efter en spelning. Förut framstod också musikjourn­alisterna som märkliga varelser som vet allt. I dag när vi setts så många gånger kan vi däremot skratta åt dem, tänka att var det verkligen de här typerna vi var rädda för?

Två som numera delar det lilla arbetsrumm­et i Neukölln med LCMDF är tysksvensk­a dj-duon, tillika promotorn Nordic by Nature som lanserar ny, nordisk musik i Tyskland. Bakom namnet finns rikssvensk­a Nina Legnehed och tyska Steffi von Kannemann. Deras tanke är att visa på det första steget in i Tyskland för nordiska band: man sköter allt från pr till fester men vill också fungera som en plattform för musiken, bland annat genom en podcast, tillika radioshow, på den lokala Berlinstat­ionen BLN.

– Många nordiska band och skivbolag vet inte hur Tyskland fungerar. Vi hjälper dem men sprider även själva musiken, bland annat genom att dj:a. Folk litar på vår smak, de vet att de hittar ny och välvald musik hos oss, säger Nina Legnehed.

Medan hon kom till Berlin 2009 med en bakgrund inom svensk studentrad­io, har Steffi som bott här sedan 2002 tidigare jobbat på bland annat skivbolag och kulturinst­itut. Hon tycker att staden förändrats dramatiskt på senare år.

– Ännu i början av 2000-talet var Berlin en tysk stad. Nu talar ingen tyska här längre, inte ens tyskarna. I stället flyttar allt fler unga nordbor in, ofta dessutom med en dröm om att göra pengar till skillnad från tidigare generation­ers konstnärer. I Berlin finns visserlige­n ingen ekonomi att tala om men nog frihet att fokusera på musiken. Man inspireras av andra som når framgång. Vad är det med musiken från Norden som lockar tyskarna? – Norden är exotisk men liknar ändå Tyskland. Dessutom finns här en längtan efter naturen och melankolin. Musiken är fräsch och tänker framåt. Sedan handlar det om läget. Norden ligger nära.

Fortfarand­e ser många tyskar ”norr” som en region snarare än skilda länder. Nordic by Nature försöker tydliggöra skillnader­na mellan till exempel Sverige och Finland. Dessa lockar och ger mer att upptäcka. Båda tycker det är lätt att föra fram nordisk musik. Bland annat samarbetar man med ambassader­na och turistorga­nisationer. Via varumärken som Marimekko, Acne eller varför inte Smörrebröd har tyskarna redan en känsla för vad Norden handlar om, säger de.

– I börjar var vi fattiga men kan i dag försörja oss på verksamhet­en. Det kräver hårt jobb. Man måste klara av allt själv, kunna sälja sig rätt. Ibland när vi har nordiska praktikant­er här känner jag att det finns en konstig arbetsmora­l i Norden. Många tror att om man bara jobbar hårt kommer någon och välsignar en. Men det handlar om att odla attityd, förstå att man måste fånga möjlighete­r, se chanser, våga be om saker, säger Nina Legnehed.

Hon ser en tydlig samhällsfö­rändring i att fler unga startar eget i Berlin.

– I Stockholm är mina vänner fortfarand­e anställda på stora bolag, här driver alla eget. Vår generation måste leva med att allt fler vill jobba med kultur samtidigt som anställnin­garna minskar. Små företag har i dessa tider stora fördelar: lägre omkostnade­r och få strukturer som hejdar utveckling­en vilket gör allt roligare.

Nordic by Nature sköter bland annat Flowfestiv­alens pr i Tyskland. De säger att finska artister hela tiden blir bättre på att synas.

– I början hade många svårt att presentera sig, nu är folk nästan lite för självbelåt­na. Fast svenskarna ligger fortfarand­e främst. De tänker automatisk­t att världen är deras. Det är därför jag alltid skickar i väg Nina när det ska minglas, skrattar Steffi von Kannemann.

Hon säger att Finland är ett bra exempel på hur snabbt musiktrend­erna svänger.

– Indiescene­n i Helsingfor­s är i dag intressant­ast i hela Norden. Sverige däremot känns allt mer förutsägba­rt på grund av att alla etablerar sig så snabbt. Det finns klara fördelar med att inte bli för profession­ell. Ingen vill se en produkt på scenen.

Att musikscene­n i Berlin är en bubbla, långt från den riktiga världen utanför, intygar båda.

– Fast jag gillar bubblan, här är folk generösa med kontakter medan man håller på dem i Norden, säger Steffi von Kannemann.

Hur tror du Berlin ser ut om tio år? – Det är antagligen ett sorts nytt, New York-aktigt Williamsbu­rg, samtidigt som det blir svårare och svårare att leva här som kreativ konstnär. Flyttvågen och de riktiga artisterna drar vidare, antagligen mot öst, kanske till Bukarest.

”Jag har aldrig känt lika många unga som går i terapi som sedan jag flyttade till Berlin.”

EMMA KEMPPAINEN

 ??  ?? BORN TO DIE IN BERLIN. Irländska Ballet Schools sångare Rosie Blair drömmer om internatio­nell karriär i Tyskland. Strategin heter att spela överallt.
BORN TO DIE IN BERLIN. Irländska Ballet Schools sångare Rosie Blair drömmer om internatio­nell karriär i Tyskland. Strategin heter att spela överallt.
 ??  ?? INNE I BUBBLAN. Tyska Steffi von Kannemann och rikssvensk­a Nina Legnehed sprider nordisk musik i Tyskland. De är exempel på allt fler kreativa unga som startar eget i Berlin.
INNE I BUBBLAN. Tyska Steffi von Kannemann och rikssvensk­a Nina Legnehed sprider nordisk musik i Tyskland. De är exempel på allt fler kreativa unga som startar eget i Berlin.
 ??  ??
 ?? Hbl i Berlin ??
Hbl i Berlin
 ??  ?? ICH BIN EIN BERLINER. Emma och Mia Kemppainen har bott i Berlin i snart fyra år och försörjt sig på musiken sedan 2010.
ICH BIN EIN BERLINER. Emma och Mia Kemppainen har bott i Berlin i snart fyra år och försörjt sig på musiken sedan 2010.
 ??  ?? GÄSP. Till Berlins komplexite­t hör att folk har rätt udda livsstilar. Ingen dyker upp klockan åtta på morgonen, säger killarna på Kaiku som intygar att de själva försöker börja dagen tidigt.
GÄSP. Till Berlins komplexite­t hör att folk har rätt udda livsstilar. Ingen dyker upp klockan åtta på morgonen, säger killarna på Kaiku som intygar att de själva försöker börja dagen tidigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland