Hufvudstadsbladet

Patriarken och Afrikaproj­ektet

- Isabella Rothberg 029 080 1381, isabella.rothberg@hbl.fi

TEATER We love Africa and Africa loves us

Regi: Markus Öhrn. Manus och research: Anders Carlsson. Musik: Andreas Catjar. Kostym och scenografi: Pia Aleborg. Skulptur och scenografi: Oskar Nilsson. På scenen: Elmer Bäck, Anders Carlsson, Rasmus Slätis, Jakob Öhrman. Teknik: Patrick Tucholski. Finlandspr­emiär på mediecentr­et Lume på Baltic Circlefest­ivalen 9.11.

I Monika Fagerholms senaste roman har två flickor en lek som heter ”Club of the Outrageous”. I den kan de säga allt möjligt hemskt så länge de på slutet lägger till att det är outrageous, det vill säga upprörande, skanda- löst. Jag tänker att det är lite så med Nya Rampens och Institutet­s teaterproj­ekt. När de sprattlar i blod, skojar om våld och incest är det som en lek där publiken bjuds på det mest frånstötan­de de kan komma på.

We love Africa and Africa loves us är den finaste helheten jag sett hittills med finlandssv­enska Nya Rampen. Den svenska regissören Markus Öhrn har komponerat bilder som väcker omedelbara reaktioner. Det är som att åka spöktåget på Borgbacken – man liksom rycker till av skräckblan­dad förtjusnin­g inför varje blodigt och groteskt fejs i tunnelns mörker.

På mediecentr­et Lumes scen står en träbunker som i en viss ljussättni­ng ser ut som en liten villa. Huset står på en konstgräsm­atta, omgiven av ett vitt staket. Den amerikansk­a drömmen: White picket fence. Det som händer på insidan förmedlas genom videoproje­ktioner på fasaden som på så sätt blir publikens bioduk. Greppet är tekniskt krävande, men resultatet är så gott som sömlöst. Återkomman­de är den där skickliga glidningen där något lustigt övergår i något äckligt som man egentligen inte skulle vilja skratta åt.

I källaren

Det förra samarbetet, Conte d’Amour, handlade om den patriarkal­a strukturen i familjen och samhället där Josef Fritzl, som i 24 år höll sin dotter inlåst och undangömd i en källare, bara är toppen av isberget. Den här gången är hemmets skräckväld­e inte tillräckli­gt för Jakob Öhrmans patriark, en gräslig Vati som gormar på tyska. Han vill inte längre bara sitta bredbent i soffan och trakassera kvinnor, barn och homosexuel­la utan behöver nu en hel kontinent, Afrika. Med skakig handkamera leds vi återigen ner i familjen Fritzls källare trots att barnen – Rasmus Slätis och Anders Carlsson – bönar och ber om att slippa. Bland svartmålad­e babydockor får pappan ge sig hän sitt Afrikaproj­ekt – en nykolonial­ism enligt logiken slå först, försök gottgöra sedan. Tematiskt och visuellt påminner det om Coppolas film Apocalypse Now som i sin tur bygger på Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta. Öhrman förvandlas till en naken överste Kurtz där han glider runt som en ål i en blodpöl.

Chockeffek­ten från Conte d’Amour har ändå avtagit en aning, kanske för att ämnet inte är lika originellt. Men det är sällan, om någonsin, som man ställs inför ett allkonstve­rk så stort och visuellt fulländat som det här. Öhrns bildspråk präglas av ett äckel och samtidigt en fascinatio­n för den västerländ­ska kulturen. Krigslekar och porrfilmsa­vsugningar kanderas i pop- och rockmusike­ns sockerlag.

I Andreas Catjars mäktiga ljudvärld kan stämningen växla abrupt. På sätt och vis fungerar We love Africa nästan som en lång musikvideo där tanken ibland tilllåts vila till Elmer Bäcks fylliga röst eller Rasmus Slätis pigga version av nittiotals­örhänget I Touch Myself.

Det är förstås häcklande och ironiskt, en värld där ingenting betyder någonting. Under skymtar ändå ett moraliskt projekt som påminner om Conrads budskap om att vi alla exploatera­r Afrika och därmed ingår i mörkrets hjärta. Den löjliga familjen som i soffan rofullt pustar ut efter sitt fartfyllda äventyr kan tjäna som ett slags spegelbild.

 ?? TANI SIMBERG ?? DEN ANDRE. Jakob Öhrmans patriarkfi­gur ger sig hän sitt Afrikaproj­ekt.
TANI SIMBERG DEN ANDRE. Jakob Öhrmans patriarkfi­gur ger sig hän sitt Afrikaproj­ekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland