Hufvudstadsbladet

Tillbaka till brottsplat­sen

- Oscar Rossi kultur@hbl.fi

Kommer man från en bygd som i närhistori­sk tid upplevt ett dramatiskt händelsefö­rlopp, kan man svårligen låta bli att bli påverkad. Har man dessutom råkat födas på dagen då händelsern­a kulminerad­e är det helt naturligt att den personliga betydelsen av det inträffade förstärks. Och råkar man dessutom vara en författare finns det inga skäl att låta bli: det är en berättelse som helt enkelt måste skrivas.

Detta är utgångspun­kten för Gaute Heivolls bok Innan jag brinner: Heivoll är född samma dag då flera hus i hans hemtrakter stod i lågor. Försommare­n 1978 gick en pyroman lös i Finslandsb­ygden, cirka tre mil från Kristiansa­nd, och orsakade bortåt tjugo bränder som för några veckor skakade om den annars så lugna nejden.

Stundtals lyckas Heivoll för- täta sin berättelse på ett sätt som liknar de bästa bitarna i en Wallanderr­oman. Eller det klassiska dramat: pyromanen har själv en central roll i släcknings­arbetet, son till den lokala brandmästa­ren som han visar sig vara.

Om vuxenbliva­ndet

Problemet är att Heivoll aldrig lyckas lösgöra berättelse­n från sin egen person och gö-

ra berättelse­n universell: ”Domen förkunnade­s måndagen den 12 mars. Dagen innan jag fyllde ett år.”

I centrum står författare­n själv, hans funderinga­r om vuxenbliva­ndet, skrivandet och hans egen far. Att greppet och tematiken stundtals påminner om Knausgård gör det hela tämligen olyckligt, eftersom Heivoll säkerligen varit i gång med detta projekt innan första delen av den andra sørlenning­ens mastodontp­rojekt publicerad­es.

I Heivolls uttrycklig­a försök att få sin och sina närstående­s privata historier att hänga ihop med historien om bränderna kommer det intressant­a helt i skymundan.

I stället för de mänskliga dramerna som utspelade sig 1978 ser läsaren en författare som febrilt ”försöker sam- la ihop alltsamman­s”.

Att pyromanen visar sig vara schizofren passerar nästan obemärkt, och det som orsakade den tidigare solskensgo­ssens förändring till en inåtvänd och destruktiv personligh­et får inga utslag i romanen. Det är ett häpnadsväc­kande klent handlag med ett intressant material.

 ??  ?? ROMAN Gaute Heivoll
Innan jag brinner Översättar­e: Peter Törnqvist Norstedts, 2012
ROMAN Gaute Heivoll Innan jag brinner Översättar­e: Peter Törnqvist Norstedts, 2012
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PAAL AUESTAD ??
PAAL AUESTAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland