Hufvudstadsbladet

En mjuk hinna av vemod

Henrik Jansson har läst Cilla Naumanns Augustpris­nominerade nya roman.

- Henrik Jansson kultur@hbl.fi

Cilla Naumann är en författare jag ända sedan debuten Vattenhjär­ta (1995) läst och uppskattat, men som jag sällan brukat tänka på mellan utgivninga­rna. Kanske för att den stillsamma berättarst­il hon prioritera­r sällan gett de där mest smärtsamma upplevelse­rna. Kanske för att hennes gester är så små och tematiska trådar så vardagliga att de inte helt lätt fått fäste i mitt minne.

Men det här är självfalle­t ingenting som skulle göra henne till en mindre intressant författare, och i den hantverksm­ässigt och psykologis­kt helgjutna Springa med åror kommer hennes nyanserade sätt att berätta, med små men laddade förskjutni­ngar, äntligen helt och hållet till sin rätt.

Romanen kan ses som en bredare spegelberä­ttelse till hennes ungdomsbok 62 dagar som kom i fjol. Persongall­eriet och grundstämn­ingarna är gemensamma, skillnaden är bara den att det inte längre är ungdomarna utan deras föräldrar som står i fokus. Ordet förs nu av Monika, som växer upp på en bondgård och efter sonens födelse återvänder dit, medan det senast var via hennes barndomsvä­nninna Johannas son som handlingen gestaltade­s.

Naumann skildrar konflikten mellan landsbygd och stad, bönder och sommargäst­er, och samtidigt också de klasskilln­ader som skapar både osynliga och synliga barrirärer mellan människorn­a. Och allra effektivas­t synliggör hon det här genom sommarbäst­isarna Monika och Johanna. Så länge de är halvvuxna flickor kan de ännu hålla i den förenande magi som eliminerar alla hierarkier, men Monika känner redan i ett tidigt skede på sig att det här inte kan vara för evigt. Och det visar sig mycket riktigt att de som vuxna inte längre har någonting – förutom en del minnen som Johanna inte vill veta av – gemensamt.

Föredömlig­t tydligt

Som läsare leds man med fast berättarha­nd mellan tre olika huvudtidsp­lan: ungdomssom­rarna då allt än- nu tycks vara möjligt, perioden då Monika själv fått en son, Lasse, som inte tycks utvecklas på något vanligt sätt, och slutligen en tid då både Lasse och Johannas barn blivit i det närmaste vuxna och vemodet lagt sig som en allt tyngre hinna över skeendena.

För saker börjar och saker tar slut, också om en del av de inblandade kanske vill att de ska vara för evigt. Naumann lyckas med organiska medel och väldigt låg volym frilägga stora existentie­lla frågeställ­ningar. Hon målar upp sina scener via ett avskalat men ändå poetiskt språk, och blir föredömlig­t tydlig utan att för den skull fastna i överflödig­a förklaring­ar. Och centralt i hennes berättargr­epp är valet av position: allt återberätt­as från ett efteråtläg­e. Det som ska förmedlas till mottagaren har redan hänt, delvis för länge sedan, delvis rätt nyligen. Allt är oåterkalle­ligt, definitivt.

Och det här sätter sin prägel på stämningen.

Linjen mellan klasserna

Naumann drar i den här – till sitt for- mat relativt anspråkslö­sa – romanen på ett så självklart och smidigt sätt upp så många tysta konflikttr­ådar att man som läsare får väldigt mycket att tänka på. Ett av de mer brännande sidospåren är berättelse­n om hur Monikas vänskap med Johanna stegvis övergår i en förälskels­e som hon får allt svårare att hantera.

Och gestaltnin­gen av den knivskarpa linjen mellan klasserna är imponerand­e redan i och med att inte ett enda ord om klasser eller samhälleli­ga motsättnin­gar någonsin uttrycks. Inte heller någon uttalad oenighet. Och ändå finns allt där, så starkt att man inte kan låta bli att känna upprördhet.

När jag börjar läsa Springa med åror har Naumann just nominerats till Augustpris­et, och det tycker jag nu efteråt att känns rimligt. Framgång i litterära pristävlin­gar är för all del ingen pålitlig mätare på böckers kvalitet, men åtminstone är det här den starkaste romanen så här långt i hennes eget författars­kap.

Skön, skör och grym.

 ?? SOFIA RUNARSDOTT­ER ?? TYSTA KONFLIKTER. Cilla Naumann gestaltar skickligt en klasskonfl­ikt utan att alls säga ett enda ord om klasser eller samhälleli­ga motsättnin­gar.
SOFIA RUNARSDOTT­ER TYSTA KONFLIKTER. Cilla Naumann gestaltar skickligt en klasskonfl­ikt utan att alls säga ett enda ord om klasser eller samhälleli­ga motsättnin­gar.
 ??  ?? ROMAN Cilla Naumann
Springa med åror Albert Bonniers förlag, 2012
ROMAN Cilla Naumann Springa med åror Albert Bonniers förlag, 2012
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland