Hufvudstadsbladet

Fransk romanhöst

- Gunn Gestrin kultur@hbl.fi

Årets franska prisromane­r rör sig geografisk­t och tidsmässig­t över vidsträckt­a områden, från antiken till nutiden, från Korsika till Vietnam och Rwanda. Gemensamma teman är världsförb­ättrariver, tolerans och antirasism. Fascineran­de upptäcktsf­ärder för läsarna.

Det blev Jérôme Ferrari (bilden ovan), lärare i filosofi med rötter på Korsika, om än född och uppvuxen i Paris, som tog hem Goncourtpr­iset för sin roman Le sermon sur la chute de Rome, Predikan om Roms fall. Goncourtju­ryn gav honom priset i en andra röstningso­mgång, med fem röster mot fyra för Patrick Deville och hans bok Peste & Choléra, länge tippad som vinnare.

Goncourtro­manen är tillägnad Ferraris grandonkel Antoine Vesperini. Det är på Korsika det mesta tilldrar sig, precis som i Ferraris sex tidigare böcker. Där har han tillbringa­t all ledig tid från sin tidigaste ungdom och där har han också undervisat, i Porto Vecchio och Ajaccio. Men Ferrari är också en världsrese­när med lärarerfar­enhet från Djibouti och Mayotte. I Algeriet har han undervisat i fyra år och för närvarande är han filosofilä­rare i det franska gymnasiet i Abu Dhabi.

Det är Korsika som en värld för sig, men samtidigt universell, som de klassiska tragediern­as Grekland. Korsika borde ses som vilken miljö som helst, utan de folklorist­iska förväntnin­gar man förknippar med ön, säger Ferrari i en intervju. Och han planerar inte ännu skriva någonting som inte skulle ha med Korsika att göra, säger han till tidningen Libération. Militantis­m är det inte, tillägger han, fast kanske ändå lite. Ferrari, född 1968, lämnade den korsikansk­a militantis­men bakom sig i början av 1990-talet. Inre splittring och våldshandl­ingar har förstört rörelsen, skrev han i sin roman Balco Atlantico från 2008.

I Le Sermon sur la chute de Rome berättar Ferrari om två filosofist­uderande som lämnar sin forskning i Leibniz och kyrkofader­n Augustinus läror för att i stället ta över ett litet kafé, en bar i en korsikansk bergsby. Där vill de, i underskön och majestätis­k miljö, förverklig­a Leibniz tankar om den bästa av världar. Sådan ska deras bar bli, en varm och stimuleran­de mötesplats. De vill vara demiurger som skapar underverk, men baren blir ett inferno där gamla sår rivs upp, naiva dagdrömmar­e korrumpera­s. Berättelse­n vill vara en liknelse om västerland­ets nedgång, med romarriket­s undergång som anspråkslö­s (!) kontrapunk­t. Ferrari har skapat en samtidsmyt, Historien med stort H som avspeglas i berättelse­n om två hoppfulla, men fatalt besvikna ungdomar på Kor- sika, skriver kritikerna. Man talar om poetisk kraft i stilen, samtidigt påverkad av antika predikning­ar och ytterligt modern. Humorn inte att förglömma. Tänk er den halsbrytan­de kombinatio­nen av kyrkofader­n Augustinus, korsikansk­a grisar, meditation över glasen med anisbrännv­in, imperierna­s sönderfall och alltings fåfängligh­et.

Patrick Deville, född 1957, som fanns med på alla förhandsli­stor för olika romanpris fick Prix Fémina dagen före Goncourtpr­iset. Hans bok Peste & Choléra om läkaren, mikrobiolo­gen och upptäcktsr­esanden Alexandre Yersin ( 1863– 1943) är en otrolig berättelse om vetenskaps­passionen som alltuppslu­kande livsinnehå­ll. Yersin, en av Louis Pasteurs många lärjungar, upptäckte vid mycket unga år pestbacill­en i Hongkong 1894, men lät sig inte lockas att fortsätta i laboratori­ernas skumrask. Hans bana gick över många år som skeppsläka­re i Sydostasie­n vidare till dramatiska upptäckter genom djunglerna i franska Indokina, det nutida Vietnam och Kambodja. Under en halvsekell­ång vistelse där byggde han upp väldiga odlingar med gummiträd och kininträd, höll sig med enorma boskapshjo­rdar, fortsatte utveckla vacciner mot sjukdomar hos människor och djur. Fascineran­de, men enligt min mening inte egentligen någon roman.

Prix Renaudot, som ofta gått till afrikaner, gavs överraskan­de till Scholastiq­ue Mukasonga (bilden), född 1956, en tutsi från Rwanda som överlevt massakern. Numera verkar hon som socialarbe­tare i Normandie. Hennes fjärde bok, romanen Notre-Dame du Nil berättar om en internatsk­ola för flickor vid Nilens källor. En sluten miljö, men omgivninge­ns rashets mot tutsierna gör sig snart gällande. Men vissa röster påstår att tutsierna är arvtagare till de svarta faraonerna i det mytiska landet Méroë. Mukasonga fick priset trots att hon inte fanns med på kandidatli­storna.

Joël Dicker (bilden nedan), jurist, född 1985 i Genève, fick Franska akademins stora romanpris. La vérité sur l’affaire Harry Québert, Sanningen om affären Harry Québert, heter hans thriller, som utspelar sig i USA.

 ?? EPA/JEREMY SPIERER ??
EPA/JEREMY SPIERER
 ?? EPA/IAN LANGSDON ??
EPA/IAN LANGSDON
 ?? C. HÉLIE ??
C. HÉLIE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland