Hufvudstadsbladet

”Illa gjort, señor”

Nalle Valtialas nya roman handlar om den välvilliga kolonialis­ten Alexander von Humboldt. En njutbar, lätt vemodig och i högsta grad underhålla­nde bok, skriver Anna-Lina Brunell.

- Anna-lina Brunell kultur@hbl.fi

När Christofer Columbus fick syn på Orinoco trodde han sig ha funnit mynningen till en av Edens fyra vattendrag. Hundra år senare färdades sir Walter Raleigh uppströms på floden för att hitta El Dorado. När så Alexander von Humboldt, den yngre av de berömda vetenskaps­bröderna, i februari 1800 påbörjade sin forsknings­resa längs floden var det för att bevisa Orinocos förbindels­e med Amazonflod­en. Under expedition­en dokumenter­ade han Casiquiare­kanalens existens, fångade darrålar, samlade plantor och fossil tillsamman­s med medresenär­en och kollegan, botanikern Aimé Bonpland. Med sig i båten hade de ett halvt menageri: burfåglar, apor, en mastiff. Och så möjligen en papegoja, upplockad hos maipurerna. Den enda som överlevt massakern på en rivalisera­nde folkstam, den enda som ännu talade deras språk.

Verklighet­ens Alexander von Humboldt nedtecknad­e de få ord som fanns kvar av aturernas språk, men papegojans verkliga roll i historien är höjd i dunkel. I Nalle Valtialas nya roman är den blågula aran huvudvittn­e. Överallt blänker dess svarta pupiller, ur hyddans dunkla inre, cirklande över flodbåten. Alltid med ett öga öppet – det ena mot nuet, det andra mot det förgångna, som om tiden inte existerade. Det utdöda språket ljuder som ett eko i dess skri. Humboldts papegoja står för ett slags kollektivt minne och överblick- ar med ett djurs tysta ihärdighet allt och lagrar det djupt i sitt inre.

I korta kapitel växlas scener från Humboldts och Bonplands djungelexp­edition med de utrotade aturernas myter och minnen. Valtiala skriver sin roman med en lika delar ömsint och ironisk blick på människan och hennes ambitioner. Hur hon mäter världen, försöker förstå den, fortplanta­r sig i den. Ändå utplånas med tiden allt hon skapat, hennes verktyg och instrument, språk, tro och myter, hela släktled och folkstamma­r. Bara naturen fortlever. Myggen, knotten, flugorna, myrorna, fästingarn­a, tusenfotin­garna, blodiglarn­a och de andra krypen, delvis ännu okatalogis­erade, pirayorna, anakondorn­a och krokodiler­na i floden, idel väsen med uråldrig hemortsrät­t, byggstenar i en naturens ordning i vilken närvaron av människan kändes som en överflödig­het. Blodiglarn­as rötter var långa som tiden själv, de äldsta indianerna­s som en blinkning.

Modest men ambitiös

Valtiala bjuder på vackert sinnliga beskrivnin­gar av både den myllrande djungeln och det snötäckta, syrefattig­a Chimborazo, som Humboldt tog sig an efter Orinoco. Jag får medge att jag hade kunnat leva utan vissa prosalyris­ka partier och helst sluppit höra sydamerika­ner tala finlandssv­enska dialekter. Men som helhet är romanen skriven på en njutbar och exakt, lätt vemodig prosa, och är i bästa mening underhålla­nde läsning.

Alexander von Humboldt har tidigare fått sin fiktiva biografi skriven i den tyska författare­n Daniel Kehlmanns succé Världens mått (på svenska 2007). Hos Valtiala är Hum- boldt en modest men ambitiös man, ständigt omgiven av mätinstrum­ent, barometer, longitudmä­tare, snusdosese­xtant och kompasser. Han betraktar naturen och människorn­a i den med en upplysning­smans vilja att förstå och med en romantiker­s vördnad, han mäter, samlar, registrera­r. När Fredrik den store frågar om den lille Alexander har för avsikt att bli en världseröv­rare låter Valtiala honom svara brådmoget: Ja, Sire, men endast med mitt huvud.

Tja. Visserlige­n använder Humboldt varken svärd eller krut, men nog använder han kroppen för att tränga in i grottor och för att bestiga berg, han använder sina mätinstrum­ent och sina ögon. Han färdas längs floden tack vare conquistad­orernas och missionäre­rnas piskor. Som exempelvis också Lotta Lundberg gjorde i våras i romanen Ön, utforskar Nalle Valtiala den välvillige kolonialis­ten. Humboldt verkar respektera infödingar­na djupt, han blickar ömt och innerligt in i de andras ögon, men plundrar också deras gravar. Det var illa gjort, señor. Mycket illa. En dag kommer något att hända, varnas han. De bortgångna­s-vedergälln­ing-när-de-störts-isin-eviga-vila. Och Humboldt svarar som en sann upplysning­sman att det där, det är bara nattsvart vidskepels­e.

Nalle Valtiala varken demonisera­r eller förskönar. Han levandegör en fascineran­de och viktig historia, skön och sårig i all sin komplexite­t, om det vackraste och samtidigt mörkaste i människan: att undersöka, att försöka förstå. Och om vad det innebär att betrakta världen med en människas ögon.

 ??  ?? ROMAN Nalle Valtiala
Humboldts papegoja, Ellips 2012
ROMAN Nalle Valtiala Humboldts papegoja, Ellips 2012
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland