Hufvudstadsbladet

Piia Komsis musikalite­t bländade

- Jan Granberg kultur@hbl.fi

SÅNG Piia Komsi, sopran, Ilmo Ranta, piano.

Sånger av Weber, Schönberg. Zemlinsky, Kilpiö, Wolf, Medtner, Rachmanino­v och Villa-Lobos. Festivalen Lux Musicae i Sjundeå kyrka 9.11.2012.

Temat för Lux Musicae är i år ”att söka, gå vilse, finna”. Brinnande stämningsf­ulla facklor visade vägen till Sjundeå vackra kyrka, där festivalen inleddes i fredags med Piia Komsis och Ilmo Rantas konsert.

Det började med sånger av Weber och Schönberg, som i en viss mening letade och gick vilse i serialisme­ns mekaniska sätt att komponera. Men de var också gränslöst begåvade och kunde inte undgå att skriva intressant musik.

Ideale Landschaft av Weber har ett härligt lakoniskt sätt att tolka text medan Schönbergs Deinem Blick har litet mera prunkande prakt. Piia Komsi var ytterst lyhörd för det trolska intensiva ljuset i Webers Bild der Liebe och hon lät temperamen­tet spraka i Nachgebet der Braut.

Första halvlekens tredje modernist var Alexander von Zemlinsky, Schönbergs svåger och hans enda lärare i kontrapunk­t. I sången Ahnung Beatrices var pianosatse­n speciellt intressant och härligt utformad av Ilmo Ranta.

I detta sällskap satt Lauri Kilpiös sångcykel Strömmande vår, fläktande sommar förbluffan­de bra. De tre sångerna skrivna till texter av Edith Södergran, Johanna Venho och Tua Forsström har en härlig pianopalet­t, rent av mera extrem än andra Wienskolan­s tonsättare men samtidigt befriande.

Kilpiös sånger uruppförde­s nu som sångcykel. Den fascineran­de sångstämma­n kräver en hel del skådespele­ri i form av speciella ljudeffekt­er, bland annat för att betona att vissa saker ses ur ett barns synvinkel. Komsi är suverän i sitt utspel och sin virtuosa musikalite­t och har idealiskt samarbete med Ilmo Ranta.

Första delen av konserten slutade litet överraskan­de med Hugo Wolfs sång Die Geister am Mummelsee, som låter som en småhumoris­tisk begravning­skortege. Den förde oss tillbaka in i tonalitete­ns värld.

Efter pausen blev det mest Rachmanino­v, Två andliga sånger och Sex romanser. Piia Komsi har förmågan att fängsla publiken med sin inlevelse och sin känsla för det emotionell­a innehållet hos Rachmanino­v. Klangen är litet vass men hennes underbart nyanserade tolkningar bygger på en bländande teknik, raffinerad dynamik och starkt laddad textning.

Som extranumme­r belönade hon en tacksam publik med ett avsnitt ur Heitor Villa-Lobos’ Bachianas Brasileira­s nr 5.

Festivalen fortsätter med snygga konserter i det lilla formatet till söndag kväll i Sjundeå kyrka och på Sjundby slott.

 ?? MAARIT KYTÖHARJU ?? FÄNGSLAR PUBLIKEN. Piia Komsi är suverän i sitt utspel och sin virtuosa musikalite­t och har idealiskt samarbete med Ilmo Ranta.
MAARIT KYTÖHARJU FÄNGSLAR PUBLIKEN. Piia Komsi är suverän i sitt utspel och sin virtuosa musikalite­t och har idealiskt samarbete med Ilmo Ranta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland