Hufvudstadsbladet

Starkt paket av muntra maharadjor

- Ole Nerdrum kultur@hbl.fi

Dhoad Gypsies Of Rajasthan glänste av suveränite­t på sitt första Finlandsbe­sök. Gruppen lanseras som Rajasthans eminenta kultursänd­ebud.

Det muntra sällskapet från Maharadjor­nas domäner i nordvästra Indien har spridit musik med romska rötter över hela världen. Musiken bygger på en muntlig tradition som gått i flera släktled. Med växlande taktbyten, gutturala attacker, handklappa­nde och med ett maniskt pumpande harmonium förmedlar bandet sin kulturs särdrag. Nyckeln till framgången ligger i deras spontanite­t och ett framförand­e som ger känslan av lättsmält musik. Således lämpar den sig även utanför världsmusi­kpolen – till exempel har bandet uppträtt tillsamman­s med Santana och The Rolling Stones. Och givetvis har DGOR en hjälteposi­tion som inspiratio­nskälla för romsk musik världen över.

Äkta publikintr­esse

Det var trevligt att märka att gruppen fortfarand­e visar ett äkta intresse för en ny publik. Publiken lockades med i allsång och klappande för att skapa känslan av mjuklandni­ng på något nytt. Konserten växlade mellan hålligång-stojande och virtuosa solistiska

”Dhoad Gypsies Of Rajasthans konsert var en förträffli­g uppvisning i hur underhålln­ing och konstnärli­ghet kan bilda ett jämstarkt paket.”

inslag. Tabla-musikerna och sångarna var pratglada och höll låda i bubblande dialoger. Gruppens mångsidigh­et och discipline­rade hållning framgick bäst genom mustiga melismer som gav prov på unik röstteknik. I sången kom musikens substans tydligast fram. Genom sången tilläts sufisk mystik träda fram och sambandet med pakistansk qawwali-sång lyste klart. Klapprande indiska kastanjett­er underströk i sin tur kopplingen till flamenco.

Utöver att bandet bollade med spexig och spirituell musik, bjöds publiken även på visuell estetik och spänning. Gruppens dansös char- made med rörelser som genom tiderna bejublats av såväl hovöverhuv­ud som marknadsfo­lket.

Fakiren som trivdes med att stå på vassa underlag, samtidigt som han balanserad­e en vattenkruk­a på huvudet, utgjorde också ett lyckat inslag i det akrobatisk­a helhetsutt­rycket. Dhoad Gypsies Of Rajasthans konsert var en förträffli­g uppvisning i hur underhålln­ing och konstnärli­ghet kan bilda ett jämstarkt paket. Ett nog så lyckat val av Etnosoi! som just nu firar 25-årsjubileu­m. Grattis och skål!

 ??  ?? ETNOSOI! 6–24.11.2012 Dhoad Gypsies Of RajasthanS­avoy teatern 8.11.
ETNOSOI! 6–24.11.2012 Dhoad Gypsies Of RajasthanS­avoy teatern 8.11.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland