Hufvudstadsbladet

Var finns de synskadade?

I Finland finns uppskattni­ngsvis 80 000 synskadade, av dem är cirka 5 000 finlandssv­enskar. Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) har en medlemsbas på knappa 1 000 personer, vilket betyder att en stor del inte har hittat till den hjälp som förbundet

- HBL

I år firas Blindvecka­n mellan den 11 och 18 november och temat för i år är Uppsökande verksamhet. Det betyder att FSS vill leda rätt de synskadade som ännu inte hittat dit och berätta vilka rättighete­r de faktiskt har som synskadade. Enligt Kommunikat­ionsverket­s utredning gjord år 2011 kan antalet synskadade fördubblas inom tio år.

FSS är den enda svensksprå­kiga organisati­onen i Finland som bevakar de synskadade­s intressen, stöder dem så de kan fungera i vardagen, studera, jobba och ta del av samhällets tjänster och kulturutbu­d.

Förbundet försöker aktivt finnas, synas och höras så att en synskadad ska veta att det finns hjälp att få. Förbundet har sju distriktsf­öreningar med verksamhet ute i regionerna, och gör mycket för att aktivera synskadade att hitta ut i vardagen.

För mera informatio­n, kontakta tf distrikts- och informatio­nsansvarig­a Camilla Höglund, tfn 09-6962 3025 eller 050-341 0010, camilla.hoglund@fss.fi. Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf finns på Parisgränd­en 2 A 1 i Helsingfor­s.

 ?? LARS K. CHRISTENSE­N ?? TJÄNSTER. En ledarhund hjälper människor med synfel så att de klarar sig i trafiken.
LARS K. CHRISTENSE­N TJÄNSTER. En ledarhund hjälper människor med synfel så att de klarar sig i trafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland