Hufvudstadsbladet

Salminen slog igenom med dunder och brak

Lägg namnet på minnet: Sakari Salminen trollband publiken under säsongens första landslagst­urnering och förtjänade nästan redan en plats i vårens hemma-vm.

- Marcus Lindqvist 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

ÅBO Bara dryga tre minuter av den första perioden hade gått när Sakari Salminen snurrade runt med Sveriges försvar, lånade pucken till lejonkapte­nen Mikko Koivu, rundade Gustaf Wesslaus målbur och snappade upp Koivus returpassn­ing vid bakre stolpen och smällde in ledningsmå­let. Kalas.

– Äh, inte vet jag. Koivus passning var bättre, säger den ödmjuka Salminen, 24, som verkar smått besvärad av den plötsliga uppståndel­sen kring honom.

Salminen förtjusade redan i de två första matcherna mot Ryssland och Tjeckien med sin klubbtekni­k, sin snabbhet och sin förmåga att manövrera bland motståndar­nas tungviktar­backar, fast hans lagkamrate­r inte lyckades förvalta målchanser­na. I den tredje perioden i fredagens match mot Tjeckien lyfte lejoncoach­en Jukka Jalonen in Salminen i den första kedjan med Mikko Koivu och Niklas Hagman.

– Det är lätt att spela med dem, riktiga proffs, säger Salminen som ständigt vill tona ned sin egen insats.

Koivu och Hagman verkade genast finna en gemensam melodi med Salminen. Minnesotak­aptenen Koivu säger sig inte ha varit direkt förvånad över hur oblygt Salminen tog för sig.

– Han är ju från Björneborg, säger Koivu.

– Har ju följt ligan och sett honom på tv, så jag visste att han är duktig. Vi tänker hockey på samma sätt.

Jori Lehterä som är bekant med Sakari Salminen ända från juniorligo­rna är grymt imponerad av den ett år yngre KalPa-spelaren. Lehterä grämer sig inte över att Salminen fick befordran till Koivus kedja.

– Sakke var så kvick att vi (han och Jonas Enlund) inte ville hinna med i svängarna. Bra att han fick spela med bättre killar.

Ett lovande formbesked av Salminen, som spelade tre EHT-matcher också förra säsongen men som fick sitt stora genombrott i turneringe­n. Jalonen saknar inte superlativ­er när han beskriver sitt nya fynd.

– Om en kille kan dominera på den här nivån mot internatio­nella topp-

”Jämfört med fjolårets landskampe­r vågade jag mera spela mitt eget spel den här gången.” ”Jag försöker vara smart och klara mig på det sättet. Vara ständigt i rörelse.”

SAKARI SALMINEN

lag kan han klara sig var som helst.

Salminen gick från Ässät till KalPa inför säsongen 2010–2011, där han fick sitt genombrott på liganivå. Just nu ligger han femte i FM-ligans poängliga med poängen 12+11=23 på 16 matcher.

– Jämfört med fjolårets landskampe­r vågade jag mera spela mitt eget spel den här gången, säger Salminen som med sina 72 kg och 180 cm inte är någon fysisk spelare.

– Jag försöker vara smart och klara mig på det sättet. Vara ständigt i rörelse.

Salminen har ytterligar­e en säsong kvar på sitt kontrakt med KalPa. Tveksamt om han spelar i KalPa ens den här säsongen till slut, eller om han ansluter sig till sin ex-kedjekamra­t Matti Kuparinen i rubelstinn­a KHL.

– Det vet jag inget om. Meningen är att spela i KalPa hela säsongen.

Salminens match var dock inte riktigt perfekt. När Sverige jagade reducering i slutsekund­erna med en sjätte utespelare hade Salminen alla tiders chans att punktera matchen. Han sköt förbi.

– Jag vet inte vad som hände. Jag försökte nog göra mål.

Alltid kan man inte lyckas. Men Salminen var definitivt Finlands bästa forward i säsongens första landslagst­urnering och spelade sannolikt in sig i Jalonens register.

 ?? LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? EN AV LJUSGLIMTA­RNA. Sakari Salminen (t.v.) har oerhört mycket ishockey i sig.
LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N EN AV LJUSGLIMTA­RNA. Sakari Salminen (t.v.) har oerhört mycket ishockey i sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland