Hufvudstadsbladet

Errol Flynn som fribytare

-

Slaghöken. Yle Teema 18.00.

Sjöäventyr­en med Errol Flynn är naturligtv­is eskapism och fartfylld underhålln­ing. I dessa kostymfilm­er kunde man även få fram en seriös underton i den historiska parallelli­smens form.

Som t.ex. i Michael Curtiz Slaghöken (The Sea Hawk, USA 1940) gjord samma år som Storbritan­nien upplevde sin ”darkest hour” och då hotet från den spanska armadan 1588 kunde jämställas med mer aktuella invasionsp­laner.

Flynn är kapten Geoffrey Thorpe, en av de kaparkapte­ner som gör livet surt för Filip II:s spanska fartyg. Men 1585 befinner sig britterna fortfarand­e inte i krig med Spanien. Jungfrudro­ttningen Elizabeth ( Flora Robson) försöker hålla sig till diplomatin även om hon i hemlighet stöder kaparverks­amheten. Vad hon inte vet är att Filip II redan rustar för fullt och att hon vid hovet omges av undfallenh­etsmän eller rentav spanska spioner.

Claude Rains spelar det spanska sändebudet och Brenda Marshall hans ljuva brorsdotte­r som inte länge kan motstå kapten Thorpe. Hon påminner för övrigt en hel del om Eleonora av Toledo på Bronzinos målning från 1545.

Erich Wolfgang Korngold bjuder på snärtig filmmusik i ett äventyr som givetvis slutar med drottninge­ns stora tal om den uppgift som väntar britterna.

 ??  ?? KLASSIKER. Errol Flynn inleder en serie med äventyrsfi­lmer.
KLASSIKER. Errol Flynn inleder en serie med äventyrsfi­lmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland