Hufvudstadsbladet

I Warszawa står en samling trähus tillverkad­e i Finland. Nu hotar myndighete­rna riva husen, men husägarna har fått finsk draghjälp.

Mitt i Warszawa påminner en samling finska trähus om återuppbyg­gnaden av den krigshärja­de staden. Men nu vill myndighete­rna riva husen och exploatera marken. De boende protestera­r och får draghjälp av Finlands nye ambassadör.

- TEXT Torbjörn Tenfält FOTO Magnus Hartman feature@hbl.fi

Ett stenkast från Ujazdowski­e Park i centrala Warszawa ryker det trivsamt ur skorstenar­na. Här, inte långt från det polska parlamente­t och alla ambassader, bor ett 40-tal personer i små hus av trä som under andra världskrig­ets slutskede tillverkad­es i Finland.

De finska trähusen – domki fin´skie – har efter decennier i glömska plötsligt blivit ett hett debattämne i den polska huvudstade­n. Staden Warszawa s vill riva husen i Jazdów och använda den värdefulla marken till kontor eller utvidga ambassadom­rådet. Flera av de familjer som hyr husen av staden har bott i området sedan det byggdes i augusti 1945.

– Vi försöker kommunicer­a med myndighete­rna, men de vill inte tala med oss. Staden utmålar oss som monster som bara är ute efter att ta över husen och äga privata träpalats mitt i stan, säger Daniel Wiktorowic­z, en av de grannar som Hbl träffar i ett av de 25 husen som finns kvar i området.

Naturligtv­is vill de bo kvar, men någon önskan att äga husen har de inte, försäkrar Daniel Wiktorowic­z. Tvärtom har de undvikit att ställa juridiska krav om att få besittning­srätt och försöker i stället väcka förståelse för husens och områdets sociala och kulturella betydelse.

– Vi vill i första hand rädda platsen för stadens och invånarnas skull. I andra hand vill vi fortsätta bo här och ta hand om husen, säger Wiktorowic­z vars hustrus farfar hörde till de första hyresgäste­rna och hade ansvar för plantering­arna när det stora arbetet med att återuppbyg­ga Warszawa inleddes efter andra världskrig­et.

Stalins gåva

Tysklands härjningar i Polen slutade med att nästan 90 procent av huvudstade­n låg i ruiner. Josef Stalin och Sovjetunio­nen skänkte trähusen till staden för att de många arkitekter och ingenjörer som ledde återuppbyg­gnaden skulle ha någonstans att

bo. Husen hade den sovjetiske ledaren i sin tur fått från Finland, som en del i det omfattande krigsskade­stånd landet tvingades att betala i fredsavtal­et med Sovjetunio­nen.

– När vi behöver reparera något i husen händer det ofta att vi ser de gamla ryska stämplarna på virket, säger Andrzej Górz.

Husens betydelse som minnesmärk­e över världskrig­et och Warszawas pånyttföde­lse är ett av de argument grannarna använder i sin kamp för att Jazdów ska få leva vidare. Ett annat är övertygels­en att husen behövs som en påminnelse om att stadsbebyg­gelse inte bara behöver vara glas och betong. I somras visade över 3 000 Warszawabo­r att de höll med, när de besökte Jazdów under den kväll och natt när alla museer i staden har öppet dygnet runt.

– Vi är mycket öppna och välkomnar alla som vill stödja vår sak, säger Beata Walkiewicz, ordförande i den förening grannarna har bildat.

I december kom också stöd från trähusens ursprungli­ga avsända-

”Staden målar ut oss som monster som bara är ute efter att ta över husen och äga privata träpalats mitt i stan.” DANIEL WIKTOROWIC­Z invånare

re. En av grannarna fick ett samtal från Finlands nye ambassadör Jari Vilén, som ville informera sig om husen och de boendes situation.

– Han agerade väldigt dynamiskt och kom i sällskap med det finska parlamente­ts talman som var på besök i Warszawa. De hade bett att få ställa frågor i en kvart men stannade över en timme i Krzysztof Baumillers stuga, säger Daniel Wiktorowic­z och pekar mot ett av grannhusen.

Efter den finska påhälsning­en spred sig en viss optimism, även om fyra av husen kort därpå revs. De hade stått tomma sedan de personer som bodde där – samtliga hörde till den äldre generation­en – fått erbjudande­n om mer äldreanpas­sade bostäder i en annan del av Warszawa.

Höns och bin

Några av de cirka 25 hus som återstår är tomma och tillbommad­e sedan även de grannarna valt att flytta.

Efter ambassadör­ens besök har stadens hållning mjuknat något och signaler har sänts ut om att man kan tänka sig att spara några hus för publika ändamål. Ett kan komma att användas som museum, ett annat som kulturcent­rum.

– Å ena sidan är vi väldigt glada för det finska stödet och chansen att rädda en del av Jazdów. Det är det viktigaste för oss, men å andra sidan är vi fortfarand­e utanför diskussion­en om vår egen framtid, säger Daniel Wiktorowic­z.

Andrzej Górz konstatera­r att de tretton familjer som fortfarand­e bor i Jazdów är starka och mycket motiverade att stanna. Han själv studerar it och Daniel har en chefsposit­ion på ett it-företag.

Ute på en av gångstigar­na mellan husen passerar Stefan Szczerbin´ski, en av de få som bott i området ända sedan det byggdes. Nu är han pensionär efter ett arbetsliv som mekaniker.

– Från början var det cirka 125 trähus i området och jag var bara två år när vi flyttade hit. Våra grannar hade höns och bikupor. Själv har jag odlat jordgubbar och äpplen i alla år, säger han.

Stefan Szczerbin´skis mamma föddes på det militärsju­khus som revs för att ge plats åt trähusen. Han jämför Jazdów med Central Park i New York och är bekymrad över den arrogans han tycker att stadens politiker och chefer visar.

– De vill döda en plats som inte har sin like i staden. Det är ett stort misstag, säger Stefan Szczerbin´ski.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KÄMPAR. Andrzej Górz (fr. vänster), Beata Walkiewicz, Daniel Wiktorowic­z vill bevara trähusen.
ARG. Makthavare i Warszawa är arroganta, anser Stefan Szczerbins­ki´ som bott i husen sedan 1945.
GAMMALT OCH NYTT. De finska trähusen är granne med...
KÄMPAR. Andrzej Górz (fr. vänster), Beata Walkiewicz, Daniel Wiktorowic­z vill bevara trähusen. ARG. Makthavare i Warszawa är arroganta, anser Stefan Szczerbins­ki´ som bott i husen sedan 1945. GAMMALT OCH NYTT. De finska trähusen är granne med...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland