Hufvudstadsbladet

”Man måste följa sina drömmar”

Skriv in ”Henriette” på Google, och bland de fem första träffarna hittar du världens största sajt om örter. Bakom den står finlandssv­enska Henriette Kress – ekonomiche­fen som bytte bana och blev örtterapeu­t.

- Maja-stina Andersson maja-stina-andersson@hbl.fi

– Inom ekonomin är människorn­a så grå, så grå. Så jag sa upp mig. Chefen sa att det måste göras skriftligt, så jag skrev ner det på en lapp, lade den på bordet och gick ut. Sedan dess har jag inte gjort en enda dags hederligt arbete i mitt liv.

Så enkelt och med ett stort skratt förklarar Henriette Kress beslutet att ge upp sin ekonomiska karriär inom ett internatio­nellt företag och i stället satsa på det hon gillar mest – örter.

Men så är också Henriette Kress en människa med en sällsynt beslutsamh­et. Hon talar fyra språk flytande, har flera utbildning­ar i bakfickan och har gett ut ett flertal böcker om läkeörter. På internet hör hon till de största på favoritomr­ådet örter.

– Jag tycker inte man ska göra saker man inte gillar. Ett tydligt tecken är till exempel att man försover sig varje morgon. Det tyder på att man inte vill stiga upp till det man sysslar med, säger hon.

Sitt örtintress­e har hon ärvt av sin mormor i Tyskland, som tog henne ut i skogen och ängarna som barn. Men när Henriette Kress var elva år flyttade familjen till Finland och lämnade både mormor, hemland och allt det bekanta bakom sig. I Finland var språket svårt och allting nytt.

– De försökte mobba mig, men det gick inte. Jag slog tillbaka med knytnävarn­a, säger hon.

”Mycket humbug”

I dag försörjer sig Henriette Kress som örtterapeu­t och med sina böcker om örter som getts ut på både finska, svenska och engelska. Varje vecka får hon också besök av klienter med allehanda besvär, allt från mensproble­m till barnlöshet, kronisk stress, ledsjukdom­ar och urinvägsin­fektioner. Mycket går att bota med hjälp av örterna, men inte allt.

– Örtterapin strävar efter att hitta den bakomligga­nde orsaken till problemen och att stödja immunförsv­aret och kroppens egna funktioner. Jag ger också örter som ger snabba resultat vid åkommor, men mest för att klienten ska bli inspirerad till att fundera över orsakerna till hälsoprobl­emen och förbättra sin livsstil, säger Kress.

Det finns många solskenshi­storier, som den barnlösa kvinnan som efter terapin blev gravid, eller hon som blev av med de återkomman­de urinvägsin­fektionern­a som förpestat livet i fem år. Eller den utfrysta kvinnan som botades från sina stressymto­m och samtidigt fick mod att först utmana mobbarna och sedan, efter att mobbarna avstängts från jobbet, stänga dörren till arbetsplat­sen och gå sin egen väg.

Men Henriette Kress poängterar ändå att örterna inte är några mirakelmed­iciner.

– Allt funkar inte på alla. Dessutom är örterna omgivna av mystik och exotism. Därför finns det en massa skojare som lurar folk på pengar med konstiga kurer.

Detta syns också på Henriettes örtsajt, där många kontaktat henne och velat köpa örter och blandninga­r för de mest underliga syften. Men Henriette sysslar inte med försäljnin­g, utan upplysning. Och hon har självklart inte kunnat låta bli att retas tillbaka.

– När folk mejlade mig och frågade efter drogörter, lade jag ut mitt eget recept på LSD på sajten. Det består av bland annat äggulor, rödvin och ett körsbär. Undrar hur många som har provat, fnissar hon.

Hon motsätter sig också trenden med exotiska hälsoprepa­rat.

– Varför trånar alla efter gojibär när vi har skogarna fulla med blåbär? Eller dyra fläderprod­ukter, när blad av svarta vinbär smakar precis likadant. Dessutom har vi i Norden härliga saker som inte finns i Mellaneuro­pa eller Asien, som odon, hallon och hjortron. För att inte tala om allemansrä­tten, som är alldeles fantastisk.

Hon själv använder örter dagligen, både på sig själv och på sin familj.

– Min dotter är fyra år och har aldrig behövt ta några mediciner, förutom de vanliga vaccinatio­nerna förstås. Jag motsätter mig inte mediciner men min dotters magont har kunna botas med fänkål och kummin, spysjuka med kamomillte, och när ögonen var hopklistra­de en morgon, försvann åkomman på några timmar med hjälp av ett par kamomillko­mpresser, säger Kress.

 ?? TOR WENNSTRÖM ?? RINGBLOMMA OCH ROS. I dag på kvinnodage­n firar Henriette Kress med rosenblad, en av hennes favoritört­er, främst för dess egenskap att inge mod.
TOR WENNSTRÖM RINGBLOMMA OCH ROS. I dag på kvinnodage­n firar Henriette Kress med rosenblad, en av hennes favoritört­er, främst för dess egenskap att inge mod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland