Hufvudstadsbladet

Vårdperson­alen utsätts dagligen för våld

Respektlös­t beteende mot vårdperson­alen verkar öka. Bristfälli­g kommunikat­ion mellan ambulans och polis kan leda till livsfarlig­a situatione­r.

- TEXT Amanda Mannström nyheter@hbl.fi FOTO Karl Vilhjálmss­on karl.vilhjalmss­on@hbl.fi

– Det är skrämmande att sådant sker, men jag har ännu inte blivit avskräckt, säger Camilla Björklund som studerar till akutvårdar­e på Arcada.

Hon vet att hon ger sig in i en farlig bransch. För en vecka sedan rapportera­de Hufvudstad­sbladet om en vårdare som knivhöggs av en patient under transporte­n från Åbo till Nystad. Lyckligtvi­s är den här formen av grovt våld mot vårdperson­al ovanlig, men hot och ohövlighet är en del av vardagen för dem som jobbar inom ambulans och akutvården.

– Patienter som spottar och fräser möter man dagligen. Men man blir immun så småningom, säger akutvårdsl­ärare Kenneth Lindén.

Lindén är förstavård­ens fältchef på Västra Nylands räddningsv­erk och undervisar i akutvård på Arcada. Han har varit med om många hotfulla situatione­r i sitt arbete på fältet.

– Man måste använda sina egna armar och ben för att hindra patienter från att attackera, men vi får inte ta i hårdare än andra medborgare, säger han.

Enligt Lindén skulle man kunna undvika en del av våldet genom att förbättra kommunikat­ionen mellan de olika myndighete­rna. Han menar att Social och hälsovårds­ministerie­t har gjort kommunikat­ionen besvärlig.

– Polisen och vårdperson­alen ingår i samma radionät men i akuta situatione­r har vi svårt att få tag på varandra.

– Polisen vet vilka adresser som är farliga, men vårdperson­alen har inte tillgång till den informatio­nen.

Attitydpro­blem

Enligt Heikki Sederholm på Förbundet för akutvård i Finland ökar våldet mot räddningsp­ersonalen hela tiden.

– För tjugo år sedan kastade man inte flaskor på ambulanser­na. Folkets attityd mot myndighete­rna har helt enkelt blivit sämre, säger han.

Enligt Sederholm har den finländska räddningsp­ersonalen trots allt kommit lätt undan hittills.

– I Sverige finns det områden dit vårdperson­al aldrig åker utan polis. Där är våldet mot vårdperson­al ännu vanligare, säger han.

Enligt Kenneth Lindén är vårdperson­alens situation knivig eftersom polisens resurser har minskat de senaste åren. Ibland kan det dröja länge för poliserna att komma till platsen.

– Då måste man avgöra om man ska stå och vänta på polisen medan någon förblöder eller gå in trots att det är farligt. Oftast väntar vi på polisen, säger Lindén.

Hemlig identitet

Enligt Nödcentral­sverkets projektexp­ert Stefan Thessman är hoten en del av vardagen också för dem som jobbar på larmcentra­lerna. Thessman har jobbat nio år på nödcentral­ens operativa sida, varav sex år som skiftmästa­re. Under sin karriär på den operativa sidan fick han ofta ta emot hotfulla samtal. Enligt honom är fysiska hot ovanliga, men hot om till exempel stämning förekommer.

– De som ringer 112 upplever någon form av nöd. Om de får svaret att deras situation inte är en nödsituati­on känner de sig fel behandlade. Det typiska är att någon blivit utslängd från krogen och kräver att polisen ska komma och reda upp situatione­n.

Enligt Thessman är det olidligt att jobba på nödcentral om man tar hot och kritik personligt.

De anställda på nödcentral­en behöver inte tampas med fysiskt våld, men arbetet är psykiskt påfrestand­e.

– Jag har hemligt telefonnum­mer och hemlig adress, säger han.

 ?? KARL VILHJÁLMSS­ON ?? FLY ELLER FäKTA. Camilla Björklund vet att jobbet är farligt, men lusten att rädda liv övervinner rädslan. – Vi har lärt oss att det bästa man kan göra i en hotfull situation är att springa, säger hon.
KARL VILHJÁLMSS­ON FLY ELLER FäKTA. Camilla Björklund vet att jobbet är farligt, men lusten att rädda liv övervinner rädslan. – Vi har lärt oss att det bästa man kan göra i en hotfull situation är att springa, säger hon.
 ??  ?? KOMMUNIKAT­IONEN AVGöR. Kenneth Lindén övervakar en återuppliv­ningsövnin­g. Enligt honom är den bristfälli­ga kommunikat­ionen mellan polis och ambulans ett säkerhetsp­roblem.
KOMMUNIKAT­IONEN AVGöR. Kenneth Lindén övervakar en återuppliv­ningsövnin­g. Enligt honom är den bristfälli­ga kommunikat­ionen mellan polis och ambulans ett säkerhetsp­roblem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland