Hufvudstadsbladet

Vattentorn­et på Drumsö ska bort

Ingen verkar seriöst intressera­d av det gamla vattentorn­et på Drumsö. Därför är förslaget nu att det ska rivas.

- Tommy Pohjola 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Långdansen kring det femtio år gamla landmärket verkar vara över. Fastighets­kontoret fick i början på december i uppdrag att ytterligar­e en gång ta fram planer för att rädda vattentorn­et. Man fick också in två skisser av vilka den ena bygger på att det byggs bostäder högst uppe. Inget av förslagen övertygar fastighets­kontoret och utifrån detta bestämde fastighets­nämnden i går att tornet rivs. Också stadsstyre­lsen ska säga sitt.

Enligt fastighets­kontoret kostar det mellan 500 000 och 700 000 euro att riva. Att sanera och bygga nytt ovanpå den gamla konstrukti­onen kostar minst fem gånger så mycket. Underhålls­kostnadern­a för ett landmärke beräknas uppgå till 10 000 euro om året.

Få försvarare

När Hbl under årens lopp frågat Drumsöborn­a vad de tycker om tornet är det många som sagt att de knappt märkt att vattentorn­et finns. På avstånd är det annorlunda, vilket också stadsmusee­t påpekat. Stadsmusee­t önskar att tornet bevaras som ett landmärke som syns långt till sjöss och har betydelse för Drumsös identitet.

Vattentorn­et på Drumsö har byggts högst uppe på en kulle i en park. Om det byggs bostäder i tornet måste man uppdatera detaljplan­en för området och det är stadsplane­ringsnämnd­en inte beredd att göra utgående från de byggplaner som finns att tillgå.

Det som händer nu är att stadsstyre­lsen förmodlige­n uppmanar fastighets­nämnden att vidta åtgärder för att riva vattentorn­et.

Fastighets­nämnden bordlade ärendet på sitt möte i går.

 ?? LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? LANDMäRKE. Det blir varken bostäder eller något annat i vattentorn­et. Hela rakset ska rivas.
LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV LANDMäRKE. Det blir varken bostäder eller något annat i vattentorn­et. Hela rakset ska rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland