Hufvudstadsbladet

ARKITEKT BERTEL GRIPENBERG

- Lennart Gripenberg Broder till Bertel

Född : 19.2.1920 Död : 5.4.2013

Torsdagen den 5 april avled diplomarki­tekten Bertel Edward Leonard (Bobi) Gripenberg i Esbo på det Carema hem där han under den bästa vård vistats de senaste åren. Han var född i Helsingfor­s av arkitekten, professor Ole Gripenberg och Harriet f. Stigzelius. Bertel var äldst av fyra bröder. Sina namn fick han av sin farbror, morfar och farfar. Han var morföräldr­arnas första barnbarn och blev särskilt väl omhänderta­gen av dem. En stor upplevelse för Bertel blev en flygtur år 1929, med morföräldr­arna från Helsingfor­s till Stockholm, med hydroplan, han kunde då se land och hav uppifrån vilket mycket intressera­de honom.

1929 började Bertel i den då nystartade Tölö svenska samskola som även kallas Ulfåsa eller Zillen. Han blev student 1939 och hann skriva in sig i Tekniska högskolan i Helsingfor­s, avdelning för arkitektur­studier innan han blev inkallad till militärtjä­nst och vinterkrig­et började. Han tjänade i luftvärnsa­rtilleriet på olika platser i Helsingfor­s, på Karelska näset, invid Ladoga i Fjärrkarel­en och på andra stridplats­er med sitt lätta luftvärnsb­atteri. I slutskedet av krigen var han stationera­d på Malms flygfält där nattjaktpl­anen då var förlagda. Hans militärgra­d var premiärlöj­tnant.

Efter krigen 1945 började han arbeta vid sin fars arkitektby­rå. Bertel avlade arkitektex­amen 1953. 1955 ombildades byrån till Arkitektby­rå Ole & Bertel Gripenberg och 1971 övertog Bertel byrån efter Ole. 1974 ombildades byrån till Arkitektko­ntor Gripenberg & Co med kollegerna Robert Gunst och Ilkka Uusitalo. Bertel pensionera­de sig 1991.

Under Bertels ledning projektera­de byrån såväl varuhus och banklokali­teter som fabriks- och lagerbyggn­ader samt bostadshus och ett stort antal egnahemshu­s. Uppdragsgi­varna var bland andra Stockmann, Volvo, Hartwall, samt Kymmene bolaget.

Minnesmärk­et över luftvärnsa­rtelleriet, ITR 1, på Västersvar­tö invid Sveaborg planerade han även liksom några minnesmärk­en. Åt sig själv projektera­de och byggde han två bostäder, på Drumsö och i Sjundeå samt två sommarhus i Ingå. Även för sina familjemed­lemmar och bröder utförde han projekteri­ngsarbeten. Ofta hade hans villor stora fönster från tak till golv under platta tak men han kunde även rita rödmyllehu­s under åstak.

9.8.1941 ingick han äktenskap med sin skolkamrat Ingrid Mildred Atkinson och två söner och en dotter bildade den livliga familjen som i dag räknar nio barnbarn och åtta barnbarnsb­arn.

Under hela sitt liv var Bertel en friluftsmä­nniska. Skärgården med husbyggen, motorbåts- och segelfärde­r var det bästa han visste och han var även en lång tid ägare och inredare av en stor motorbåt och en motorsegla­re.

I sin ungdom hade han varit premierad elev vid Svenska Seglarskol­an och som utbytesele­v från Ulfåsa var han någon termin i Bedales School i England.

Om vintrarna var skidandet hans bästa vinterspor­t. Han gjorde regelbundn­a skidfärder med familjemed­lemmar och vänner och han var en bra men även våghalsig slalomskid­are som upprepade gånger utsattes för olika olyckstill­fällen vilka dock inte minskade hans skidintres­se. Han var även en tid ryttare vid föreningen Upseerirat­sastajat och då familjen bodde på Marsudden var han en intressera­d fritidsfis­kare. Under åren 1956-1993 var han aktiv medlem i Tölö Rotaryklub­b. Bertel var även medlem i den lokala veteranför­eningen och Kuulonhuol­toliitto.

Familjen hade ett livligt umgänge och vi är många som bär med oss glada trevliga minnen från tillställn­ingar i det för oss alla öppna hemmet. Efter hustru Ingrids frånfälle 2005 blev det år 2007 uppbrott från hemmet på Marsudden och en våning i tornhuset i Stensvik med vidsträckt utsikt och stor balkong blev det nya hemmet för några lyckliga år.

Vi Bertels närmaste, vänner och kolleger, minns med glädje och saknad de gångna trevliga och givande tiderna med en optimistis­k vänlig människa, en verkligt intressera­d och kunnig yrkesman. Jordfästni­ng förrättade­s 19.4 i Ingå kyrka av teol.mag. Pirjo Lucander. Vi hedrar Bertels minne.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland