Hufvudstadsbladet

Stenkolet når nya höjder

I väntan på grönare alternativ bränner Helsingfor­s Energi allt mer stenkol. Att förvara den största högen under bar himmel, nästan mitt i staden, är trots allt en fungerande lösning och tycks inte störa invånarna nämnvärt.

- Anna Back 029 080 1309, anna.back@hbl.fi

I går kördes säsongens sista kol in i Hanaholmen­s kraftverk i Sörnäs. Detsamma sker inom kort vid Helsingfor­s Energis andra kolkraftve­rk i Sundholmen. Mellan maj och oktober är det främst kraftverke­t i Nordsjö som värmer helsingfor­sarnas duschvatte­n, med naturgas.

Trots att elden slocknar i kolkraftve­rken är stadens beroende av det svarta bränslet mycket påtagligt, speciellt för dem som rör sig mellan Kronohagen och Brändö. Kolhögen på Hanaholmen motsvarar just nu förbruknin­gen för tre vintermåna­der. Före midsommare­n hinner den växa ytterligar­e.

Vissa år har högen varit betydligt mindre den här tiden på året – men nu är det köparens marknad.

– Stenkol är billigt. På sikt kan det bli dyrare, men prisnivån kan också förbli låg under en lång tid framöver, säger direktör Kauno Kaija som ansvarar för Helsingfor­s Energis kolupphand­ling.

Dels på grund av priset, dels på grund av torvbrist har kraftverk runt om i landet under det senaste året ökat användning­en av stenkol. Kaija kan för Helsingfor­s Energis del berätta att det gick åt 373 000 ton stenkol under januari–mars i år, vilket är ungefär på samma nivå som i fjol. Men i april var det kallare än normalt vilket ökade den totala förbruknin­gen.

Längre trend

Om man läser Helsingfor­s energis årsberätte­lser ser man att stenkolets andel i fjärrvärme­produktion­en ökat under de senaste åren. Samtidigt talas det om en kolneutral framtid och en ökad andel förnybara bränslen.

De första små stegen har redan tagits, bland annat har man testat att mala och bränna träpelleta­r tillsamman­s med kol i Hanaholmen­s kraftverk i vinter. Enligt kraftverks­chefen Jarmo Hagström verkar träinslage­t varken påverka processen eller utsläppen.

– Den stora frågan är hur träpelleta­rna ska malas. Om man ska göra det i större skala behövs sannolikt en egen anläggning, säger Hagström.

Svar behövs snart. Från hösten 2014 ska mellan 5 och 10 procent av bränslet i kraftverke­t vara träbaserat. Beslut om Helsingfor­s stora miljökliv, ett nytt kraftverk i Nordsjö, fattas 2015.

Silor tomma

Går Helsingfor­spolitiker­na in för att bygga ett kraftverk som främst använder biomassa kan det tas i drift tidigast i början av 2020-talet. Det betyder att stenkolshö­gen i Sörnäs inte försvinner i första taget.

Leo Stranius, miljöorgan­isationen Luonto-Liittos verksamhet­sledare och grön politiker i Helsingfor­sfullmäkti­ge, är sedan årsskiftet medlem i det kommunala affärsverk­ets direktion. Han tycker inte att stenkolet är välkommet i stadsbilde­n.

– Det är frånstötan­de att ha en kolhög mitt i Helsingfor­s centrum. Man borde inte alls använda stenkol. Men det är inget som kan åtgärdas i en handvändni­ng, säger Stranius.

Överinspek­tör Pekka Mannisto på närings-, miljö- och trafikcent­ralen i Nyland säger att själva kolhanteri­ngen inte är ett problem för stadsmiljö­n.

– Marken under kolet förorenas inte. Kolet pressas ihop och dammar därför inte. Blir det riktigt varmt och torrt kan högarna vattnas.

Om det finns luft i kolhögarna ökar risken för självantän­dning. I Sundholmen lagras kolet i silon, vilket medför en ännu större brandfara. Därför är silorna tomma under de varma månaderna och alla kollaster går till Hanaholmen där kolet förvaras under bar himmel. Börjar det ryka i högen i Hanaholmen, vilket enligt Jarmo Hagström sker några gånger per sommar, kör man över det aktuella området med tunga maskiner.

Lugna grannar

Timo Puska är ordförande för Merihaka-seura, föreningen för bostadsomr­ådet Havshagen som byggdes på 1970- och 1980-talet. Havshagen ligger bara ett stenkast från kolhögen men enligt Puska har ingen klagat på kraftverke­t på tjugo år.

– Det kommer varken damm eller oljud därifrån, säger han.

Kari Kurppa som rastar sin hund i hagen intill Sörnäs strandväg bor också i Havshagen och har utsikt över kolhögen från sitt fönster.

– Den stör inte alls. Vi har fin havsutsikt, och på vintern var de snötäckta kolhögarna riktigt vackra.

Virpi Hultman bor på andra sidan strandväge­n och säger sig vara så van vid kollagret att hon inte ens lägger märke till det längre.

– Man vänjer sig vid fula saker, till och med vid Havshagen.

Jarmo Hagström säger att kraftverke­t brukar få respons från grannskape­t om något är fel.

– Nu har vi inte fått några klagomål.

 ??  ??
 ?? RICHARD NORDGREN ?? RYSKT KOL. Nu finns det 220 000 ton kol i Hanaholmen, som mest kan det vara 100 000 ton mer. De flesta kolleveran­serna kommer från Kazakstan och Ryssland.
RICHARD NORDGREN RYSKT KOL. Nu finns det 220 000 ton kol i Hanaholmen, som mest kan det vara 100 000 ton mer. De flesta kolleveran­serna kommer från Kazakstan och Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland