Hufvudstadsbladet

Utsläppen ökar med stenkolet

- Sonja Hellman 029 080 1326, sonja.hellman@hbl.fi

USA:s ökade användning av skiffergas har gjort att efterfråga­n på stenkol har minskat på världsmark­naden. Det har pressat ner priset och användning­en av stenkol ökar.

Av huvudstads­regionens totala utsläpp kommer 40 procent från fjärrvärme. Under 2012 användes mera stenkol är förr i fjärrvärme­produktion­en. Det lönar sig just nu att köpa stenkol av flera orsaker.

Då USA nyttjar mer skiffergas i sin energiprod­uktion sjunker efterfråga­n på stenkol och detta påverkar världsmark­nadspriset. Samtidigt har priserna på utsläppsrä­tter i EU sjunkit och tack vare förändring­ar i beskattnin­gen har stenkolets konkurrens­kraft ökat jämfört med naturgas.

Klimatexpe­rt Johannes Lounasheim­o vid Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter, HRM, ser handeln med utsläppsrä­tter som en bidragande orsak till att det nu lönar sig att använda stenkol.

– När handeln med utsläppsrä­tter planerades låg priset per koldioxidt­on kring 20 euro. Nu ligger det under 3 euro. Meningen var att energiprod­ucenterna skulle styras till energialte­rnativ med lägre utsläpp men nu är priset så lågt att det inte inverkar, säger Lounasheim­o.

Huvudstads­regionens gemensamma klimatstra­tegi uppdaterad­es 2012 så att målet är att minska växthusgas­utsläppet med minst 20 procent från 1990 års nivå till år 2020. Helsingfor­s och Vanda har godkänt siffran 20 procent. I Esbo finns det ingen tidtabell för när frågan skall behandlas.

– Vi äger inget energibola­g och därför kan vi inte påverka. Våra utsläpp borde minska med 3,5 procent per år för att vi skall nå målet, säger utveckling­schef Sari Soini vid Esbo miljöcentr­al. Utsläppet i Esbo kommer från Fortums fjärrvärme­produktion. I Esbo fördubblad­es stenkolsko­nsumtionen i fjol.

Kan Fortum delta i en gemensam strategi som kommunerna bestämmer?

– Som energiföre­tag på marknaden är vårt mål annorlunda än kommunerna­s och vi deltar därför inte som företag i den sortens överenskom­melser, säger chefen för hållbar utveckling vid Fortum, Kari Kankaanpää. I Fortums en egen politik för hållbar utveckling ingår att satsa på bränslen med låga utsläpp. Fortum ska börja bränna biomassa i kraftverke­t i Finno. Vid värmeverke­t i Vermo finns möjlighete­n att i framtiden använda pyrolysolj­a vars framställn­ing startar i Jyväskylä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland