Hufvudstadsbladet

”Rysk granskning är inte acceptabel”

Ryska razzior mot ”utländska agenter” har nu nått också Nordiska rådet. Rådets kontor i Kaliningra­d inspektera­des nyligen. De nordiska länderna protestera­r nu gemensamt mot Ryssland.

- STOCKHOLM Matts Lindqvist 029 080 1352, matts.lindqvist@hbl.fi

Det var för en vecka sedan som Nordiska rådets informatio­nskontor i Kaliningra­d inspektera­des av ryska myndighete­r.

Incidenten var på agendan då de nordiska utrikesmin­istrarna träffades i Sandhamn i Stockholms skärgård på torsdagen och fredagen. Vid mötet enades de nordiska länderna kring en gemensam markering mot det ryska agerandet.

– Vi uttrycker vår förvåning att Ryssland med utnyttjand­e av den nya lagstiftni­ngen, som vi haft mycket synpunkter på, också har gjort en inspektion på det nordiska informatio­nskontoret i Kaliningra­d. Vi anser att det inte bör ske och vi kommer att gemensamt framföra vår förvåning över detta i Moskva under de närmaste dagarna, säger Sveriges utrikesmin­ister Carl Bildt.

Enligt en ny rysk lag måste medborgaro­rganisatio­ner som får pengar från utlandet numera registrera sig som ”utländska agenter”. Ryssland har den senaste tiden gjort flera tillslag mot olika organisati­oner.

Tidigare har ryska myndighete­r gett signaler att de nordiska informatio­nskontoren inte berörs av lagen. Därför kom inspektion­en som en överraskni­ng.

– Att man underkasta­r en internatio­nell representa­tion sådant är inte acceptabel­t, säger utrikesmin­ister Erkki Tuomioja till Hbl.

Ingen not

Den nordiska markeringe­n kommer enligt Erkki Tuomioja sannolikt att ske med en så kallad demarscher­ing. Det betyder att de nordiska ambassadör­erna i Moskva gemensamt begär audiens på ”lämpligt hög nivå” på ryska utrikesmin­isteriet för att muntligt framföra sina synpunkter på det som skett. Det sker troligen på måndag.

Markeringe­n blir inte lika stark

”Jag vet inte hur vi kommer att formulera det, men vi kommer att framföra att det här vill vi inte att ska ske.”

CARL BILDT ”Att man underkasta­r en internatio­nell representa­tion sådant är inte acceptabel­t.”

ERKKI TUOMIOJA

som en skriftlig not. Inte heller säger utrikesmin­istrarna rakt ut att det handlar om en protest.

Men på frågan om det är någon skillnad mellan protest och ”djup förvåning”, svarar Carl Bildt:

– Ja, det är det väl möjligen om man ska vara finlirare, men i grunden inte så mycket. Så det är en protest? – Jag vet inte hur vi kommer att formulera det, men vi kommer att framföra att det här vill vi inte att ska ske.

Kan det ryska agerandet vara en provokatio­n?

– Det tror jag inte, men det kan vara annat. Det kan finnas krafter som vill driva ut oss, jag tror inte det, men det kan finnas det. Jag tror inte detta är riktat mot de nordiska länderna.

Påverkar det relationer­na mellan Norden och Ryssland?

– Det beror på fortsättni­ngen av detta. Om det blir en fortsättni­ng att de försvårar vår verksamhet så är det klart att det får en negativ effekt, det är ingen tvekan om det.

”Korrekt” inspektion

Erkki Tuomioja ser inte så allvarligt på inspektion­en av det nordiska kontoret. Han tror att frågan kommer att lösas så att de nordiska kontorens status i Ryssland uppgradera­s och de slipper registrera­s som medborgaro­rganisatio­n eller ”utländsk agent”.

Däremot är han bekymrad över det allmänna läget i Ryssland.

– Det som sker allmänt för medborgaro­rganisatio­ner i Ryssland är mycket allvarligt.

Både Erkki Tuomioja och Carl Bildt påpekar ändå att den ryska inspektion­en var saklig.

Också Kenneth Broman, kontorsche­f vid generalsek­reterarens kontor i Köpenhamn, säger till svenska nyhetsbyrå­n TT att de ryska myndighete­rna betedde sig ”oerhört korrekt”. Men han uppger också att myndighete­rna begärde ut en lång lista på dokument, främst bokföring.

Kontoret fick ett dygn på sig att ta fram materialet.

 ?? HBL-ARKIV ?? FÖRVÅNING. Sveriges och Finlands utrikesmin­istrar Carl Bildt och Erkki Tuomioja gjorde en gemensam markering mot det ryska agerandet.
HBL-ARKIV FÖRVÅNING. Sveriges och Finlands utrikesmin­istrar Carl Bildt och Erkki Tuomioja gjorde en gemensam markering mot det ryska agerandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland