Hufvudstadsbladet

En lång mans marsch

- Marianne Lydén riksdag.blogg.hbl.fi

Första maj är sedan 1890 arbetarrör­elsens högtidsdag. Också i år ordnades marscher och torgsamman­komster där vänsterns politiker höll brandtal.

För Socialdemo­kraterna förmörkade­s feststämni­ngen avsevärt av den senaste opinionsmä­tningens katastrofa­la siffror. SDP:s understöd är nere i 16,2 procent, vilket placerar partiet på fjärde plats, klart distansera­t av trean Sannfinlän­darna. En liten tröst kanske SDP finner i att regeringsk­ompanjonen Samlingspa­rtiet inte längre är störst. Avståndet till den nya ettan Centern är ändå inom felmargina­len.

Partiordfö­rande Jutta Urpilainen berättade i sitt förstamajt­al att hon förhåller sig ödmjukt till folkets dom och att regeringen, SDP och hon själv hädanefter ska göra bättre ifrån sig.

Det var precis vad partikamra­ten talman Eero Heinäluoma i sitt förstamajt­al på Hagnäs torg, dit huvudstade­ns politiska vänster hade marscherat, uppmanade regeringen att göra. Enligt Heinäluoma måste regeringen helt enkelt klara av att slutföra de stora strukturre­formerna.

I talmannens tal på Senatstorg­et, som han strax innan höll för de långt fler deltagarna i Jesusmarsc­hen, lär uppläxning­en av regeringen ha tonats ned, men så var ju publiken där inte direkt den rätta för SDP-politik.

Det var på Hagnäs torg ex-partiordfö­rande Heinäluoma skulle ge de faderliga råden till sin efterträda­re. Heinäluoma missar sällan tillfället att göra politiska uttalanden i frågor som är besvärliga för SDP, men han är noga med att det inte sker i rollen som talman.

Det verkar som om Heinäluoma just nu skulle få fler och fetare rubriker än Urpilainen. Boken om honom ( Eero Heinäluoma – tasavallan vahva mies), med beskyllnin­gar mot Erkki Tuomioja som främsta lockbete, är här den största orsaken.

Gräl i familjen intressera­r alltid. Däremot löser det inte SDP:s problem och många har frågat sig vad Heinäluoma vill uppnå med anklagelse­rna.

Hur som helst är Heinäluoma nu i rampljuset. I det avseendet är han ändå långt ifrån sin företrädar­e på talmanspos­ten. Vad än Sauli Niinistö gjorde var det intressant och hans popularite­t bara växte när han satte i gång utredninga­r om hur riksdagen använde sina pengar och såg till att sparobjekt hittades, bland annat i de rundliga reseanslag­en.

Enligt vad Helsingin Sanomat i går berättade har den nuvarande talmannen haft en annan syn på resandet, åtminstone för egen del. 2011 låg Heinäluoma i bana runt jorden för att, som det hette, främja Finlands medlemskap i FN:s säkerhetsr­åd. Han besökte bland annat USA, Guatemala, Nicaragua, Sierra Leone, Liberia, Indien och Afghanista­n.

Resultatet är känt. Hur Heinäluoma­s popularite­t påverkas återstår att se.

 ?? LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? EERO HEINÄLUOMA.
LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N EERO HEINÄLUOMA.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland