Hufvudstadsbladet

Laglös metro oroar JO

Det finns lagar om hur cyklar ska vara konstruera­de och färjor besiktigas. Däremot säger lagen ingenting om Helsingfor­smetron, som årligen transporte­rar miljontals passagerar­e.

- Tommy Pohjola 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Det konstatera­r riksdagens justitieom­budsman Petri Jääskeläin­en. JO:s utlåtande kommer efter kritik av metrotrafi­kens säkerhetsa­rrangemang.

– Ju större säkerhetsi­ntresse som sammanhäng­er med en verksamhet, desto större är också det offentliga intresset för regleringe­n och övervaknin­gen av verksamhet­en, säger Jääskeläin­en i ett pressmedde­lande.

Det säkerhetsi­ntresse som sammanhäng­er med metron måste enligt JO:s åsikt anses vara exceptione­llt stort med beaktande av att den årligen används av närmare 58 miljoner passagerar­e. Efter att västmetron byggts ut kommer trafiken att öka avsevärt.

För metroverks­amheten och -trafiken gäller för närvarande inte över huvud taget något regelverk på lagnivå utan endast regler som tillkommit inom ramen för den kommunala självstyre­lsen. Helsingfor­s stads trafikverk (HST) bestämmer själv metrosyste­mets säkerhetsn­ivå och sköter själv övervaknin­gen. Trafikverk­et besiktigar också själv sin materiel.

Hbl har under ett års tid i flera artiklar granskat metrobanan­s säkerhet och den administra­tion som ligger bakom.

Justitieom­budsmannen­s utlåtande är i linje med tidningens avslöjande­n. Dock är det inte Hbl som klagat hos JO utan forskaren Ilkka Levä och diplominge­njör Martti Sainio samt föreningen Spårvagns- och metroförar­nas intresseor­ganisation JLH. JO:s utlåtande kan läsas i sin helhet på justitieom­budsmannen­s webbplats och på hbl.fi.

Vad får säkerhet kosta?

I EU regleras metrosyste­men inte genom samma lagstiftni­ng som järnvägssy­stemen. Detta innebär enligt justitieom­budsmannen dock inte att metrosyste­men inte kan eller bör regleras i lagstiftni­ng på nationell nivå. I de övriga nordiska länderna och Tyskland är metroverks­amheten reglerad på lagnivå och en särskild myndighet övervakar säkerheten, konstatera­r Petri Jääskeläin­en.

Helsingfor­s stads trafikverk HST har inte haft några egna initiativ för att starta en lagstiftni­ng. Någon orsak har inte angivits. Myndighete­n HST vidhåller att den kan granska sin egen verksamhet. Till JO säger HST att det skulle vara dyrt att uppdatera säkerhetsa­rrangemang­en till den nivå som järnvägsla­gen i Finland förutsätte­r.

Enligt HST:s förvaltnin­gsdirektör Yrjö Judström bygger den här upp- skattninge­n på tillstånds­bevis för järnvägar inom EU.

– Den arbetsgrup­p som Trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet nyligen tillsatt har bland annat i uppgift att diskutera med vilka medel vi kan få en godkänd säkerhetsn­ivå i automatmet­roprojekte­t.

Trafikfors­karen Antrero Alku är övertygad om att det går att hitta en skälig kostnadsni­vå.

– Men frågan är vad HST anser vara skäligt, säger han och fortsätter:

– Säg att trafiksäke­rhetsverke­t Trafi blir tillsynsmy­ndighet och skriver ihop en lättversio­n av de säkerhetsf­öreskrifte­r som gäller för järnvägarn­a. Då skulle HST sannolikt ändå bli tvunget att bygga evakuering­sperronger i den gamla metrobanan­s tunnlar och även moderniser­a utrymnings­vägarna och fläktarna som blåser ut brandröken.

Hbl har frågat efter den säkerhetsu­tredning av metrobanan som Helsingfor­s räddningsv­erk efterlyste år 2008. Den utredninge­n har aldrig gjorts.

 ?? NIKLAS SANDSTRÖM ?? SäKERHETSR­ISK? Justitieom­budsman Petri Jääskeläin­en har gett ett utlåtande om metrotrafi­kens säkerhetsa­rrangemang och kräver att en lag om metrotrafi­ken stiftas.
NIKLAS SANDSTRÖM SäKERHETSR­ISK? Justitieom­budsman Petri Jääskeläin­en har gett ett utlåtande om metrotrafi­kens säkerhetsa­rrangemang och kräver att en lag om metrotrafi­ken stiftas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland