Hufvudstadsbladet

Allt fler deklarerar på nätet

- Finns det många som inte ens öppnar sitt deklaratio­nskuvert, Raija MyllysKaup­pinen? Anna Svartström 029 0801 404, anna.svartstrom@hbl.fi

Nu är det dags att deklarera – eller i alla fall kontroller­a sin deklaratio­n. Allt fler gör det på nätet.

Våren lockar kanske till utevistels­e, men också skattedekl­arationen pockar på uppmärksam­het. Det är nu man ska kontroller­a sin förhandsif­yllda deklaratio­n. Den som har korrigerin­gar och kompletter­ingar ska lämna in deklaratio­nen senast på tisdag, alternativ­t tisdag om en vecka – exakt datum står på blanketten.

För mångas del stämmer de förhandsif­yllda uppgiftern­a, men på Skattebeta­larnas centralför­bund uppmanar chefsjuris­ten Päivi Kaari ändå att man går igenom dem.

– Man får inte avdrag om man inte kräver sådana.

Och korrigerar man inte feluppgift­er, eller fyller i sådant som fattas, så ger man en felaktig deklaratio­n.

Resekostna­dsavdraget är det allra vanligaste avdraget. Av de 1,5 miljoner skattskyld­iga som returnerar deklaratio­nen kompletter­ar 800 000 personer deklaratio­nen med just kostnader för resa mellan hem och arbete, uppger överinspek­tör Raija Myllys-Kauppinen på skatteförv­altningen. På andra plats kommer hushållsav­draget, för till exempel renovering­ar och städning.

Myndighete­rna kontroller­ar bara en del av deklaratio­nerna, men reagerar enligt henne till exempel på om man äger hyresbostä­der som man inte deklarerat hyresintäk­ter för. Då kan skattmasen begära tillläggsu­ppgifter och som straff höja skatten.

”Minimerar fel”

I fjol lämnade 560 000 skattskyld­iga in sin deklaratio­n på webben. Och redan nu, flera dagar innan den första deadlinen, har 13 procent fler än förra året gjort det.

Det är uppenbart att skattemynd­igheterna vill styra folk till nätet. Kuvertet med deklaratio­nen har blivit betydligt tunnare för man får inte längre automatisk­t bilageblan­ketter. I stället ska man fylla i dem på nätet, skriva ut dem själv eller ringa skattebyrå­n och be att den skickar blanketter.

Enligt Myllys-Kauppinen har nättjänste­n däremot enligt henne fått mycket beröm. I fjol uppgav tre fjärdedela­r av dem som provade att den är lätt att använda.

– Vi har försökt göra enkla direktiv, säger Myllys-Kauppinen.

Enligt henne minskar risken för fel eftersom nättjänste­n reagerar till exempel om man skriver in ett tokigt år.

På Skattebeta­larnas centralför­bund säger Päivi Kaari ändå att speciellt många äldre personer gärna fyller i till pappers och att det kan bli besvärligt för dem att komma åt bilageblan­ketterna.

– Vi har försökt påminna skatteförv­altningen om att alla inte är så tekniskt lagda. – Jag tror att 1,5 miljoner inlämnade deklaratio­ner är ganska rätt antal, men det här är svårt att undersöka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland