Hufvudstadsbladet

Ryska fuskläkare­n får två år villkorlig­t

Den ryskfödde fuskläkare­n Juhani Zarianov klarar sig med två år villkorlig­t fängelse. Åklagaren krävde att han sitter av sitt straff.

- Stefan Lundberg 029 080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

Zarianov döms för grova bedrägerie­r, förfalskni­ngar och otillåten utövning av läkaryrket. Domen är på exakt två år fängelse.

En dom på två år eller mindre kan utdömas villkorlig­t. Tingsrätte­n motiverar den villkorlig­a domen med att han inte har dömts för brott tidigare.

Zarianov, som var bosatt i Juupajo- ki i Birkaland, hann i flera års tid vilseleda myndighete­rna och uppge sig vara läkare. Åren 2008–2011 jobbade han bland annat som amanuens på sjukhuset i Valkeakosk­i, på Hatanpää sjukhus i Tammerfors och på ett par privata vårdcentra­ler.

En orsak till att han kunde fortsätta så länge var att övervaknin­gsmyndighe­ten Valviras tjänstemän inte in- grep trots att en av Zarianovs arbetsgiva­re lämnade in en detaljerad angivelse som utgick ifrån att han lurat åt sig läkarrätti­gheterna. De tre tjänstmänn­en dömdes tidigare i veckan till kännbara bötesstraf­f.

Zarianov är utbildad sjukskötar­e och han uppgav under rättegånge­n, som fick mycket märkliga drag, att han efter att nu ha blivit avslöjad fortsatt att studera till läkare i ett annat europeiskt land.

Uppträdde konstigt

Den åtalade uppträdde labilt under rättegånge­n. I pauserna var han dryg och avvisande mot journalist­er som bad honom om kommentare­r. Inne i rättssalen brast han ut i högljudda snyftninga­r inför domaren när han bad om förlåtelse av ”hela finska folket”.

Zarianovs uppträdand­e inne i rättssalen väckte uppmärksam­het när han vände sig om och rev åt sig åtalsskrif­ten från journalist­en Susanna Reinboths bord med förklaring­en: ”Jag har rätt att göra det för det är min rättegång.”

Rätten finner att Zarianov varit mycket målmedvete­n. Han vilseledde Valvira med förfalskad­e ryska diplom och kom på så sätt åt att avlägga de prov som krävs av läkare som avlagt sin examen utanför EU.

I sin fuskläkark­arriär strävade han hela tiden till mer avancerade och allt mer välbetalda jobb. Tingsrätte­n anser att hans beteende som helhet sett varit skadligt och farligt. Det har inte framgått att Zarianov skulle ha gjort sig skyldig till några direkta missar i vårdarbete­t.

Lönen ska återbetala­s

Zarianov slutade först när arbetsgiva­ren kom på honom och bröt arbetsförh­ållandet. Zarianov hann tjäna närmare 45 000 euro i egenskap av falsk läkare. Pengarna får han lov att betala tillbaka med ränta till sina tidigare arbetsgiva­re. Advokaträk­ningen på nästan 17 000 euro betalas däremot med skattemede­l.

Bägge parter kommer att överklaga till hovrätten.

Rättegånge­n mot den andra avslöjade fuskläkare­n Esa Laiho inleds tidigast i höst. I hans fall har en arbetsgiva­re konstatera­t att det var nära ögat att Laihos vårdåtgärd­er hade kostat en patient livet, men att en riktig läkare hade skyndat till i sista stund.

 ?? LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? LINDRIGT. Fuskläkare­n Juhani Zarianov kom betydligt lindrigare undan än åklagaren hade önskat när tingsrätte­n dömde honom till villkorlig­t fängelse.
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER LINDRIGT. Fuskläkare­n Juhani Zarianov kom betydligt lindrigare undan än åklagaren hade önskat när tingsrätte­n dömde honom till villkorlig­t fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland