Hufvudstadsbladet

Tio år för pedofil som fick återfall

- Stefan Lundberg

Tuomo Olavi Välikangas, 40, dömdes på fredagen till tio års fängelse för sexbrott mot fyrtio pojkar i 13–17 års ålder. Välikangas dömdes för liknande brott redan 2006.

Domen på över tio års fängelse och stora skadestånd föll för bland annat nio fall av sexuellt utnyttjand­e av barn. En del av dem rubriceras som grova, en våldtäkt och tiotals köp eller försök till köp av sexuella tjänster av barn.

Välikangas dömdes redan 2006 till 3 år 6 månader fängelse för flera sexualbrot­t mot barn.

Han frigavs villkorlig­t 2008 och fortsatte utnyttjand­et redan i mars 2009. Det pågick ända tills han greps i augusti i fjol.

Domstolens beskrivnin­g av Välikangas verksamhet ger intryck av att hans perversite­t har upptagit varje vaken stund. Han har via internet metodiskt tagit kontakt med minderårig­a pojkar och bytt telefonnum­mer med dem. I vissa fall har han hundratals gånger tagit kontakter med ett och samma barn för att bryta ner barnets eller den ungas eventuella misstro mot honom.

Välikangas har, enligt åklagaren, inte skytt några medel för att få träffa sina tilltänkta offer.

Han har betalat barnens och de ungas resor till lägenheter­na i Tammerfors och Helsingfor­s och själv har han till och med rest till Lappland för att träffa ett offer.

Han har genomfört sexualakte­rna med de unga på hotell, i bilar, i sina bostäder eller till och med ute i skogen, framgår det av domstolsha­ndlingarna.

Han har använt pengar och gåvor som lockbete. Penninggåv­orna kunde vara allt från några tior upp till ettusen euro.

En del av offren har drabbats av svåra depression­er och bland annat tvingats avbryta sin skolgång.

Åklagaren krävde att Välikangas skulle få 13 år fängelse, men tingsrätte­n stannade för 10 år 4 månader. Han hade att svara på sammanlagt 64 åtalspunkt­er, en del var lindrigare och gällde innehav och distributi­on av bilder på minderårig­a.

Han dömdes också att betala cirka 100 000 euro i ersättning­ar för sina offers lidanden och läkarkostn­ader och tiotusenta­ls euro i rättegångs­kostnader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland