Hufvudstadsbladet

Våldet trappas upp inför valet i Pakistan

Den ledande utredaren i utredninge­n av mordet på Pakistans ex-premiärmin­ister sköts ihjäl i går. Attentatet kom bara veckor efter att den misstänkte före detta militärled­aren Pervez Musharraf återvänt till landet.

- Janne Wass 029 080 1408, janne.wass@hbl.fi

Chaudhry Zulfiqar hade lämnat sitt hem i den pakistansk­a staden Islamabad då han dödades. Senare på dagen skulle åklagaren ha framträtt i en utfrågning i rätten i Rawalpindi om mordet på ex-premiärmin­istern Benazir Bhutto år 2007, ett fall som han var ledande utredare i. På en livligt trafikerad gata dök det upp två män på motorcykel som öppnade eld och pepprade Zulfiqars bil full med kulor. Livvakten som var med honom sköt tillbaka och skadade enligt uppgift den ene av mördarna. Zulfiqar förlorade kontrollen över bilen och körde på en kvinnlig fotgängare som miste livet. Zulfiqar själv avled på vägen till sjukhuset av de tolv skott han träffats av, och hans livvakt skadades i eldstriden.

”Ett ouppklarat nationellt trauma”

Mordet på Benazir Bhutto är något av ett ouppklarat nationellt trauma i Pakistan. Bhutto satt i två repriser som premiärmin­ister för Pakistan. År 2007 hade hon återvänt till landet efter en självvald exil då hon kommit överens om maktdelnin­g med landets militärled­are Pervez Musharraf. Hennes socialdemo­kratiska parti PPP tippades allmänt som vinnare av det kommande parlaments­valet 2008. Hon mördades på väg till ett politiskt möte av en kombinerad skott- och självmords­bombaratta­ck. Regeringen skyller dådet på talibaner, medan många av Bhuttos anhängare är övertygade om att Musharraf låg bakom attentatet.

Musharraf utpekas

Samma tongångar hörs nu efter mordet på Zulfiqar. Regeringen pekar på talibanern­a, medan många på vänsterfla­nken är övertygade om att Musharraf, som nyss återvände till Pakistan och nu sitter i husarrest, är inblandad. Tv-kanalen Al-Jaziras korrespond­ent Kamal Hyder är en av dem som tror att regeringen haft sitt finger med i spelet.

– I Pakistan är det tyvärr så att mäktiga krafter neutralise­rar alla som kommer för nära sanningen. (Zulfiqar) undersökte sanningen och motsatte sig att den förra militärled­aren (Musharraf) skulle släppas fri mot borgen. Han ville också inkludera den kontrovers­iella inrikesmin­istern Rehman Malik i utredninge­n. Så det fanns många som ville tysta ner honom.

Hyder påpekar att flera andra åklagare som utrett påstådda brott med kopplingar till regeringen har dödats. Talibanern­a har inte för vana att dölja sina dåd, och ingen har tagit på sig skulden för de här morden, säger han.

– Talibanern­a hade ingenting att vinna på att mörda Zulfiqar.

Men Zulfiqar var också inblandad i rättegånga­r som berörde extremiste­r, bland annat utredde han bombdåden i Indien 2008, där 166 människor miste livet. Det är allmänt antaget att attentaten utfördes av pakistansk­a terroriste­r.

Våld inför val

Efter mordet på Bhutto utfördes en utredning som slog fast att Musharraf hade underlåtit att ordna med tillräckli­gt beskydd. Enligt utredninge­n hade han kunnat hindra mordet. Samma tongångar hörs nu igen. Zulfiqar hade på grund av flera dödshot efterlyst större beskydd, men hade endast en livvakt med sig.

Mordet kommer på randen av parlaments­valet i Pakistan nästa veckoslut. Valet har märkts i våldsstati­stiken, under april månad dödades 77 personer i attacker utförda av extremiste­r, uppger Human Rights Watch. Också en av kandidater­na och hans treåriga son sköts i går till döds. Det ligger nära till hands att peka på talibanern­a då attacker utförs.

– Vi är inte för demokrati. Demokrati är för judar och kristna. Vi kräver implemente­ring av sharialag, och för det behövs jihad, säger den pakistansk­e talibanled­aren Hakimullah Mehsud i en färsk propaganda­video.

Enligt Moeed Yusuf på den pakistansk­a tidningen Dawn har våldet ändå inte nått sådana proportion­er att valet skulle vara hotat: ”Staten har just inga möjlighete­r att hindra riktat våld, upp till en viss tröskel. Utöver den tröskeln har extremiste­rna mycket små chanser att utföra storskalig­a attacker i de urbana centren. Det finns få orsaker till att tro att valet skulle skjutas upp eller inhiberas.”

 ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/AAMIR QURESHI ?? ATTENTAT. Zulfiqar dödades av tolv skott som avlossades av två män på en motorcykel. En kvinna miste livet då han förlorade kontrollen över sin bil.
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/AAMIR QURESHI ATTENTAT. Zulfiqar dödades av tolv skott som avlossades av två män på en motorcykel. En kvinna miste livet då han förlorade kontrollen över sin bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland