Hufvudstadsbladet

Småbarn dog i explosion

Tre personer dog i en brand i Sundbyberg strax norr om Stockholm tidigt på fredagsmor­gonen. Enligt svenska medier var två av de döda små barn.

- Matts Lindqvist 029 080 1352, matts.lindqvist@hbl.fi

Det var vid halv femtiden på morgonen som räddningst­jänsten larmades till Skidbacken i Hallonberg­en i Sundbyberg. Grannar ringde larmnumret efter att ha hört en explosion i flerfamilj­shuset.

Efter att brandmänne­n släckt elden hittade de tre kroppar inne i lägenheten.

Svenska medier citerar räddningst­jänsten som uppger att två av de döda var barn, födda 2008 och 2010, men uppgiftern­a har inte bekräftats av polisen.

Den tredje döda ska ha varit en man, enligt Expressen.

Invånare evakuerade­s

Vad som orsakade explosione­n är oklart, men den var så kraftig att fönster krossades och väggen till lä-

”Det är tre omkomna människor och oklara omständigh­eter, då blir det mord.” MARTIN SJöLI stationsbe­fäl på Västerorts­polisen

genheten skadades så svårt att den nu buktar ut. En bit av tegelvägge­n lossnade också.

Flera invånare i huset lämnade själva sina bostäder när branden bröt ut och en del evakuerade­s med hjälp av räddningsp­ersonal.

Lite efter klockan sex avslutade brandmänne­n släcknings­arbetet och efter det tog polisens tekniker över olycksplat­sen för att försöka reda ut vad som orsakade branden och explosione­n. Polisen rubricerar händelsen som mord.

– Det är tre omkomna människor och oklara omständigh­eter, då blir det mord, säger Martin Sjöli, stationsbe­fäl på Västerorts­polisen, till nyhetsbyrå­n TT.

Att en explosion inträffade behöver inte betyda att det fanns explosivt material i lägenheten. Så kallade rökgasexpl­osioner kan uppstå vid bränder i slutna utrymmen när fönsterrut­orna går sönder och syret strömmar in.

Bombteknik­er letade enligt Svenska Dagbladet igenom lägenheten utan att hitta några ”farliga föremål”.

 ?? LEHTIKUVA / TANELI MÄNNIKKÖ ?? KRAFTIG EXPLOSION. Tryckvågen blåste ut både en tegelvägg och fönstren i lägenheten­t.
LEHTIKUVA / TANELI MÄNNIKKÖ KRAFTIG EXPLOSION. Tryckvågen blåste ut både en tegelvägg och fönstren i lägenheten­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland