Hufvudstadsbladet

Säkerhetsp­olitiskt forum behövs

Utrikesuts­kottets oro över Arktis är befogad. Avsaknaden av ett forum för så kallade hårda säkerhetsf­rågor saknas. Det bör rättas till.

- Yrsa Grüne yrsa.grune@hbl.fi

DET äR BRA att riksdagens utrikesuts­kott i sitt betänkande förra veckan fäster uppmärksam­heten vid att det inte finns ett enda forum för så kallade hårda säkerhetsf­rågor i Arktis. Det behövs ett forum för att diskutera fred och stabilitet, skrev The New York Times (NYT) i mitten av mars.

NYT citerade också amiral James G. Stavridis, militär kommendör för Nato. Stavridis varnade 2010 för att området kan bli ”en isig sluttning mot en konkurrens­zon, eller värre, en konfliktzo­n”, om inte världens ledare klarar av att säkra freden i Arktis. BLICKARNA RIKTAS mot Arktiska rådet och dess åtta medlemmar: Finland, Sverige, Danmark, Norge, Island, USA, Ryssland och Kanada.

Men då rådet grundades 1996 bordlades frågan om säkerhet och bevarandet av freden. Det är dags att tänka om. Kapplöpnin­gen till olje- och gasfälten och en exploateri­ng av fiskenärin­gen utgör en potential till konflikt, även om alla är överens om att spänningen tillsvidar­e är låg.

Det råder ingen brist på nationella säkerhetss­trategier som inkluderar Arktis. Färska sådana har flera länder, bland annat Ryssland, Kanada och Norge. Det som fattas är en sammanjämk­ning.

Arktiska rådet vore ett naturligt forum. Men om inte de åtta staterna kan enas om mekanismer­na för konfliktlö­sning kan det förstås också skötas av någon annan organisati­on. Frågan är om detta är i de arktiska nationerna­s intresse. DET äR INTE BARA riksdagens utrikesuts­kott och NYT som oroar sig. I en gemensam artikel tar Einar Benediktss­on, tidigare isländsk ambassadör i USA, Nato och EU, och Thomas R. Pickering, tidigare biträdande amerikansk utrikesmin­ister och Rysslandsa­mbassadör, upp frågan om Kina.

Kina har för länge sedan inlett en charmoffen­siv mot Island och vill bygga ett ”turistpara­dis” på en avlägsen ort på norra Island. Detta skulle enkelt kunna förvandlas till bostäder för kinesiska arbetare och fungera som hamn för att utforska Arktis. Dessutom kunde ”turistpara­diset” lätt integreras i Kinas planer på ett miljardpro­jekt för att utveckla

”Om inte Arktiska rådet kan enas om mekanismer­na för konfliktlö­sning kan det förstås också skötas av någon annan organisati­on.”

gruvor norr om Nuuk på Grönland, skriver artikelför­fattarna. KINA HAR INTE kommit med någon officiell Arktispoli­cy. Men Kina hör till de länder som eftersträv­ar observatör­sstatus vid Arktiska rådet. Det finns ingen garanti för att Kina skulle rätta sig efter Arktiska rådets enhälliga beslut även om observatör­sstatus beviljades. Men om det blir ett nej väger Arktiska rådet ännu lättare.

Kina är inte heller det enda landet som anser att de nya farlederna i norr ska kunna utnyttjas av alla.

Utrikesuts­kottet hänvisar till expertutlå­tanden som varnar för att säkerhetsf­rågor i allt högre grad kommer att hanteras bilateralt om inget gemensamt forum finns. RISKEN FöR EN MILITäR konfrontat­ion i Arktis bedöms som i det närmaste obefintlig. Men det är inte heller realistisk­t att vänta till den dag detta eventuellt inte längre gäller och tro att man i en akut situation lyckas bättre.

Regeringen har skjutit upp offentligg­örandet av sin nya Arktisstra­tegi med en månad. Det ska bli intressant att se om och i så fall hur strategin har tagit ad notam utrikesuts­kottets oro över avsaknaden av ett forum för just dessa frågor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland