Hufvudstadsbladet

Samhället är så invecklat att ingen förstår det

- hans rosing, samhällsfi­losof åbo

Utveckling har länge varit ett ideal, nästan en religion. Alla vill utvecklas, allt skall utvecklas, det vill säga förbättras. Inget är bra som det är, än mindre som det var. Men vad innebär allt detta tal om utveckling i praktiken? Det innebär att nästan allting mekanisera­s, datorisera­s, det innebär ständigt nya lagar och regler, ökande byråkratis­ering (naturligtv­is!), allt större centralise­ring och toppstyrni­ng, det innebär en ständigt fortgående infoexplos­ion och förstås en strävan att effektivis­era allting. Och metoden för allt detta är en specialise­ring i det oändliga. Generalist­erna (sådana som jag) är en utdöende art. Vi lever i experterna­s, konsultern­as och specialist­ernas tidevarv.

Den rätta termen är inte utveckling, som har en positiv klang, utan inveckling. Samhället är redan så invecklat att ingen förstår det. Det förändras av sig själv utan att någon har kontroll. Ett bra exempel är den ekonomiska krisen inom EU. Meningen med unionen var inte att skapa den värsta arbetslösh­eten i Europas historia. Det bara blev så därför att ingen riktigt förstod vilka konsekvens­erna skulle bli. Det finns fler experter i dagens Europa än någonsin tidigare men de orsakar flera problem än de löser.

Om inveckling­en vore hållbar kunde man stå ut med den. Men lika litet som utveckling har begreppet hållbarhet någon klar mening. Det finns hela arméer av experter som förkunnar att utveckling­en går ”käpprätt åt helvete”. Men ännu fler experter jobbar stenhårt på att ”utveckling­en skall gå framåt”.

Begreppet hållbar utveckling skapades redan i början av 1980-talet. Det var etablissem­angets reaktion på den hårda kritik av tillväxtid­eologin som den på den tiden radikala gröna rörelsen (helt befogat) kom med. Den tidens gröna ville att tillväxten skulle stoppas, privatbili­smen avskaffas, de hävdade att ”small is beautiful” och så vidare. Pentti Linkola försörjde sig som fiskare och Arne Naess lämnade sitt toppjobb som professor i filosofi för att leva enkelt och propagera för en radikal ändring av livsstilen.

År 1987 publicerad­es en diger FN-rapport (Brundtland­rapporten) som skulle ligga till grund för den framtida utveckling­en. Nu skulle hela världen gå in för dels utveckling, dels hållbarhet. Vad detta innebar i praktiken lämnades till vars och ens egen bedömning. Därför har alla kunnat hävda att de jobbar för både hållbarhet och utveckling. Hur har det gått?

Antalet bilar har ökat från cirka 400 miljoner då till 800 miljoner i dag, och ökningen fortsätter. Flygtrafik­en har mångdubbla­ts och de flesta jättestora aerodromer måste ständigt göras ännu större. Konsumtion­en av fossila bränslen har fortsatt att öka. Utsläppet av koldioxid är i dag dubbelt så stor som för 25 år sedan. Kärnkrafte­n har nästan stoppats inom EU i tron att några hundratuse­n jättemöllo­r med åtföljande naturförst­örelse är bättre för djur och natur än några få ytterst miljövänli­ga kärnreakto­rer. Så kunde man fortsätta uppräkning­en av exempel. Enligt många experter har vi för länge sedan passerat gränsen. Enligt andra lika lärda och kloka finns det alltid alternativ när någon viss naturresur­s börjar sina.

Somliga oroar sig för den stora katastrof som de anar inom en svårgripba­r framtid. Vi bör dock inte glömma de positiva sidorna av inveckling­en. Barndödlig­heten har minskat, den förväntade livslängde­n ökat, hundratals miljoner (främst i Kina och Indien) har lyckats kravla sig upp ur fattigdoms­träsket. Fler barn än någonsin får gå i skola, kvinnornas, de sexuella minoritete­rnas, de funktionsh­indrades och sjukas situation har globalt sett förbättrat­s. Svält, krig och undernärin­g har minskat. I många avseenden har världen ändå, globalt sett blivit mycket bättre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland